Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fonduri semnificative pentru cultele religioase din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Fonduri semnificative pentru cultele religioase din Harghita
Fonduri semnificative pentru cultele religioase din Harghita

Fonduri semnificative pentru cultele religioase din Harghita

Conducerea Consiliului Judeţean Harghita a prezentat, luni, programele privind sprijinirea cultelor religioase, protecţia monumentelor istorice, ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean şi săpăturile arheologice, fiind alocate sume semnificative şi în acest an. Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat într-o conferinţă de presă că programele vizează patrimoniul construit, nu doar cultele religioase, având în vedere faptul că şi viaţa socială a oamenilor este foarte importantă şi de aceea comunitatea trebuie să fie sprijinită prin mai multe metode.

„Una dintre metode este acest program al cultelor religioase, dar avem şi programul de ocrotire al monumentelor istorice şi acolo sprijinim cu sume importante şi persoanele fizice sau asociaţii care au în patrimoniu monumente istorice. Derulăm şi programul pentru săpături arheologice, venim de la A-Z cu ce înseamnă patrimoniul construit, împreună cu muzeele care realizează aceste cercetări ştiinţifice prevăzute prin lege. Prin ocrotirea imaginii satului harghitean, am participat la realizarea acelor studii care pot deveni componente din PUG-ul localităţii, iar prin acest plan instituim astfel reguli prin care putem ocroti satele şi încercăm să-i îndemnăm pe cei care vor să renoveze sau să construiască să păstreze identitatea cu care ne mândrim. Avem si strategia judeţeană pentru patrimoniul construit care stă la baza programelor elaborate”, a afirmat Borboly Csaba.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Harghita şi coordonatorul Direcţiei Programe şi Proiecte din cadrul instituţiei, Biró Barna Botond, a precizat că sprijinirea cultelor religioase este oportună în judeţ, fiind acordat un ajutor important în acest domeniu şi în anii anteriori. Acesta a spus că, de pildă, în zona Odorhei sunt 126 de localităţi, dintre care aproape jumătate au sub 300 de locuitori, în fiecare sat existând cel puţin o biserică şi este necesară acordarea de sprijin pentru comunităţile locale în ceea ce priveşte modernizarea şi renovarea lăcaşelor de cult sau a caselor de rugăciune. Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte turismul, trebuie pus un accent pe rutele religioase pe care se află multe biserici frumoase, ca de exemplu cele din Mugeni, Dârjiu, Mărtiniş şi Crăciunel. Potrivit afirmaţiilor sale, suma alocată anul acesta, la primul apel, programului de sprijinire a cultelor religioase este de 4 milioane de lei, iar proiectele sunt aşteptate, în format electronic, până în data de 6 aprilie, la adresele de e-mail info@hargitamegye.ro sau info@judetulharghita.ro şi zondaerika@hargitamegye.ro.

Cererile de finanţare pot fi depuse de reprezentanţii cultelor religioase recunoscute de lege care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita şi pot fi alocate sume pentru completarea fondurilor proprii destinate construirii lăcaşurilor de cult şi ale altor clădiri ale cultelor religioase, întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult fără venituri sau cu venituri mici, conservării şi întreţinerii bunurilor de patrimoniu aparţinând cultelor religioase, desfăşurării unor activităţi de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, amenajării şi întreţinerii muzeelor cultural-religioase, construirii, amenajării şi reparării clădirilor având destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, construirii şi reparării sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult şi construirii şi reparării sediilor unităţilor de învăţământ teologic, proprietate a cultelor recunoscute. Potrivit reprezentanţilor CJ Harghita, anul acesta, suma alocată programelor de sprijinire a cultelor religioase, de protecţie a monumentelor istorice, de ocrotire a imaginii satului harghitean şi de săpături arheologice este de 5,5 milioane de lei.

Prin programul de protecţie a monumentelor istorice, pentru care s-a alocat suma de 1 milion de lei, se doreşte susţinerea realizării documentaţiilor, ca urmare a faptului că a fost posibilă atragerea de fonduri europene pentru renovarea acestora şi comunitatea nu dispune de sumele necesare realizării acestor documentaţii.

În ceea ce priveşte programul destinat săpăturilor arheologice în colaborare cu muzeele din judeţul Harghita, bugetul acestuia este de 120 de mii de lei.

Programul de ocrotire şi conservare a satului harghitean dispune de un buget de 307 mii lei, dar nu poate fi lansat fără sprijinul arhitecţilor. Profesioniştii care doresc să vină în sprijinul CJ Harghita în continuarea inventarierii patrimoniului construit, cu studii şi sondaje, îşi pot semnala intenţiile de participare la aceste activităţi la adresa de e-mail: foepitesz@hargitamegye.ro, până în data de 31 martie.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.