Guvernanţii noştri sunt orbi. Trebuie să vadă alţii în locul lor… | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Opinii » Guvernanţii noştri sunt orbi. Trebuie să vadă alţii în locul lor…
Guvernanţii noştri sunt orbi. Trebuie să vadă alţii în locul lor…

Guvernanţii noştri sunt orbi. Trebuie să vadă alţii în locul lor…

  • Die Welt: „Este vorba de ingerinţa flagrantă a statului maghiar în România, în domeniul economic, cultural şi politic”

Mai râdem, mai glumim, mai facem câte-un pamflet cu grijă să nu doară prea tare, dar realmente starea politicii româneşti este îngrijorătoare. Obiceiul de-a pune neamuri, iepuraşi de partid şi fufe cu competenţe zero în poziţii decizionale a devenit endemic şi duce România pe buza falimentului, dacă nu chiar pe marginea gropii.

Democraţi plăpânzi se plâng cum că pe vremea comunismului accesul în posturi mai de soi era condiţionat de carnetul de partid. Pentru Dumnezeu, dar astăzi cum e? Nu întreb dacă aţi văzut vreun prefect (funcţie depolitizată) care să nu provină dintr-un partid, ci dacă aţi văzut vreun comisar şef al protecţiei consumatorilor fără partid? Dar la mediu, unde s-ar cere şi acolo niscaiva competenţe, aţi văzut? Dar la ANAF?

Credeţi că ar fi posibil ca în Harghita ori Covasna să fie şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean un om fără carnet de partid, de pildă preşedintele Academiei, dl Ioan Aurel Pop? Ar ieşi un scandal imens, cu secui paşnici agitând diverse unelte agricole tăioase în stradă, cum că dacă le pui un academician la IŞJ sunt consideraţi cetăţeni de rangul doi. Lor le trebuie un ungur cu ADN verificat – şi nu unul oricare, ci unul care face valuri în copaie… Cum era de pildă Beder Tibor, despre ale cărui cercetări prin zona otomană nu ne-am mai interesat, nu ştim dacă a rămas definitiv la concluziile sale că secuii sunt un fel de turci – sau dacă sunt fericiţi cu originea vădit neeuropeană, considerată de către Viktor Orbán nedemnă pe teritoriile Europei Centrale şi de Est…

Dar astea sunt amănunte. Tragic este că de treizeci de ani conducătorii noştri nu văd ce vede toată lumea, nu ştiu ce ştie toată lumea, nu cred ce crede toată lumea, nu simt ce simte toată lumea: că statalitatea maghiară se instalează treptat-treptat în Transilvania!

Nici nu ştii ce să crezi despre ei, că sunt orbi sau proşti – ori poate unii trădători de-a dreptul – din moment ce străinii văd în locul lor, analizează în locul lor şi le spun în faţă ce au constatat. De pildă editorialistul ziarului german Die Welt: „Ungaria este un fenomen special în UE, deoarece, în ciuda regulilor, crede că poate guverna un alt stat membru. De aproape un sfert de secol, de exemplu, organizează o universitate de vară la Băile Tuşnad, unde Orbán s-a distanţat recent de UE mai clar ca niciodată. Maniera a fost ceva mai brutală decât de obicei. Raţionamentul său a fost în mare măsură în concordanţă cu ceea ce spune de obicei şeful statului rus, dar şi mai interesantă este locaţia.

Orbán nu poate desface Trianonul, dar el şi guvernul său fac tot posibilul pentru a lega teritoriul de patria mamă şi a-l încorpora în marele imperiu maghiar, în conformitate cu viziunea politicianului despre istorie şi politică, bazată pe o tradiţie milenară. Pentru că, în opinia sa, aceasta a fost întotdeauna o linie de apărare împotriva popoarelor necreştine. Desigur, faptul că secuii înşişi sunt imigranţi, stabilindu-se în secolul al XII-lea, nu prea se potriveşte cu acest lucru. Iar faptul că sunt probabil de origine turcă, sau chiar mongolă, nu se potriveşte deloc”.

Mai departe, Die Welt scrie că premierul maghiar „încurajează în mod deliberat diviziunea. Dar scopul său merge mai departe: el vrea o tutelă practic maghiară pe teritoriul României. (…) Pentru Orbán, graniţele sunt sacre, în urmă cu şapte ani a făcut să se construiască un gard între Ungaria şi Serbia, dar când vine vorba despre diaspora, graniţele sunt foarte poroase. Este vorba de ingerinţa flagrantă a statului maghiar în România, în domeniul economic, cultural şi politic. (…) Este o lume ciudată în care e posibil ca un şef de guvern maghiar să viseze la restaurarea unui imperiu sacru care nu a existat niciodată sub această formă”.

De câte ori trebuie să le repeţi acestor inepţi că aceste lucruri sunt reale, că ele se întâmplă sub ochii lor care nu văd, că meandrele istoriei sunt atât de neprevăzute încât oricând te poţi trezi cu un 30 august 1940, aşa cum ne-am trezit cu o Ucraină cu suprafaţă şi populaţie duble decât ale României atacată peste noapte, că e sub demnitatea unui stat să se lase călărit de Orbán când şi cum are el chef?

Aşadar, dragi şi iubiţi conducători, ar fi cazul să vă ridicaţi şi să comiteţi vreo 10 fapte cu adevărat demne în locul potopului de vorbe cu care ne inundaţi zi de zi. Iată, v-a surâs destinul, până şi străinătatea vă îndeamnă să faceţi ceva, sunteţi adică în legitimitate, nu vă va certa nimeni; ştiu că sunteţi galbeni de emoţie, că vă tremură genunchii, că vă bântuie o mare confuzie, că v-au amorţit buzele, că vă flutură urechile de frică, dar iată, e momentul: târâţi-vă, folosiţi-vă coatele, genunchii, poate-poate reuşiţi, Dumnezeule-Doamne, să vă ridicaţi şi voi în picioare…

Hai, vă aşteptăm, batem din palme ca secuii la Tuşnad, curaj, copăcel-copăcel, ştiţi şi voi că istoria vă va considera un fel de fii ai ploii dacă continuaţi să acceptaţi instalarea unei suveranităţi străine pe teritoriul naţional; poate aveţi o idee, măcar una, în loc să giraţi o suveranitate străină dându-i pe gratis un post de vicepremier şi alte câteva de miniştri în guvernul vostru. Că al nostru nu prea mai e…

Haideţi totuşi, lumea aşteaptă de la voi să reveniţi la fundamentele notorii ale politicii noastre externe – şi voi vă câcâiţi dacă să-l întrebaţi ceva pe Kelemen Hunor la viitoarea şedinţă a coaliţiei ori nu. Dacă vă sperie o întrebare, cum putem conta pe voi într-o situaţie, Doamne fereşte – similară cu a Ucrainei?

Mihail GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.