Geniul din Cârţa a luat-o din nou peste bot: În Cimitirul Eroilor din Valea Uzului nu există simboluri legionare | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 8 august 2022
Home » Opinii »
Geniul din Cârţa a luat-o din nou peste bot:
În Cimitirul Eroilor din Valea Uzului nu există simboluri legionare
<h5><i>Geniul din Cârţa a luat-o din nou peste bot:</i></h5> În Cimitirul Eroilor din Valea Uzului nu există simboluri legionare
Cruce celtică de 1.000 de ani, Monasterboice, Irlanda

Geniul din Cârţa a luat-o din nou peste bot:
În Cimitirul Eroilor din Valea Uzului nu există simboluri legionare

După ce formaţiunea al cărei preşedinte este a ratificat pe meleagurile transilvănene cultul fasciştilor notorii Horthy – dictator responsabil de moartea a 600.000 de evrei din Ungaria şi Transilvania ocupată – Wass Albert şi Nyrő Jószéf, Kelemen Hunor a fost cuprins brusc de o fervoare anti-nazistă aproape mistică, încât a început să aibă viziuni cu simboluri legionare prin Cimitirul Internaţional din Valea Uzului.

Şi-a întins arătătorul lui profetic spre români şi i-a ameninţat – a câta oară – că îi va deferi inspectorilor internaţionali de virginitate ideologică, punându-şi speranţa în multele instituţii de gen din Uniunea Europeană şi în Institutul „Elie Wiesel”.

Care institut, răspunzând unei solicitări a transparentnews.ro cu privire la simbolistica monumentului funerar de pe sola românească a cimitirului, spune că „simbolul este răspândit în întreaga Europă cu o frecvenţă sporită pe monumente funerare din Irlanda şi Scoţia. În România se întâlneşte cu precădere în zona Maramureşului, atât pe monumente funerare, cât şi pe porţile de lemn maramureşene”.

Reprezentanţii Institutului admit că „în perioada interbelică, acest simbol (crucea celtică – n.n.) a fost folosit de organizaţii de extremă dreapta din Europa şi America, iar în prezent este unul dintre cele mai răspândite elemente vizuale ale mişcării supremaţia albă. Organizaţii neo-fasciste din Europa de Est, Renaşterea Naţională din Polonia (Narodowe Odrodzenie Polski), Frontul Naţional European (2004-2015), organizaţia Noua Dreaptă din România au folosit acest însemn cu stilizări diferite”.

Însă, „în raport de cele arătate mai sus, crucea din cadrul ansamblului monumental din Valea Uzului, întrucât se găseşte într-o necropolă creştină, nu se supune prevederilor OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid şi crime de război” – mai transmite Institutul „Elie Wiesel”.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” confirmă faptul că simbolul pre-creştin reprezintă o cruce celtică, preluată în cultura funerară creştină şi care se întâlneşte în cimitire, lăcaşe de cult, veşminte sau podoabe bisericeşti.

Când te uiţi la un om politic – sau, mă rog, la un ins care se pretinde a fi aşa ceva – nu priveşti pur şi simplu la o persoană, te uiţi la ceea ce rămâne după el, căci acesta ar trebui să fie sensul vieţii lui.

Urmaşul pietrarilor italieni aduşi în Transilvania, Markó Béla, avea un pic de independenţă, nu stătea toată ziua cu nasul în fundul lui Viktor Orbán şi iată că astăzi nu-l mai pomeneşte nimeni, e uitat total.

Vă imaginaţi atunci care va fi posteritatea lui Kelemen? Ce va spune lumea, că marele său merit este transformarea UDMR într-o filială inutilă şi lipsită de culoare a Fidesz? (M.G.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.