Cel mai bun preţ la cartofi | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Cel mai bun preţ la cartofi
Cel mai bun preţ la cartofi

Cel mai bun preţ la cartofi

Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată scumpiri la mai toate produsele. Însă, cel mai mult a crescut preţul cartofilor. „O dată în 28 de ani am mai avut un preţ aşa de bun”, a confirmat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Harghita, ing. Török Jenő

În depozitele harghitenilor, stocurile de cartofi sunt pe sfârşite, se mai găsesc doar la producători individuali şi se vând cu 1,8-2 lei kilogramul la producător şi cu 3,5 lei la piaţă, chiar cu 4 lei cei din import.

„În acest moment, stocurile rămase sunt nesemnificative. A fost un an bun, producţia a fost destul de bună, raportat la condiţiile climatice”, a amintit ing. Török Jenő. Pentru că anul trecut a fost unul extrem de capricios, marcat fie de secetă, fie de precipitaţii abundente, care au inundat culturile de cartofi, provocând pierderi de mii de tone. Dar, pe fondul crizei cartofului din vestul şi nord-vestul Europei, preţul de valorificare a recoltei a fost bun încă din toamna trecută. „A început cu un leu, un preţ foarte bun faţă de ultimii doi ani anteriori lui 2018, când vânzarea cartofului a început de la 30 de bani şi a urcat până la maximum 60 de bani. O dată a mai fost un preţ aşa de bun în ultimii 28 de ani”, a declarat, marţi, directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita.

Producătorii autohtoni sunt mulţumiţi şi nu e loc de invidie în ceea ce-i priveşte, pentru că anii trecuţi au înregistrat pierderi mari, iar cei mai norocoşi dintre ei au stat pe muchie de cuţit. În plus, ne spun specialiştii, agricultorii nu-şi pot face calcule pe un an în ceea ce priveşte recolta şi profitul, ci pe trei cel puţin. „Nu se poate planta mai mult, pe considerentul că acum a fost un preţ bun. La anul nu e sigur că va mai fi aşa. Mai ales la cartofi, unde consumul de sămânţă şi cheltuielile sunt foarte mari”, a explicat ing. Török.

Şi realitatea nu conteneşte să ne demonstreze că este întocmai. Anul trecut, de pildă, cartofii au crescut mari şi au depăşit mărimea normală de plantare. Deci, unul din motivele pentru care suprafaţa plantată cu cartofi în Harghita a rămas aceeaşi ca anul trecut este şi faptul că nu s-au făcut suficienţi cartofi de sămânţă, iar sămânţa certificată din import este foarte scumpă. „Nu este totuna ca la sfecla de zahăr, unde trebuie 5 kilograme de sămânţă, iar la porumb 10-20 de kilograme. În cazul cartofului este nevoie de 3 tone la hectar şi nu se poate dubla suprafaţa cultivată de la un an la celălalt”, a mai spus directorul Direcţiei Agricole.

Anul acesta debutează bine din punct de vedere agricol, ploile din mai au revigorat culturile, iar plantele cartofilor au început să răsară.

DANIELA MEZEY

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.