La Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc: Peste 250 de persoane au participat la Bursa locurilor de muncă vacante pentru absolvenţi | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 decembrie 2023
Home » Societate » La Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc: Peste 250 de persoane au participat la Bursa locurilor de muncă vacante pentru absolvenţi
La Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc: Peste 250 de persoane au participat la Bursa locurilor de muncă vacante pentru absolvenţi

La Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc: Peste 250 de persoane au participat la Bursa locurilor de muncă vacante pentru absolvenţi

Un număr de 252 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi 36 de angajatori, care au oferit 317 locuri de muncă, au participat, vineri, în municipiile Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc la Bursa locurilor de muncă vacante pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita.

Directorul executiv al AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că din cele 317 locuri de muncă, 108 au fost oferite de către angajatorii din Miercurea Ciuc şi 209 de cei din Odorheiu Secuiesc.

Cele mai multe locuri de muncă oferite absolvenţilor au fost în meseriile de operator confecţioner, lucrător comercial şi vânzător, dar absolvenţii au putut alege şi meserii ca lăcătuş mecanic, operator la maşini în industria prelucrătoare, frezor, electrician, instalator, mecanic auto, ospătar, bucătar, contabil. Potrivit sursei citate, la Odorheiu Secuiesc, ca un specific local, au fost şi multe locuri de muncă în domeniul industriei uşoare, având în vedere existenţa unor fabrici destul de mari în zona respectivă.

Pentru absolvenţii de studii superioare, oferta a fost în meseriile: inginer mecanic, inginer industria textilelor şi manager de marketing.

Directorul executiv al AJOFM Harghita a precizat că această bursă a fost organizată pentru absolvenţi, dar nu exclusiv, deoarece se putea prezenta oricine, indiferent de vârstă, de nivelul de pregătire. Din totalul persoanelor prezente la bursă, absolvenţii în căutare de loc de muncă au fost în număr de 240: 99 la Miercurea Ciuc şi 141 la Odorheiu Secuiesc.

Tiberiu Pănescu a spus că, din totalul participanţilor, angajatorii au selectat, pentru un interviu suplimentar sau pentru probă de lucru, 65 de persoane: 43 la Miercurea Ciuc şi 22 la Odorheiu Secuiesc.

Tot în cadrul bursei, angajatorii au fost informaţi privind ucenicia la locul de muncă şi modificarea privind cuantumul lunar ce se acordă, acesta fiind de 2.250 lei.

La nivelul judeţului, peste 600 de locuri de muncă sunt în evidenţele agenţiei. „Dar, evident, nu toţi angajatorii se prezintă la aceste burse, depinde de programul fiecărui angajator, de timpul pe care doreşte să-l aloce recrutării forţei de muncă. Evident că nu este nici o obligaţie din partea angajatorilor să se prezinte şi nici nu încercăm să forţăm pe nimeni. Important e ca cei care se prezintă să vină de bună voie şi să-şi dorească să fie aici, să stea de vorbă cu aceşti tineri”, a declarat directorul executiv al AJOFM Harghita.

Totodată, în Harghita sunt aproximativ 5.700 de şomeri înregistraţi în evidenţele agenţiei în momentul actual. „Din aceştia, mai puţin de 1.000 sunt tineri sub 25 de ani. Iar absolvenţi ai acestei promoţii de liceu şi facultate, la sfârşitul lunii septembrie, erau în număr de 300. (…) Normal că nu am invitat absolvenţi care se află departe (…) din Borsec, Topliţa la Miercurea Ciuc, deoarece distanţa este destul de mare şi este greu de crezut că ar începe să facă naveta la Miercurea Ciuc sau la Odorheiu Secuiesc”, a mai spus Tiberiu Pănescu.

La Casa Artelor din Miercurea Ciuc, unde a avut loc bursa locurilor de muncă, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, care au promovat în rândul tinerilor profesia de militar, respectiv oferta de şcolarizare pentru Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” de la Boldeşti, care organizează concurs de admitere în perioada 10-21 ianuarie 2019. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.