- Comisarul şef Nicolae-Florin Ghenci a obţinut în instanţă, printr-o decizie definitivă, anularea dispoziţiei prin care a fost sancţionat disciplinar
- Din punctul de vedere al comisarului şef, nu a fost vorba despre o petrecere, ci o întrunire convocată de administratorul blocului pentru a se discuta probleme administrative
Fostul şef al Poliţiei Municipiului Miercurea Ciuc, comisarul şef Nicolae-Florin Ghenci, a fost repus în funcţie, după ce în urmă cu aproximativ 10 luni a fost demis de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita. Comisarul şef Nicolae-Florin Ghenci a fost trecut într-o funcţie inferioară pentru că ar fi participat, în perioada stării de urgenţă, pe 2 mai 2020, la o petrecere organizată în curtea imobilului în care locuieşte. Lucru contestat de şeful Poliţiei Miercurea Ciuc.
Comisarul şef Nicolae-Florin Ghenci a declarat că a fost demis din funcţia de şef al Poliţiei Municipiului Miercurea Ciuc în urma unei sancţiuni disciplinare aplicate de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita la data de 11 iunie 2020, însă a considerat că respectiva sancţiune este nelegală, motiv pentru care a atacat dispoziţia în instanţă, în contencios-administrativ, la Tribunalul Harghita. În 5 noiembrie 2020, Tribunalul Harghita a pronunţat o sentinţă civilă prin care a admis cererea comisarului şef Nicolae-Florin Ghenci şi a anulat sancţiunea aplicată de şeful IPJ Harghita. Ulterior, inspectoratul a formulat recurs împotriva acestei hotărâri, care a fost judecat la Curtea de Apel Târgu Mureş. În 31 martie a.c., Curtea de Apel Târgu Mureş a respins recursul formulat de IPJ Harghita, astfel încât sentinţa civilă emisă de Tribunalul Harghita a rămas definitivă. Tot începând cu 31 martie a.c., comisarul şef Nicolae-Florin Ghenci a fost repus în funcţia de şef al Poliţiei Municipiului Miercurea Ciuc.
Şeful Poliţiei Miercurea Ciuc: „Nu a fost o petrecere”
Şeful Poliţiei Miercurea Ciuc a explicat şi ce s-a întâmplat în data de 2 mai 2020, din punctul său de vedere. Potrivit acestuia, motivul pentru care a fost sancţionat a fost că ar fi permis organizarea unei petreceri în perioada stării de urgenţă, în curtea blocului unde locuieşte. Acesta a declarat că acest lucru este „total neadevărat”, întrucât respectiva curte este privată, fiecare dintre colocatari o deţin cu titlu de proprietate comună pe cote părţi, este înregistrată la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi proprietarii sunt plătitori de impozite. „La momentul respectiv, pe 2 mai 2020, la diferite intervale orare, mai mulţi locatari împreună cu copiii au ieşit în curte, în ideea de a-şi exercita dreptul de proprietate. În jurul orei 17:00 am ajuns şi eu. Eu pe acolo intru înspre apartamentul în care locuiesc şi la intervale diferite orare am mai trecut prin curte, am socializat, să zic, cu anumiţi locatari care erau acolo. Asta rezumativ. Şi, repet, mi s-a reţinut că am permis organizarea unei petreceri. Ori, pentru ca locatarii din bloc să-şi exercite dreptul de proprietate, nu era vorba de acordul meu, ca persoană din bloc, aşa cum nici eu nu am nevoie de acordul proprietarilor să folosesc această curte”, a spus şeful Poliţiei Miercurea Ciuc.
Comisarul şef Nicolae-Florin Ghenci a accentuat faptul că nu a fost vorba despre o petrecere, ci despre o şedinţă convocată de administratorul blocului. „Nu a fost petrecere. Repet, a fost de fapt o şedinţă convocată de administratorul blocului. El a întocmit şi documente în acest sens. La diferite intervale orare de timp au fost prezenţi mai mulţi locatari din bloc. Ei chiar au făcut nişte activităţi gospodăreşti. Au montat nişte bănci în curte etc. Unii dintre ei au ieşit cu familia. Probabil că la un anumit interval orar careva dintre locatari a pus muzică de pe un telefon mobil. Nimic altceva. S-a interpretat probabil în acest sens că a fost o petrecere. Dar nu a fost nici o petrecere, fiecare, repet, şi-a exercitat drepturile asupra proprietăţii pe care o deţine în acea curte. Deci, din punctul meu de vedere nu a fost o petrecere. Au fost audiate mai multe persoane. Se pare că o singură persoană a constatat că a fost o petrecere, să-i zicem aşa, persoana care a şi sesizat de fapt la 112. Celelalte persoane care au fost în bloc şi în blocuri învecinate (…) cel puţin aşa a reieşit din anchetă, nu au interpretat că ar fi o petrecere acolo”, a explicat şeful Poliţiei Municipiului Miercurea Ciuc.
„Eu eram pe deplin conştient şi de importanţa funcţiei pe care o deţin. (…) Nu mi-aş fi permis ca tocmai eu să încalc aceste norme”
Comisarul şef Nicolae-Florin Ghenci a spus că era perfect conştient de importanţa funcţiei pe care o deţine şi nu ar fi încălcat tocmai el normele în vigoare pe perioada stării de urgenţă.
„Eu eram pe deplin conştient şi de importanţa funcţiei pe care o deţin. Am coordonat pe toată perioada stării de urgenţă acţiuni numeroase la nivelul Poliţiei Municipiului Miercurea Ciuc şi nu aş fi periclitat acest lucru. Nu mi-aş fi permis ca tocmai eu să încalc aceste norme. Şi ştiam foarte bine că ordonanţele militare, în primul rând, prevederile care au fost oarecum reţinute că le-aş fi încălcat, aşa cum a reţinut şi instanţa de altfel, nu se aplicau în spaţiu privat, doar în spaţiu public, unde într-adevăr, fiind stare de urgenţă la momentul respectiv, se puteau reţine anumite circumstanţe, dar nu şi în cazul de faţă”, a declarat comisarul şef.
