Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Cultură » Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc
Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc
La Rossignol

Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc

Astăzi, de la ora 19:30, la Biserica „Sf. Augustin” din Miercurea-Ciuc, Orchestra Barocă a Festivalului va susţine un concert din muzica bisericilor şi curţilor princiare protestante (în special Bach, Teleman, Theile). Orchestra este alcătuită ad-hoc din muzicieni autohtoni de mare prestigiu, români şi maghiari, care cântă la instrumente baroce. Concert-maestru este cunoscuta Ulrike Titze (Dresda), iar solistă Noémi Kiss (Canada).

Sâmbătă, formaţia va cânta la Centrul cultural Reduta din Braşov. Tot azi, de la ora 22:00, la Cinematograful Miercurea-Ciuc, un concert Teleman susţinut de violonista Melinda Béres, laureată a concursurilor internaţionale „Constantin Silvestri” şi „Carl Flesch”.

Mâine, la Biserica reformată din Miercurea-Ciuc (ora 16:00) şi duminică (ora 18:00), la Biserica reformată din Odorhei, Corul Festivalului va interpreta lucrări vocale polifonice şi gregoriene din liturghia protestantă vest-europeană de la finele veacului al XVI-lea.

La Cetatea Mikó, de la ora 18:00 se va produce formaţia Ensemble Cantilene, cu muzicieni din Ungaria, Olanda şi Germania, care vor interpreta lucrări ale unor compozitori de-acum patru secole.

Tot la Cetatea Mikó, de la ora 19:00 vor cânta cei patru muzicieni ai grupului Ensemble Les Nations din Italia, experţi în interpretarea istorică a lucrărilor din perioada Renaşterii şi Barocului, cu un concert dedicat anului Monteverdi.

Duminică, 16 iulie, la Sanctuarul franciscan de la Şumuleu-Ciuc, Basilica Minor Papalis (ora 11:30) are loc un concert cu muzică de orgă din Transilvania, susţinut de Ádám Sándor Fazakas (lucrări din Codex Caioni, Daniel Croner, Hans Peter Türk etc.).

Lăută şi Biblie se intitulează concertul alcătuit din muzica Reformei germane şi maghiare susţinut duminică (ora 11:30), la Biserica unitariană din Miercurea-Ciuc de ansamblul de muzică veche Kajoni Consort.

Tot duminică, la Biserica „Sf. Treime” din Jigodin (ora 11:20), Lyceum Consort prezintă un spectacol cu muzică sacră evanghelică şi muzică germană profană din secolul al XVI-lea, marcat de reforma religioasă a lui Luther.

Folosind instrumente muzicale clasice şi vechi, dar şi instrumente populare maghiare şi est-europene, Ansamblul Musica Historica din Budapesta va susţine un concert de la ora 18:00, la Cetatea Mikó, cu piese din muzica Ungariei în perioada Reformei.

Festivalul Muzicii Vechi de la Miercurea-Ciuc va fi încheiat duminică (ora 19:00, Cetatea Mikó) de formaţia La Rossignol, cu muzică şi dans de la serbările renascentiste italiene. Formaţia, fondată în 1987, la Cremona, a concertat în toate ţările Europei, în Asia, SUA şi America Latină, India şi Japonia, având ca scop popularizarea muzicii vechi şi a dansurilor de epocă, repertoriul acesteia având la bază cercetări proprii ale surselor muzicale şi coregrafice, istorice şi iconografice. (M.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.