Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zilele Tineretului:Forumul „Există viitor şi acasă dacă înveţi o meserie” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Zilele Tineretului:

Forumul „Există viitor şi acasă dacă înveţi o meserie”
<i>Zilele Tineretului:</i><br /><br />Forumul „Există viitor şi acasă dacă înveţi o meserie”

Zilele Tineretului:

Forumul „Există viitor şi acasă dacă înveţi o meserie”

Elevi şi profesori din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni au participat la Forumul „Există viitor şi acasă dacă înveţi o meserie”, organizat în municipiul reşedinţă de judeţ, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Tineretului. Manifestările dedicate tinerilor au fost organizate de Consiliul Judeţean Harghita, împreună cu Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita şi numeroşi alţi parteneri.

În deschiderea forumului, directorul Agenţiei de Dezvoltare a Judeţului Harghita, Csilip Árpád, a explicat că această întâlnire este „despre tineri şi despre rămânerea acestora pe plaiul natal”. „Agenţia de Dezvoltare a Judeţului Harghita are mai multe programe. Unul dintre acestea este despre menţinerea tinerilor acasă şi astfel am înfiinţat această serie de evenimente cu titlul Există viitor şi acasă. Acest forum are titlul de Există viitor dacă înveţi o meserie. Pentru agenţie este foarte important, deoarece noi avem 1-2 vizite la orele de dirigenţie pe săptămână, ceea ce înseamnă că săptămânal avem contact cu 100-150 de elevi şi putem să le oferim informaţii prin care pot să se gândească şi la a rămâne acasă. Sau le putem arăta cifre care îi pot determina să rămână acasă. (…) Chiar şi acasă pot să aibă un viitor şi nenumărate oportunităţi. (…) Trebuie să recunoaştem că nu ne folosim de aceste oportunităţi”, a spus Csilip Árpád.

„Eu în primul rând aş dori să vă atrag atenţia asupra unei schimbări a mentalităţii, deoarece noi ne-am obişnuit cu această paradigmă că sunt foarte mulţi urşi pentru că s-au tăiat pădurile. Deşi suprafaţa împădurită a crescut cu 17%. La fel spunem că acasă nu sunt posibilităţi de trai. Sunt programe europene, sunt programe guvernamentale române, sunt subvenţii din partea Guvernului Ungariei şi noi suntem printre acele state din Europa unde sunt foarte multe facilităţi pentru tineri. Că nu există oportunităţi acasă, asta nu este adevărat”, a mai afirmat directorul agenţiei de dezvoltare.

Forumul a avut loc de Ziua Europei şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Biró Barna Botond, le-a vorbit tinerilor despre importanţa faptului că România este stat membru al Uniunii Europene, dând exemplu faptul că din 2007 putem călători liber, putem să învăţăm unde vrem, să lucrăm în ţările UE. De asemenea, acesta i-a îndemnat pe tineri să viziteze cât mai multe ţări, să înveţe şi să muncească unde doresc, dar să nu rămână acolo.

„Eu nu spun să nu plecaţi. Mergeţi cât mai mult, călătoriţi, învăţaţi, munciţi, doar să nu rămâneţi acolo. Pentru că, dacă umblaţi în lume cu ochii deschişi, atunci puteţi învăţa foarte mult de la alte state din Uniunea Europeană. (…) Nu putem spune că  noi suntem cei mai cei şi ştim totul, şi la noi totul este cel mai bun. Dacă acea experienţă, sau acele resurse materiale pe care le economisiţi afară, dacă le puteţi aduce acasă, atunci credeţi-mă că acasă mult mai bine şi mult mai valoros puteţi să fructificaţi aceste resurse, pentru interesul vostru propriu. Şi este foarte important ca voi, tinerii, să vedeţi cum este Uniunea Europeană şi cum vă imaginaţi viitorul, deoarece de multe ori se spune că viitorul vorbeşte despre voi, vorbeşte despre tineri. Toate deciziile care se iau la instituţiile publice, aici, în România sau în Uniunea Europeană, vor influenţa viitorul dvs., al tinerilor”, a spus vicepreşedintele CJ Harghita.

În cadrul Forumului „Există viitor şi acasă dacă înveţi o meserie” au susţinut prelegeri: Csedő Attila (Fotografii în social media – sfaturi); Olteán Csongor (Învăţământul profesional – la baza menţinerii tinerilor pe tărâmurile natale); Ferencz Salamon Alpár (Generaţii diferite în şcolile erei digitale); Cilip Árpád (Motivaţie pentru tineri); Király Szabolcs (Acasă sau în străinătate?).

De la ora 14:00, pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc a avut loc un flash mob, la care au participat tinerii prezenţi la forum. Iar apoi a fost organizat un workshop de prezentare a meşteşugurilor. (Şt.P.)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.