Forumul Transilvania Furată: Se clatină ultimele redute semnificative ale economiei naţionale! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » (Inter)Național » Forumul Transilvania Furată: Se clatină ultimele redute semnificative ale economiei naţionale!
Forumul Transilvania Furată: Se clatină ultimele redute semnificative ale economiei naţionale!

Forumul Transilvania Furată: Se clatină ultimele redute semnificative ale economiei naţionale!

În cadrul ediţiei a XIV- a a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, în zilele de 19 şi 20 august s-a desfăşurat şi una din ediţiile itinerante ale Forumului „Transilvania Furată”, în organizarea publicistului Marcel Bărbătei şi a prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, sub cupola generoasă a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi în prezenţa specialiştilor cunoscători ai tematicii.

Începutul a fost o trecere în revistă a parcursului evenimentelor din cadrul Forumului din anul 2013 şi până acum, privind discutarea acţiunilor de jaf al proprietăţii, în special în Transilvania, clădiri, terenuri agricole şi păduri, rezerve naturale, în număr şi suprafeţe impresionante ajunse pe mâna hoţilor, cu complicitatea şi oblăduirea guvernanţilor efemeri şi iresponsabili ai României.

Sub masca reparării, chipurile, a abuzurilor fostului regim comunist, s-a organizat un jaf instituţionalizat al patrimoniului civil care era al statului, cu nepăsare şi complicităţi tocmai de către cei care erau obligaţi să vegheze la apărarea averii publice a României.

S-au format grupuri infracţionale, deţinători şi ai deciziilor de putere gen ANRP, fondul Proprietatea, Comisia Naţională de restituire din cadrul Guvernului, coaliţii eterne între partidele româneşti (PNL şi PSD) cu UDMR şi care jefuiesc sistematic imobile sau se pun în slujba unor interese străine, ca de exemplu resursele naturale şi vânzarea de terenuri.

Canonada ilegalităţilor s-a accentuat în timpul guvernării Tăriceanu 2004 – 2008, disputa de faţadă dintre palate a distras atenţia de la adevăratele devalizări ale economiei naţionale, în care au fost şi sunt implicaţi aproape toţi factorii de putere.

Forumul „Transilvania Furată”, desfăşurat la Izvoru Mureşului, a prezentat şi dezbătut cazuri punctuale care denotă atât slăbiciunea, cât şi lipsa de preocupare a autorităţilor Statului Român de a apăra şi a proteja legal formele patrimoniale sub care se prezintă dreptul de proprietate. Anume, au fost prezentate cazul Colegiului Naţional „UNIREA” din Târgu Mureş; situaţia din Defileul Văii Mureşului Superior, denumit Parc Naţional şi declarat arie protejată, dar dat în administrare unui Ocol privat din Gheorgheni, care are un comportament prin care sunt lezate interesele locuitorilor din 26 de localităţi româneşti; de asemenea situaţia foarte gravă de la Compania Naţională de Uraniu. Aceste cazuri, ca şi celelalte prezentate în ediţiile anterioare, considerăm că afectează în bună măsură siguranţa naţională, se spune în comunicatul final din care redăm mai jos.

„În cazul Colegiului Unirea, fiind prezentă conducerea Colegiului, s-au descris încălcările de lege de către Consiliul Local Târgu Mureş în complicitate cu inspectorul şef al IŞJ Mureş, jocul pe care l-au făcut împotriva intereselor şcolii româneşti, ale părinţilor şi elevilor din colegiu. Totul a început prin cedarea frauduloasă a imobilului care găzduieşte colegiul în favoarea aşa-zisului Status Romano-Catolic înfiinţat nelegal în anul 2002 la Judecătoria Miercurea-Ciuc. A urmat o adevărată canonadă prin evacuarea parţială a sălilor de clasă în mod forţat sub coordonarea unor fruntaşi ai UDMR. Totul a fost posibil prin abuzul în serviciu al inspectorului general al IŞJ Mureş, Ştefan Someşan, care a dat aviz nelegal şi a încurajat înfiinţarea Liceului romano-catolic în dispreţul Legii nr. 1/2011, care a forţat faptic deschiderea activităţii şcolare, concomitent cu alungarea elevilor români din spaţiile Colegiului şi împrăştiaţi de acelaşi inspector pe la alte şcoli, ceea ce în timp scurt va atrage dizolvarea Colegiului Unirea, una dintre cele mai prestigioase şi tradiţionale unităţi de educaţie din România.

