Vintage de Borsec – un vernisaj extraordinar la „Ceaun Borsec Festival” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 25 septembrie 2023
Home » Timp Liber » Vintage de Borsec – un vernisaj extraordinar la „Ceaun Borsec Festival”
Vintage de Borsec – un vernisaj extraordinar la „Ceaun Borsec Festival”

Vintage de Borsec – un vernisaj extraordinar la „Ceaun Borsec Festival”

Organizatorii evenimentului Ceaun Borsec Festival, care va avea loc la Borsec în perioada 13-15 iulie, au anunţat îmbogăţirea programului cu expoziţia de fotografii vintage, imagini din perioada de glorie a staţiunii Borsec.

În programul variat al evenimentului Ceaun Borsec Festival vom avea parte şi de o prezentare construită pe doi piloni şi care prezintă aspecte cultural-istorice ale staţiunii. Pavilionul de lemn al Izvorulului nr. 10 (Kossuth), cu apa minerală considerată cea mai gustoasă, este locul aparte unde se va desfăşura expoziţia Institutului Maghiar din Bucureşti Balassi.

Fiind vorba despre un eveniment cultural cu o paletă largă de activităţi, organizatorii – Asociaţia Secvenţe şi Papa la Sanyi – şi-au îndreptat atenţia şi asupra poziţiei staţiunii turistice de interes naţional Borsec, iar scopul proiectului este ca staţiunea să redevină cunoscută şi importantă la nivel european în piaţa turismului de sănătate – acesta este unul dintre piloni. Expoziţia are loc cu sprijinul Primăriei Oraşului Borsec, iar un partener strategic este Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, care „se mută” la Borsec cu tot cu filme, concerte şi deosebita expoziţie de fotografii.

Peste 30 de fotografii vintage despre staţiunea Borsec

„Ideea unei expoziţii cuprinzând fotografiile de arhivă despre staţiune a fost propusă de Institut. Fotografiile s-au adunat din două surse: de pe Fortepan – arhivă online care deţine peste 100 mii de fotografii. De aici s-au selectat câteva, cea mai veche imagine datând din 1907 – realizată de Erdélyi Mór, fotograf renumit în aceea vreme, şi dobândită de Fortepan de la Muzeul Maghiar de Geografie.

Celelalte fotografii aparţin celor doi colecţionari din Borsec, pasionaţi de istoria locală, Farkas Aladár şi Pethő Csongor. În cadrul acestei expoziţii, peste 30 de fotografii din Borsec vor fi prezentate publicului. Imaginile vor fi imprimate pe un suport durabil, ca după acest eveniment să se poată prezenta şi în cadrul altor expoziţii, deoarece Borsecul este una dintre cele mai importante staţiuni din Transilvania, şi dorim să prezentăm perioada strălucită din istoria localităţii” – anunţă Kósa András László, directorul Institutului.

După cum am mai spus, conceptul Ceaun Borsec Festival este formulat ca fiind „Festivalul multietnic de arte şi gusturi culinare” şi această primă ediţie oferă un program gratuit pentru întreaga familie timp de trei zile, de dimineaţă până la miezul nopţii.

Participarea este liberă şi la concerte, atât pentru voluntari cât şi pentru participanţii la festival. Agnes Herczku şi Nikola Parov Quartet, Timpuri Noi, Fanfara Transilvania, Bosquito, Mircea Vintilă, Nightlosers şi alţii vor urca pe scenă la locul festivalului, Complexul de schi Speranţa.

Informaţii actualizate în permanenţă despre acest eveniment aflaţi pe adresa https://www.facebook.com/CeaunBorsecFestival

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.