Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Buget de aproape 20 de milioane de lei pentru Borsec | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate » Buget de aproape 20 de milioane de lei pentru Borsec
Buget de aproape 20 de milioane de lei pentru Borsec

Buget de aproape 20 de milioane de lei pentru Borsec

Mai mult de jumătate din bugetul acestui an va fi cheltuit pentru investiţii, dintre care se remarcă proiectul integrat finanţat din Programul Operativ Regional (POR), care cuprinde lucrări pentru 18 locaţii diferite din oraş. Unul dintre cele mai importante elemente ale acestui proiect integrat este renovarea completă şi amenajarea curţii Liceului Tehnologic Zimmethausen, lucrările fiind preconizate să înceapă din această toamnă. Bugetul anului 2021 s-a aprobat în şedinţa ordinară a consiliului local din luna aprilie.

Din totalul de aproape 20 de milioane de lei, 56,44% au fost alocate pentru investiţii, aproape 15 la sută pentru cheltuielile de personal şi 17,42% pentru bunuri şi servicii. Aproximativ 8% din buget este rezervat pentru rambursarea dobânzilor şi a împrumuturilor.

În ceea ce priveşte investiţiile din acest an, putem enumera printre acestea proiectul integrat cu o contribuţie proprie de peste două milioane de lei, construcţia unui sistem de încălzire cu biomasă pentru clădirile publice (1,47 milioane de lei), continuarea lucrărilor de renovare a primăriei (1,11 milioane lei), renovarea dispensarului şi reabilitarea anexelor şi terenului din jurul acesteia (1.067 milioane lei). De asemenea se continuă renovarea Vilei 49 şi a anexelor din jurul acesteia, costurile acestor lucrări depăşind valoarea de un milion de lei.

Alte 752 de mii de lei vor fi cheltuite la finalizarea noului centru balnear. În legătură cu această investiţie trebuie menţionat faptul că achiziţia publică pentru lucrările de amenajări interioare a fost anunţată de către Consiliul Judeţean Harghita, suma care va fi cheltuită ridicându-se la 1,7 milioane de lei, fără TVA, firmele putând aplica până în data de 17 mai.

După cum se ştie, Primăria Borsec şi consiliul judeţean au semnat un contract de asociere în luna noiembrie, anul trecut, prin care consiliul judeţean participă la lucrările noului centru balnear cu două milioane de lei.

Din lista de investiţii a bugetului local face parte şi izolarea termică a blocurilor şi amenajarea zonelor publice din jurul lor. În prima fază, blocul E3 de pe strada Pietrii va fi izolat termic, cheltuielile fiind de 300 de mii de lei, iar în a doua fază se va efectua amenajarea spaţiilor publice dintre această clădire respectiv blocul E1 de pe strada Carpaţi, lucrări care vor costa 481.800 lei.

S-au luat în considerare şi sugestiile locuitorilor

În cadrul unei consultări publice din luna decembrie a anului trecut, am întrebat locuitorii Borsecului despre investiţiile care ar trebui să fie prioritare în următorul ciclu bugetar. De asemenea, acestora le-am solicitat şi să formuleze propuneri cu privire la investiţiile pe care le-ar realiza dintr-un buget de 300 de mii de lei. Respondenţii au identificat o serie de nevoi care deja se regăsesc în mai multe proiecte aflate în derulare. În acelaşi timp, s-a ivit ideea construirii unui loc de joacă mai mare şi construirea trotuarului pe strada Gheorghe Doja, aceste două necesităţi fiind introduse în bugetul local. Pentru prima investiţie oraşul cheltuieşte 385 de mii de lei, iar pentru construcţia trotuarului 200 de mii de lei.

Unul dintre obiectivele principale ale consiliului local este depunerea a cât mai multor proiecte de finanţare, prin urmare se pregătesc mai multe planuri şi documentaţii. Acestea includ, printre altele, un studiu de fezabilitate pentru construcţia reţelei de gaz în oraş, documentaţia pentru renovarea Vilei Belvedere, planuri pentru un centru de agrement în jurul pistei de bob de vară sau extinderea şi modernizarea sistemului de producere de zăpadă artificială la pârtia de schi.

Deşi investiţiile au un loc foarte important în bugetul din acest an, trebuie să amintim şi celelalte categorii de cheltuieli. În domeniul educaţiei, de exemplu, Liceul Tehnologic Zimmethausen primeşte 275 de mii de lei pentru costurile materiale. Au fost alocaţi 150 de mii de lei pentru diverse evenimente de agrement, 60 de mii de lei pentru sprijinirea cultelor şi 40 de mii de lei pentru finanţarea activităţilor sportive. Continuăm să sprijinim programul de îngrijire la domiciliu efectuat de către organizaţia Caritas Alba Iulia, pentru care s-a alocat suma de 67.200 lei. Anul acesta vom extinde din nou stocul de cărţi la Biblioteca Orăşenească Kamenitzky Antal, cheltuind 20 de mii de lei în acest scop.

Pe lângă investiţii, cheltuim şi pentru reparaţii

În acest an se vor cheltui aproape 1,3 milioane de lei pentru diferite reparaţii ale infrastructurii. Astfel, de exemplu, sunt alocate 300 de mii de lei pentru îmbunătăţirea zidurilor de sprijin ale pâraielor Mesteacănul şi Hanzker în strada Pietrii. Se cheltuie 200 de mii de lei pentru repararea drumurilor, aceeaşi sumă este cheltuită şi pentru repararea casei de cultură. Pentru reamenajarea parcurilor este rezervată suma de 82 de mii de lei, în acelaşi timp se vor cheltui 50 de mii de lei pentru repararea mobilierului stradal şi tot 50 de mii de lei sunt repartizaţi pentru repararea fântânilor arteziene publice.

Rédai BOTOND

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.