Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festivalul Oierilor de la Tulgheş | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Festivalul Oierilor de la Tulgheş
Festivalul Oierilor de la Tulgheş

Festivalul Oierilor de la Tulgheş

 Ministrul Mircea Duşa: „Cred că nu este şedinţă de Guvern în care să nu se adopte o hotărâre sau un proiect de lege care se referă la agricultură”

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a participat duminică la Festivalul Oierilor de la Tulgheş, unde a declarat că este important să se acorde atenţie agriculturii, domeniu cu un potenţial de dezvoltare foarte mare.

Duşa a spus că vine cu plăcere la Tulgheş, la manifestările organizate de Asociaţia Crescătorilor de Animale, „una dintre cele mai vechi din judeţ”, şi a apreciat faptul că oamenii au înţeles că doar prin asociere pot accesa subvenţiile de la stat şi de la UE pentru a avea o zootehnie performantă.

„Esenţial este efortul pe care l-a făcut Guvernul Ponta în sensul de a accesa fonduri europene, de a creşte rata de accesare, dar mai ales plata subvenţiilor către agricultori. Cred că nu este şedinţă de Guvern în care să nu se adopte o hotărâre sau un proiect de lege care se referă la agricultură. Şi săptămâna trecută în şedinţa de Guvern a fost adoptată o ordonanţă care permite acordarea subvenţiilor în avans, mai ales pentru subvenţiile agricole de toamnă, dar şi a subvenţiilor pentru crescătorii de animale. În ultimii doi ani s-au făcut eforturi deosebite şi în ceea ce priveşte subvenţionarea motorinei pentru agricultură şi a irigaţiilor, dar şi acordarea la timp sau în avans a subvenţiilor pentru diferite sectoare zootehnice. (…) Este important să acordăm atenţie agriculturii, fiind o ramură de bază a economiei naţionale şi fiind un sector în care avem potenţial de dezvoltare foarte mare”, a afirmat Mircea Duşa pentru Agerpres.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Tulgheş, Costel Bondrea, a spus că anul 2014 a fost un an foarte bun „din punctul de vedere al pajiştilor, al producţiei de lapte şi brânză”, dar că, din păcate, au scăzut efectivele de ovine, din cauză că produsele specifice nu se vând foarte bine, iar fermierii sunt descurajaţi de faptul că există anumite interdicţii privind exportul, din cauza bolii limbii albastre.

La Festivalul Oierilor de la Tulgheş, una dintre cele mai importante manifestări ale românilor din nordul judeţului Harghita, au participat sute de persoane, unele îmbrăcate în port popular, care au venit să se bucure, alături de ciobani, de roadele muncii lor.

„Sărbătoarea asta e foarte importantă atât pentru noi, localnicii, cât şi pentru ciobani. Pentru că munca asta de cioban e foarte grea, multă lume nu o apreciază şi nu-şi dă seama ce greu este să fii cioban. (…) Astăzi se sărbătoreşte munca lor de o vară întreagă şi de aceea sărbătorim împreună. Am venit îmbrăcată în port popular pentru că-l iubesc şi îmi place tot ce se leagă de tradiţii şi oriunde m-am dus mi-am respectat totdeauna atât vorba de la Tulgheş, cât şi portul popular”, a spus Elena Cioancă, o localnică din Tulgheş.

Toţi doritorii au putut gusta din tocana de miel sau din balmoş, mâncarea ce nu lipseşte de la nici o stână.

„Ca să iasă un balmoş bun se pune jintuitul la fiert, apoi se pune caş, urdă şi se învârte până ce se înmoaie. Apoi prinde a fierbe şi se pune mălai, după aceea unt şi se amestecă până ce se desprinde de pe ceaun şi se ridică untul deasupra”, a dezvăluit reţeta Ghiţă Rugină, membru al Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Tulgheş şi unul dintre organizatorii festivalului.

Manifestarea de la Tulgheş a mai cuprins expoziţii de animale şi un spectacol folcloric, cu cântece şi dansuri româneşti şi maghiare. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.