Speranţe pentru reabilitarea Sistemului de apă şi canal din Bălan, vechi de aproximativ 60 de ani | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » Speranţe pentru reabilitarea Sistemului de apă şi canal din Bălan, vechi de aproximativ 60 de ani
Speranţe pentru reabilitarea Sistemului de apă şi canal din Bălan, vechi de aproximativ 60 de ani

Speranţe pentru reabilitarea Sistemului de apă şi canal din Bălan, vechi de aproximativ 60 de ani

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a dat asigurări, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii oraşului, că proiectul depus de autoritatea locală în acest sens va primi finanţare. E vorba despre 11,57 milioane de lei

Reţeaua de apă şi canalizare a oraşului Bălan, veche de aproximativ 60 de ani, urmează să fie reabilitată prin fonduri guvernamentale, după ce un proiect în acest sens a fost depus la Ministerul Dezvoltării spre finanţare prin PNDL, iar viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a promis că în viitorul apropiat va fi aprobat. Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat că promisiunea ministrului Dezvoltării a fost făcută marţi, când o delegaţie a oraşului Bălan a fost primită în audienţă.

„În urma iniţiativei demarate de către d-l Robert Kovacs, administrator public al oraşului Bălan, am deschis un dialog important cu d-l Ion Popescu, preşedinte al Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian. Acesta s-a arătat interesat şi dornic să ne sprijine comunitatea, având în vedere activitatea sindicală pe care a desfăşurat-o pentru angajaţii Minei Bălan, pe vremea când mina era funcţională, precum şi datorită amintirilor plăcute din acea perioadă.

Marţi l-am vizitat la birou pe d-l preşedinte pentru a detalia problemele cu care ne confruntăm şi proiectele pe care le-am iniţiat şi le considerăm prioritare. La intervenţia d-lui Ion Popescu, am fost primiţi în audienţă la d-na viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Întrunirea extraordinară a durat aproximativ 40 de minute, timp în care am putut discuta cu privire la situaţia oraşului Bălan şi modul în care putem rezolva problemele cu care ne confruntăm. Vestea bună pe care doamna viceprim-ministru ne-a dat-o este că vom primi finanţarea pentru reabilitarea sistemului de apă şi canal al oraşului Bălan”, a spus primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban.

Acesta a explicat că reţeaua de apă şi canalizare este veche de aproximativ 60 de ani şi „ne confruntăm cu probleme majore”, în sensul că există pierderi de apă, întreruperi ale alimentării cu apă. „Este cel mai important proiect al oraşului Bălan. În acea piramidă a lui Maslow, noi ne aflăm la baza ei, unde încercăm să rezolvăm problemele legate de infrastructură: reţelele de apă şi canal, rutieră, termoizolarea blocurilor. În paralel, încercăm să dezvoltăm turismul în această zonă”, a precizat edilul.

Cererea de finanţare pentru proiectul „Reabilitare şi extindere a sistemului de alimentare cu apă, reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare, reabilitarea staţiei de tratare a apei şi a staţiei de epurare” a fost depus la Ministerul Dezvoltării şi urmează să fie finanţat în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Valoarea cererii de finanţare este de 11,75 milioane de lei, la care se adaugă partea neeligibilă, în valoare de 2,1 milioane de lei, care va fi suportată de autoritatea publică locală.

Primarul oraşului şi-a exprimat speranţa că semnarea contractului de finanţare va avea loc cu ocazia Zilelor oraşului Bălan, 19-20 august, când se vor sărbători 50 de ani de când localitatea a primit statutul de oraş, la manifestări fiind invitaţi atât preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Meridian”, cât şi viceprim-ministrul Sevil Shhaideh. (Şt. Pătrîntaş)

(În numărul următor vom reveni cu detalii privind alte probleme ridicate în cadrul discuţiilor dintre vicepremier şi reprezentanţii oraşului Bălan, cum ar fi posibila valorificare a haldelor de steril existente în zonă, reprezentanţi ai Ministerului Economiei fiind prezenţi în localitate chiar ieri) 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.