Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fostul manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc şi alţi doi angajaţi, trimişi în judecată | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » Fostul manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc şi alţi doi angajaţi, trimişi în judecată
Fostul manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc şi alţi doi angajaţi, trimişi în judecată

Fostul manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc şi alţi doi angajaţi, trimişi în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a lui Lukács Antal, la data faptelor managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, alături de alte cinci persoane şi o firmă pentru presupusa atribuire frauduloasă, în perioada aprilie-decembrie 2020, a unor contracte prin care unitatea medicală ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

„Pentru atribuirea contractelor preferenţiale plătite din bani publici, spitalul în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câştigătoare o anumită firmă. În schimbul acestor demersuri, persoane din conducerea spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective”, se arată într-un comunicat de presă remis de DNA.

Prejudiciul adus unităţii spitaliceşti este de peste 2,3 milioane de lei.

Lukács Antal, care era în acelaşi timp şi membru al Comitetului Director, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 fapte), luare de mită (4 fapte), cumpărare de influenţă.

Bálint Enikő, la data faptelor referent la Serviciul Achiziţii Publice în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, este suspectă de comiterea infracţiunilor de: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 fapte), luare de mită (4 fapte) şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Barczan László, la data faptelor magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, este bănuit de comiterea infracţiunilor de: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 fapte), luare de mită (2 fapte). Toţi trei au fost trimişi în judecată în stare de arest la domiciliu.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată administratorul în fapt al SC Chantel Sante SRL (în stare de arest la domiciliu), un contabil la societatea respectivă, şoferul omului de afaceri (ambii în stare de libertate) şi firma amintită.

Concret, în perioada 10 aprilie – 2 decembrie 2020, Lukács Antal ar fi aprobat încheierea mai multor contracte cu omul de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, inculpat în această cauză, ce aveau ca obiect achiziţionarea de către spital a unor aparate şi produse medicale, cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice.

„O contribuţie importantă în aceste demersuri ar fi avut-o şi inculpaţii Bálint Enikő şi Barczan Laszló, referent în cadrul Serviciului Achiziţii Publice, respectiv magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi întocmit o parte dintre documente şi ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajaţi ai săi (şoferul şi contabilul), accesul la informaţii confidenţiale cuprinse în ofertele depuse de alţi operatori economici”, se precizează în documentul citat.

Procurorii subliniază faptul că „toate produsele ar fi fost cumpărate la preţuri supraevaluate, în unele cazuri fiind livrate chiar şi produse neconforme, iar în altele achiziţia s-a desfăşurat în condiţiile în care acest lucru nu se impunea raportat la nevoile unităţii spitaliceşti”.

Conform comunicatului, „în aceeaşi perioadă, inculpatul Lukács Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăţi către SC Chantel Sante SRL (deşi unitatea spitalicească nu dispunea la acel moment de fondurile necesare pentru a face acest lucru) i-ar fi cerut omului de afaceri să-şi folosească influenţa pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor din conducerea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, în scopul obţinerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deşi spitalul îndeplinea doar condiţiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia”.

Fostul manager al spitalului ar fi primit mită 30.000 de euro

Procurorii arată că, în schimbul serviciilor făcute omului de afaceri, Lukács Antal ar fi primit suma totală de 30.000 euro, din care 20.000 euro reprezenta o parte din procentajul de 20% (echivalent a 89.000 euro) din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, promis de omul de afaceri.

Totodată, Bálint Enikő şi Barczan Laszló ar fi primit şi acceptat promisiunea remiterii de bani şi foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

Prejudiciul adus Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc este în valoare totală de 2.321.728 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru SC Chantel Sante SRL.

Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a constituit parte civilă.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Anterior, din această cauză, au mai fost disjunse două dosare penale, în care procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, printre alţii, a fostului şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov şi a managerului Spitalului de Boli Infecţioase Braşov.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.