Fostul primar al municipiului Gheorgheni, achitat în primă instanţă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Fostul primar al municipiului Gheorgheni, achitat în primă instanţă
Fostul primar al municipiului Gheorgheni, achitat în primă instanţă

Fostul primar al municipiului Gheorgheni, achitat în primă instanţă

Tribunalul Harghita l-a achitat, luni, pe fostul primar al municipiului Gheorgheni, actualul consilier judeţean Mezei János, pentru toate cele trei infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată. Decizia nu este definitivă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată în luna mai 2015 pe Mezei János pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare.

Potrivit soluţiei pe scurt a Tribunalului Harghita, instanţa l-a achitat pe fostul edil al municipiului Gheorgheni pentru infracţiunea de abuz în serviciu „întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”.

De asemenea, Mezei a fost achitat pentru infracţiunea de şantaj „întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de legea penală”.

Iar în ceea ce priveşte infracţiunea de instigare la delapidare, judecătorul de caz a decis că fapta nu există.

Totodată, completul de judecată a respins şi pretenţiile părţii civile Virág Zsolt, care ceruse la ultima înfăţişare, prin avocatul său, daune morale de 120.000 de euro. Instanţa a mai constatat, conform sursei citate, că „partea vătămată, SC Monturist SRL, nu s-a constituit parte civilă” şi a mai dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit în data de 06.05.2015.

În acelaşi dosar a fost achitată şi Barabás Éva Csilla, trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de delapidare, deoarece fapta nu există.

Hotărârea Tribunalului Harghita poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

∗∗∗

Conform unui comunicat de presă remis în luna mai 2015 de DNA odată cu trimiterea în judecată, „în cursul anului 2013, inculpatul Mezei János, în calitate de primar al municipiului Gheorgheni, jud. Harghita, şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate comercială, în condiţiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC Monturist SRL, de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate)”. De asemenea, potrivit comunicatului DNA, actualul consilier judeţean l-a somat, în ianuarie 2015, pe administratorul SC Monturist SRL, Virág Zsolt (denunţător în cauză), ca „să vină la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia din funcţia de administrator, în caz contrar urmând a suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în municipiul Gheorgheni”. „În acest mod, inculpatul Mezei János încerca să îl determine pe administratorul SC Monturist SRL să renunţe la demersurile sale legitime de a obţine, prin diverse căi legale (acţiuni civile în justiţie, denunţuri penale etc.), restabilirea integrităţii patrimoniului societăţii”.

De asemenea, se mai arată în documentul citat, deşi se afla sub control judiciar şi impunându-i-se acestuia, printre altele, obligaţia suplimentară de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni, jud. Harghita, Mezei János nu a respectat această măsură, continuând să se comporte ca edil al localităţii în unele situaţii.

Într-o astfel de situaţie, „prevalându-se în continuare de funcţia sa de primar, deşi îi era interzis acest lucru în mod expres, a determinat-o pe secretara sa, inculpata Barabas Eva Csilla”, să se deplaseze la un birou din primărie şi să ia anumite înregistrări dintr-o şedinţă de consiliu municipal (în care s-a discutat un document iniţiat de Mezei János prin care se solicita ca SC Monturist SRL să fie convins să îl oblige pe denunţător să-şi retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului) şi să i le trimită la domiciliul său, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. În condiţiile în care „conţinutul acestor înregistrări, deşi este, în principiu, accesibil publicului, poate fi pus la dispoziţia unei persoane interesate numai în anumite condiţii, stabilite clar într-un regulament de ordine şi funcţionare, adoptat de Consiliul Local Gheorgheni prin HCL nr. 189/2012”. (Şt. P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.