Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Colanul dacic, găsit în luna aprilie în Siculeni, a fost preluat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Colanul dacic, găsit în luna aprilie în Siculeni, a fost preluat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
Colanul dacic, găsit în luna aprilie în Siculeni, a fost preluat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Colanul dacic, găsit în luna aprilie în Siculeni, a fost preluat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

În luna aprilie, cu ajutorul unui detector de metale, un căutător de comori găsea în pământurile din Siculeni un colan dacic torsadat (torques) din argint, cu o vechime estimată la 2.000 de ani şi greutate de 206 de grame.

După aproximativ două luni, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Harghita a predat piesa găsită, la doar câţiva kilometri de Miercurea-Ciuc, Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, instituţie care deţine cea mai mare colecţie de factură dacică. Odată cu aceasta au fost preluate şi alte 3 vârfuri de săgeată medievale, din fier, aflate în stare de conservare bună, descoperite tot în zonă.

Şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, Bakos László, spunea că predarea s-a făcut conform legii, iar cel care a găsit colanul va primi, după evaluarea piesei, o despăgubire de 30% din valoarea ei, iar dacă se va considera că aceasta are o valoare excepţională, „se poate acorda o bonificaţie suplimentară de până la 15%”.

Directoarea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, dr. Viorica Crişan, spunea că în toată ţara sunt aproximativ 46 de exemplare de torques-uri descoperite, iar de forma celui găsit la Siculeni sunt cam 28. Având 206 de grame greutate, colanul se încadrează între piesele destul de grele, din cele 28 doar câteva fiind la o greutate asemănătoare.

„Este – afirma dr. Viorica Crişan – extrem de importantă, pentru că sunt destul de puţine descoperite în Transilvania (celelalte sunt descoperite în spaţiul extra carpatic, în aşezările dacice din afara Transilvaniei). Este o piesă specială, demult nefiind descoperită o piesă atât de importantă”.

Aceasta mai preciza că se poate observa faptul că piesa a fost folosită, văzându-se pe ea un grad de uzură destul de mare.

În prezent se aşteaptă sosirea rezultatelor analizei metalografice (ocazie cu care se poate vedea calitatea argintului şi alte elemente pe care le conţine), pentru a se putea face raportul de expertiză şi a se putea pregăti clasarea piesei.

„În mod normal – preciza directoarea MNIT – piesa o să fie clasată în tezaur, pentru că nu sunt foarte multe piese. La muzeul din Cluj mai există încă 4 asemenea piese, este foarte asemănătoare cu unul din colanele descoperite la Gherla şi ar întregi cumva colecţia”.

 Zona în care a fost găsit colanul va fi analizată de arheologii clujeni

Dr. Viorica Crişan spunea că, atunci când a venit la Miercurea-Ciuc să preia colanul dacic şi vârfurile de săgeată care au fost găsite în apropiere, a dorit să meargă să vadă şi zona în care a fost găsit, să vadă cât de aproape sau de departe se află de Cetatea de la Racu, de pe Dealul Bogat. Însă din cauza ploilor din acele zile şi-a amânat vizita pentru perioada următoare.

Cercetarea terenului şi a zonei, explica directoarea MNIT, este utilă pentru a se vedea dacă piesa a fost găsită într-o zonă de aşezare sau în afara aşezării, pentru că se întâmplă rar ca asemenea piese să fie singure, de cele mai multe ori fiind vorba despre depuneri. „Şi atunci – spunea dr. Viorica Crişan – gândul nostru este să facem acolo un sondaj de verificare, să vedem dacă este o groapă în care au fost depuse. În mod normal ar fi trebuit să fie un vas în care să fie depozitat. Am înţeles că nu a fost nimic, iar asta este chiar ciudat”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.