Se impune ca autorităţile judiciare şi autorităţile Statului Român să acţioneze cu fermitate, fără calcule politice şi fără trădarea intereselor naţionale. În acest sens, solicităm de urgenţă:

– Deschiderea unor anchete penale şi administrative finalizate cu tragerea la răspundere potrivit vinovăţiei celor implicaţi;

– Revizuirea „restituirii” nelegale a imobilului, care în realitate constituie proprietatea Statului Român din anul 1920;

– Desfiinţarea Liceului Romano-Catolic, care funcţionează nelegal, nefiind posibilă funcţionarea a două instituţii şcolare în aceeaşi clădire;

– Crearea condiţiilor efective de reluare normală a activităţii şcolare a Colegiului Unirea în componenţa şi structura şcolară de până acum;

În privinţa Parcului Naţional „Defileul Mureşului Superior”, să se intre în legalitate, să se respecte şi să se ţină seama de interesele, de dreptul la proprietate şi de tradiţiile populaţiei locale;

– Verificarea modului în care s-au folosit sumele acordate prin subvenţii şi fonduri europene pentru locuitorii zonei şi constatarea semnăturilor false prin care locuitorii şi-au dat, chipurile, acceptul pentru protecţia zonei;

– Cercetarea şi anchetarea fostului primar din comuna Răstoliţa care a înlesnit pretinse restituiri de proprietate, a funcţionarilor care au favorizat ilegalităţile, angajaţi ai Agenţiei de Mediu Târgu Mureş şi din cadrul Ministerului, inclusiv foştii miniştri care s-au perindat în perioada 2008 – 2014 la conducerea Ministerului;

– Cercetată implicarea şi favorizarea deputaţilor şi conducerii UDMR în toate aceste demersuri nelegale.

În privinţa Companiei Naţionale a Uraniului, reprezentanţii sindicatului, specialişti din domeniu cunoscuţi şi implicaţi în problematică au evocat pericolul şi riscurile pe care le prezintă indiferenţa şi ignorarea drepturilor salariaţilor, protecţia mediului şi a sănătăţii pe care le implică depozitarea nesatisfăcătoare a minereului şi a rezervelor de combustibil care nu sunt valorificate.

Este inexplicabilă şi total păguboasă pentru România atitudinea şi dispreţul pe care îl manifestă conducerea Nuclear Electrica prin directoarea generală şi conducerea CNU prin directorul ei, urmaşul securistului-anchetator al minerilor grevişti din 1977, director ce doreşte să închidă şi ultima mină de uraniu românesc, adică ruperea circuitului integrat din energie. Amintim aici că suntem SINGURA ţară din Europa cu ciclu integrat în uraniu!

Altă explicaţie nu găsim decât trădarea intereselor economiei româneşti, ale angajaţilor companiei, care companie rămâne captivă deoarece nu poate valorifica minereul (vezi falimentul de la Apa Grea), decât pentru singurul client, Centrala Nucleară Electrică de la Cernavodă.

Solicităm premierului României, Dacian Cioloş şi vicepremierului Costin Borc să dezamorseze rapid conflictul de muncă din ramură, să dispună de urgenţă o verificare profesionistă şi oportună a modului în care această sursă generatoare de energie atât de importantă este abandonată, aşa cum s-a întâmplat în cea mai mare parte cu industria de minerit românească.

A se apăra această ultimă redută economică semnificativă pentru România, a cărei abandonare ar duce la reacţii negative în lanţ, în zonele de mediu, economic şi social, este o prioritate naţională în condiţiile situaţiei geopolitice actuale.

Se impun de urgenţă destituirea conducerii companiei şi aducerea în staff a unor persoane competente, devotate României, cu respect şi aplecare pentru salvarea/valorificarea corectă şi în interes naţional a acestei rezerve strategice. Cerem imperativ pedepsirea conform legii a celor vinovaţi de subminarea acestui sector al economiei naţionale”, se spune în Comunicatul din partea organizaţiilor Forumului Transilvania Furată.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.