Conform acestuia, apelul la 112 a fost primit în jurul orei 16:00, înainte să ajungă el în curte. La acel moment, la faţa locului s-a deplasat o patrulă de ordine publică, iar din documentele întocmite reiese că s-ar fi aflat 3 persoane: administratorul cu soţia şi cu un copil minor. „Nu era muzică. Motiv pentru care colegii au constatat că era acel cort amplasat în curte. Din acest punct de vedere nu era nici o ilegalitate, nici din punct de vedere al ordinii şi liniştii publice. Ordonanţele militare nici nu se mai iau în calcul atâta timp cât oamenii se aflau în curtea lor. (…) Chiar cu o zi înainte de 1 mai, însuşi domnul ministru al Afacerilor Interne a ieşit cu un mesaj public, adresat tuturor oamenilor: rămâneţi în curţile voastre; nu ieşiţi să vă deplasaţi în spaţii publice, tocmai în ideea de a preveni răspândirea acestui coronavirus. Oamenii s-au conformat. Sigur, ei (n.n. – poliţiştii sosiţi la faţa locului) au făcut verificări şi la apelant la momentul respectiv, însă nu a putut să-l contacteze, nu a deschis uşa”, a afirmat comisarul şef.
Acesta a mai spus că din cunoştinţele sale a fost un singur apel la 112, despre care a fost informat de ofiţerul de serviciu, astfel că a dispus „ca patrula să se deplaseze în zonă şi să ia măsurile legale”.
Potrivit şefului Poliţiei Miercurea Ciuc, într-adevăr anumite persoane au fost încurtea respectivă până în jurul orelor 22:00-23:00. „Aşa este. Dar repet, din punctul meu de vedere nu a fost o petrecere”.
L-am întrebat pe comisarul şef dacă prezenţa sa la astfel de întruniri, în perioada stării de urgenţă, când oamenii erau obligaţi să stea mai mult în locuinţe, nu afectează imaginea sa şi a instituţiei. „Într-adevăr aşa e (n.n. – nu dă bine). Dar repet, am sosit de la ora 17:00, de la muncă. Eu am stat efectiv câteva zeci de minute într-un cort amenajat acolo. (…) Am socializat cu 2-3 colegi, vecini de bloc mai bine spus şi consider că nu am încălcat nici o normă legală. Deci nu a fost nici o petrecere din punctul meu de vedere. Nu aş putea să spun care a fost motivul pentru care s-a apelat”, a spus comisarul şef Nicolae-Florin Ghenci.
Acesta a mai spus că nu i-a fost uşor să facă naveta aproape 10 luni la Gheorgheni, unde a fost mutat şi informaţiile care au apărut în spaţiul public nu au făcut bine nici pentru imaginea Poliţiei Române şi a Poliţiei harghitene, „dar mă bucur că lucrurile stau aşa cum stau”. „Din punctul meu de vedere s-a realizat şi o dezinformare la momentul respectiv, ceea ce s-a şi constatat pe calea instanţelor judecătoreşti şi iată că în virtutea obţinerii drepturilor mele în instanţă am revenit pe funcţia de şef al Poliţiei Miercurea Ciuc”, a spus comisarul şef.
De asemenea, acesta i-a asigurat pe toţi cetăţenii din Miercurea Ciuc şi opinia publică că împreună cu poliţiştii din subordine în continuare se vor implica pentru respectarea normelor în vigoare, în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului. „Ne vom asigura în continuare că măsurile impuse prin actele normative în vigoare vor fi respectate de toată lumea, cu atât mai mult de subsemnatul şi poliţiştii pe care-i coordonez”, a conchis şeful Poliţiei Municipiului Miercurea Ciuc.
Pe lângă şeful Poliţiei Municipiului Miercurea Ciuc, au mai fost sancţionaţi disciplinar şi alţi poliţişti
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a fost sesizat de o persoană din municipiul reşedinţă de judeţ în data 7 iunie 2020 despre faptul că mai multe persoane, printre care şeful Poliţiei Municipiului Miercurea Ciuc şi alţi doi poliţişti, ar fi participat la o petrecere organizată într-un cort amplasat în apropierea imobilului în care aceştia locuiesc, informa IPJ Harghita în data de 12 iunie 2020.
„În urma verificărilor privind cele menţionate în sesizare s-a constatat că există date şi indicii rezonabile cu privire la încălcarea anumitor prevederi ale legislaţiei în vigoare, precum şi ale unor norme interne. Astfel, au fost identificate fapte ce întrunesc elementele constitutive ale abaterilor disciplinare <comportarea necorespunzătoare în serviciu, în familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei>, <neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege> şi <nerespectarea prevederilor jurământului de credinţă>. Drept urmare, şefului Poliţiei Municipiului Miercurea Ciuc i s-a aplicat sancţiunea disciplinară de <trecerea într-o funcţie inferioară>, iar faţă de ceilalţi doi poliţişti a fost dispusă măsura sancţionării disciplinare cu <diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5-20% pe o perioadă de 1-3 luni>, respectiv <mustrare scrisă>. Totodată, poliţiştii care au intervenit la apelul efectuat prin SNUAU 112 au fost sancţionaţi disciplinar cu <diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5-20% pe o perioadă de 1-3 luni>. De asemenea, atât cei trei poliţişti cât şi alţi 5 participanţi au fost sancţionaţi contravenţional”, a arătat la momentul respectiv IPJ Harghita. (Şt. Pătrîntaş)