Fostul premier Dacian Cioloş, acuzat că a blocat includerea pelerinajului de la Şumuleu pe lista UNESCO | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Politic » Fostul premier Dacian Cioloş, acuzat că a blocat includerea pelerinajului de la Şumuleu pe lista UNESCO
Fostul premier Dacian Cioloş, acuzat că a blocat includerea pelerinajului de la Şumuleu pe lista UNESCO

Fostul premier Dacian Cioloş, acuzat că a blocat includerea pelerinajului de la Şumuleu pe lista UNESCO

Deşi foloseşte tot timpul sintagma Ţinutul Secuilor ca să intre sub pielea electoratului maghiar, Dacian Cioloş este dezavuat de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita

Fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele-fondator al Mişcării România Împreună, şi-a petrecut două zile, săptămâna trecută, în Covasna şi Harghita. Staff-ul său i-a organizat câteva întâlniri „pentru a înţelege” domnia sa „mai bine problematica acestei zone”, ca să o ia în considerare „în programul politic” pe care îl pregăteşte.

„Suntem după două zile de vizite în Ţinutul Secuilor, am ţinut să facem această vizită. (…) Am constatat, după discuţii cu antreprenori, agricultori, oameni din mediul rural, din domeniul culturii, din industriile culturale şi creative că foarte multe din problemele identificate le găsim şi în alte părţi din ţară şi că, dincolo de toate prejudecăţile şi percepţiile care există în spaţiul public legat de Ţinutul Secuilor, de revendicările de aici, cred că sunt mai multe lucruri care ne unesc, mai degrabă, decât lucruri care ne separă şi noi pe aceste lucruri vrem să ne concentrăm, ţinând cont şi de specificul fiecărei regiuni, aşa cum există şi aici un specific etnic, cultural, de modul în care putem valorifica tradiţiile culturale, valorile naturale de aici, pentru dezvoltarea economică şi socială”, a declarat Dacian Cioloş, joia trecută, în cadrul unei conferinţe de presă la Miercurea Ciuc.

Vizita nu a trecut neobservată de autorităţile locale şi judeţene din Miercurea Ciuc, care l-au acuzat pe fostul premier, într-un comunicat de presă transmis cu puţin timp înaintea conferinţei cu jurnaliştii, că ar fi blocat includerea pelerinajului de la Şumuleu pe lista UNESCO.

„Persoana datorită căreia pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est, nu este parte a patrimoniului UNESCO, se află azi în vizită la Miercurea Ciuc. Este ori amnezic, ori mincinos: Guvernul pe care l-a condus este cel care în anul 2016 a împiedicat introducerea pe lista patrimoniului UNESCO a pelerinajului de la Şumuleu-Ciuc, negând în acest fel existenţa acestei zone şi valorile spirituale ale maghiarilor transilvăneni”, a afirmat, joia trecută, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Dacian Cioloş, preşedintele Mişcării România Împreună, s-a grăbit să răspundă acuzaţiilor, negând că Guvernul condus de domnia sa a blocat acest demers. Fostul premier a explicat că dosarul privind includerea pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu a fost predat UNESCO de Guvernul anterior celui pe care l-a condus, dar că „i-a venit rândul la Comisia UNESCO în 2016”. Potrivit acestuia, procedura amânării presupune că, atunci când dosarul este considerat incomplet de către Comisia UNESCO, statul membru are posibilitatea ca în următorii trei ani să îl completeze cu datele necesare solicitate şi dosarul poate să reintre pe ordinea de zi, pentru decizie.

„Comisia UNESCO, şi nu Guvernul Cioloş, a constatat că există probleme tehnice la acest dosar, a cerut date suplimentare şi a amânat decizia respectivă. Deci acest dosar nu a fost retras de Guvernul Cioloş, acest dosar a fost amânat de Comisia UNESCO, cerând date suplimentare. (…) Din 2016, de când acest dosar a fost discutat, au trecut doi ani de zile şi nu s-a întâmplat nimic. Nici o informaţie suplimentară nu a fost trimisă la UNESCO, pentru ca acest dosar să reintre pe ordinea de zi. Au stat, oare, prietenii mei de la UDMR la coadă, să insiste la domnul Dragnea, primul-ministru în putere, ca să completeze acest dosar? Nu. E mai simplu să vii când are Cioloş conferinţă de presă şi să spui că din vina lui s-au întâmplat lucrurile astea. Şi aici vreau să fiu foarte clar: noi, în România, de 20 şi ceva de ani guvernăm prin dezbinare, politicienii, partidele politice au interese diferite, îşi susţin şi îşi apără interesele când ajung la guvernare şi, atunci când nu pot să rezolve anumite probleme, caută vinovatul în altă parte, sistematic e în altă parte”, a susţinut fostul premier.

În comunicatul transmis, joi, înaintea conferinţei de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a adăugat: „după această manevră mârşavă, Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, i-a solicitat demiterea ministrului Culturii, dar Cioloş nu a făcut acest lucru, demonstrând că ştia de atentatul la adresa moştenirii noastre culturale, mai mult, a şi aprobat-o”.

„Şi dacă ar mai fi nevoie de ceva: după ce UDMR a militat la toate nivelurile împotriva deciziei de scoatere de pe lista patrimoniului UNESCO a pelerinajului de la Şumuleu-Ciuc, Guvernul Cioloş, prin intermediul ministrului de Externe, Lazăr Comănescu, s-a angajat să reintroducă acest obiectiv pe listă, fapt care nu s-a întâmplat. Iar noi numim aceasta: minciună”, a continuat Borboly Csaba.

Mai mult, Borboly, căruia i s-au alăturat, pe o reţea de socializare, mai mulţi reprezentanţi ai UDMR, precum şi simpatizanţi ai acestora, i-au transmis fostului premier Dacian Cioloş că ar trebui să-şi ceară scuze.

„Cu alte cuvinte, omul ar trebui să-şi ceară scuze şi să nu se prefacă că respectă moştenirea noastră culturală. Noi recunoaştem faptele, nu promisiunile, duplicitatea politică nu este privită cu ochi buni de noi, cei din această zonă”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Dl.Borboly Csaba este într-o mare eroare. În primul rând, pelerinajul nu este al maghiarilor, ci al catolicilor. El mută accentul de pe religie pe etnie, conferindu-i alte dimensiuni. În al doilea rând, nu toți maghiarii sunt de religie catolică. În al treilea rând, catolicii sunt amplasați și în alte zone din țară, nu numai în județul Harghita. În al patrulea rând, ce legătură are un pelerinaj religios (mai sunt încă zeci de pelerinaje în Europa!), cu patrimoniul cultural UNESCO? (Târâtul în coate și genunchi are vreo semnificație culturală?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.