Serviciul Rutier al poliţiei harghitene are în dotare două aparate „drog test” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Serviciul Rutier al poliţiei harghitene are în dotare două aparate „drog test”
Serviciul Rutier al poliţiei harghitene are în dotare două aparate „drog test”

Serviciul Rutier al poliţiei harghitene are în dotare două aparate „drog test”

Cu acestea, şoferii pot fi testaţi în trafic dacă au consumat droguri înainte să se urce la volan

În acest sfârşit de săptămână, poliţiştii harghiteni de la Serviciul Rutier au folosit pentru prima dată aparatele care testează dacă în organism se află substanţe psihoactive.

Comisar şef de poliţie Nicolae Nica, şeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţe Judeţean (IPJ) Harghita, preciza că în judeţ au fost primite două astfel de aparate, unul aflându-se în dotarea unităţii din Miercurea Ciuc, iar altul la Odorheiu Secuiesc. Scopul acestor aparate este de a constata dacă un conducător a consumat droguri înainte de a se urca la volan, putând fi identificate 12 tipuri de substanţe psihoactive.

Referindu-se la modul de folosire, acesta spunea că nişte teste sterile se introduc în cavitatea bucală, îmbibându-se cu salivă. Apoi se introduc în analizator care, la rândul lui, se introduce în aparat. Toată procedura durează aproximativ 5 minute, iar la final aparatul afişează şi tipăreşte rezultatul testării prin mesajele Nu s-au detectat substanţe interzise sau Se recomandă analize de laborator. Chiar dacă rezultatul este unul pozitiv, acesta nu va constitui probă, testarea fiind doar un mijloc preliminar de detecţie a substanţelor psihoactive. Însă legislaţia prevede ca ulterior persoana respectivă să fie dusă la o unitate medicală autorizată pentru recoltarea de probe biologice, ceea ce constituie probă şi conduce la întocmirea unui dosar penal.

În prima zi de folosinţă, două suspiciuni

Sâmbătă a fost prima zi în care poliţiştii harghiteni au testat aceste aparate, iar şeful Serviciului Rutier spunea că la Vlăhiţa a fost depistat primul conducător auto asupra căruia există suspiciunea că ar fi consumat substanţe interzise. În urma testării cu aparatul „drug test”, rezultatul a fost pozitiv în cazul a 4 substanţe şi s-au recoltat probe biologice.

Al doilea caz s-a înregistrat sâmbătă seara, în Miercurea Ciuc, cu ocazia prezentării noului dispozitiv. În trafic a fost oprită o şoferiţă, iar pentru două substanţe aparatul a indicat rezultatul Se recomandă analize de laborator. Şi în această situaţie persoana a fost transportată la spital pentru recoltarea de probe biologice.

În ambele cazuri, rezultatele probelor de laborator vor sosi după mai multe zile.

„Drug test-ul”, singura modalitate de testare a şoferilor

Comisar şef de poliţie Nicolae Nica spunea că fără aceste aparate sunt aproape imposibil de depistat şoferii care au consumat droguri înainte de a se urca la volan. El arăta că pentru a putea fi duşi la spital pentru recoltarea de probe biologice trebuie avute indicii clare că persoana ar fi consumat substanţe interzise. Chiar dacă în cazul unui şofer rezultatul cu etilotestul ieşea pozitiv, fără argumente solide nu se putea solicita şi analiza de droguri, fiindu-i prelevate probe doar pentru alcoolemie.

„Eu cred că impactul va fi pozitiv în rândul populaţiei, pentru că va creşte gradul de siguranţă. Eu cred că lumea, majoritar vorbind, se simte în siguranţă când ştie că Poliţia are un instrument în plus să ofere siguranţă”, concluziona şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Harghita după prima zi de folosire a aparatelor.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.