Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş condamnă ofensa adusă de preşedintele Ungariei statalităţii româneşti! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate » Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş condamnă ofensa adusă de preşedintele Ungariei statalităţii româneşti!
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş condamnă ofensa adusă de preşedintele Ungariei statalităţii româneşti!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş condamnă ofensa adusă de preşedintele Ungariei statalităţii româneşti!

În urma unei vizite care se pretinde a fi informală, dar care a avut toate trăsăturile specifice unei vizite oficiale într-un stat vecin, preşedintele Ungariei, Novák Katalin, a sfidat toate normele diplomatice, regulile care veghează relaţiile bilaterale şi nu în ultimul rând bunul simţ când vine vorba de relaţii între state.

În ceea ce pare a fi o vizită în Transilvania şi nu în România, preşedintele statului vecin a desconsiderat într-atât de mult autorităţile din România încât nici nu a avut în vedere o întâlnire cu omologul său sau cu alte autorităţi din cadrul administraţiei centrale. Singurii „demni” de întrevederea cu aceasta au fost aleşii UDMR şi liderii acestora din teritoriu.

Nu putem înţelege cum este catalogată această vizită ca fiind neoficială, din moment ce preşedintele statului ungar a participat la dezveliri de plăci memoriale, statui şi la evenimente culturale cu mii de participanţi. Ba mai mult, a participat la dezvelirea statuii principelui maghiar Gabriel Bethlen tocmai în Cetatea Unirii din Alba Iulia. Totodată, Katalin a afirmat că se erijează în „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc” făcând din nou aluzie la cetăţenii români de etnie maghiară, folosind şi această oportunitate pentru a propaga idei revizioniste.

Subliniem faptul că Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a fost printre primele organisme din rândul societăţii civile româneşti care a reacţionat faţă de aceste acte provocatoare, condamnând de fiecare dată momentele în care diplomaţi şi politicieni maghiari au organizat „plimbări” prin judeţele din Transilvania pentru a crea tensiuni, pentru a promova separatismul pe criterii etnice şi nu în ultimul rând pentru a menţine minoritatea maghiară captivă din punct de vedere electoral.

Solicităm reacţia fermă a Administraţiei Prezidenţiale a României întrucât gesturile şi afirmaţiile recente denotă o atitudine vădit sfidătoare la adresa autorităţii de stat a României, partea maghiară promovând o politică anti-europeană şi anti-românească, defilând prin oraşele din inima Transilvaniei ca şi cum ar inspecta propriul teritoriu. Atragem atenţia din nou că la aceste evenimente s-au putut regăsi elemente simbolice care fac referire la „Ungaria mare”, precum şi la separatismul aşa-zisului ţinut secuiesc, fapt pentru care considerăm ca fiind imperios necesară o atitudine hotărâtă din partea autorităţilor din România.

Consiliul director al FCRCHM

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.