La cartofi: Recoltă mai mare şi preţ mai bun decât anul trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » La cartofi: Recoltă mai mare şi preţ mai bun decât anul trecut
La cartofi: Recoltă mai mare şi preţ mai bun decât anul trecut

La cartofi: Recoltă mai mare şi preţ mai bun decât anul trecut

Producătorii de cartofi din Harghita înregistrează o recoltă medie la hectar mai mare decât anul trecut, în vreme ce preţul este uşor mai ridicat decât cel din toamna lui 2015, cu tendinţă de creştere.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat pentru Agerpres că, până în prezent, s-a strâns recolta de pe aproximativ un sfert din suprafaţa cultivată cu cartofi, producţia fiind de circa 17 tone la hectar.

„S-a recoltat aproximativ 25 la sută din suprafaţa cultivată cu cartofi, producţia fiind mai slabă decât în urmă cu doi ani, când a fost producţie record, dar un pic mai bună decât anul trecut, când culturile de cartofi au fost afectate de secetă”, a explicat şeful DADR Harghita.

Potrivit sursei citate, în primăvară „startul” pentru această cultură a fost unul bun, cu precipitaţii suficiente, după care s-a reuşit şi stoparea atacului de mană, dar ulterior s-a instalat seceta şi tuberculii nu sunt suficient de dezvoltaţi.

Drept urmare, specialiştii recomandă producătorilor de cartofi din Harghita să folosească soiuri timpurii, astfel încât tuberculii să se formeze până la venirea vremii secetoase.

„Este al doilea an când se repetă aceeaşi situaţie şi concluzia este că cine nu are condiţii de irigare trebuie să treacă la soiuri mai timpurii, astfel încât până la venirea căldurilor să se formeze tuberculii, pentru realizarea unei producţii acceptabile. Au fost încercări de introducere a soiurilor timpurii, care au salvat multe exploataţii”, a precizat Torok Jeno.

Acesta a recunoscut că există parcele unde producţia este mai slabă, mai ales cele unde plantarea s-a făcut târziu, cu soiuri tardive, sau cele unde nu s-a intervenit suficient pentru stoparea atacului de mană.

În ceea ce priveşte preţul cartofului, şeful DADR Harghita a precizat că este mai bun decât anul trecut şi există tendinţa şi speranţa că el va creşte, o influenţă mare urmând să aibă şi preţul cartofilor veniţi din import.

„Preţul este un pic mai ridicat decât anul trecut. (…)Anul trecut, în această perioadă, era 60 de bani/kg, iar acum pornim de la 70-80 bani, cu tendinţă de creştere. Unii spun că nu va fi o presiune atât de mare din ţările din vest, pentru că şi acolo a fost secetă, dar deocamdată nu ştim cum a fost producţia în Polonia, care influenţează destul de mult preţul cartofului de la noi”, a punctat Torok Jeno.

Cu toate acestea, în piaţa din Miercurea-Ciuc, un kilogram de cartofi se vinde cu 1,50 lei, comercianţii recunoscând că au cumpărat de la producători la jumătate de preţ, respectiv 75-80 bani.

Producătorii de cartofi din Harghita consideră că nu e normal ca un comerciant să aibă profit dublu, iar cei care muncesc un an să aibă doar un câştig de 10 – 20 la sută, iar în unii ani acesta să fie inexistent sau chiar să se înregistreze pierderi.

În Harghita, cartoful reprezintă cultura de bază şi este cultivat pe aproximativ 8.000 de hectare. Chiar dacă există încercări de introducere a altor culturi, cum ar fi rapiţa, producătorii din judeţ sunt destul de conservatori şi renunţă cu greu la cultivarea cartofului, care reprezintă o tradiţie în zonă. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.