Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 300 de angajări, luna trecută, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Peste 300 de angajări, luna trecută, în Harghita
Peste 300 de angajări, luna trecută, în Harghita

Peste 300 de angajări, luna trecută, în Harghita

Peste 300 de persoane aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita s-au angajat, luna trecută, fiind în prezent destul de multe locuri de muncă vacante în judeţ. Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că la sfârşitul lunii mai în evidenţele instituţiei erau 4.436 de şomeri, cu 116 mai puţini decât în aprilie, iar rata şomajului era de 3,26 la sută, cu 0,09 procente mai scăzută decât în aprilie. Aceasta a precizat că 736 dintre şomeri erau indemnizaţi şi 3.700 neindemnizaţi, iar 2.057 erau femei.

Janó Edit Andrea a adăugat că luna trecută s-au angajat în judeţ 319 persoane, în principal în domeniul vânzărilor şi în cel al serviciilor, dar au înregistrate încadrări şi în sectorul construcţiilor. Din totalul persoanelor care s-au angajat în luna mai, 200 proveneau din mediul rural. Nu au fost anunţate disponibilizări colective pentru perioada următoare şi este de aşteptat ca în evidenţele AJOFM Harghita să înceapă să intre şi absolvenţii unor instituţii de învăţământ, care nu îşi continuă studiile, o condiţie prealabilă pentru solicitarea indemnizaţiei de şomaj fiind înregistrarea ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire.

Janó Edit Andrea a mai spus că la nivelul judeţului sunt 627 de locuri de muncă vacante, în special în domeniul construcţiilor, în cel al fabricării mobilei şi în cel al confecţiilor. Se caută muncitori calificaţi şi necalificaţi în domeniul confecţiilor, atât în Miercurea-Ciuc, cât şi în Odorheiu Secuiesc şi Topliţa, dar nu prea există interes, oamenii preferând să lucreze mai degrabă în sectorul comerţului şi în cel al serviciilor. Reprezentanta AJOFM Harghita a menţionat că aproape 48 la sută din totalul şomerilor au maximum 4 clase, iar din acest motiv îşi găsesc cu dificultate un loc de muncă, fiind şi unele firme care solicită doar ca potenţialul angajat să fie capabil să scrie o cerere în limba română sau maghiară.

În ceea ce priveşte ponderea şomerilor în rândul populaţiei active, procente mai ridicate au fost înregistrate, luna trecută, în mediul urban în Gheorgheni şi Topliţa, iar în mediul rural în Atid, Avrămeşti, Ciucsângeorgiu şi Mărtiniş.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.