Centrul Wellness din Topliţa a fost inaugurat oficial | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Timp Liber » Centrul Wellness din Topliţa a fost inaugurat oficial
Centrul Wellness din Topliţa a fost inaugurat oficial

Centrul Wellness din Topliţa a fost inaugurat oficial

Noua staţiune locală Bánffy Topliţa se dezvoltă încet, dar sigur

În judeţul Harghita este pe cale să apară o nouă staţiune turistică, de interes local, Bánffy Topliţa – aşa cum se va numi ea – aflându-se acum în curs de acreditare. Iar dezvoltarea acesteia este deja asigurată printr-o serie de investiţii asigurate de comunitatea locală, ultima bifată de municipalitate fiind Centrul Wellness din Bánffy Topliţa.

Chiar dacă acesta şi-a deschis porţile pentru clienţi – turiştii veniţi din judeţele Mureş, Neamţ şi Harghita, dar şi pentru localnici – inaugurarea festivă a avut loc vineri, în prezenţa autorităţilor locale, dar şi a proiectantului, a managerului de proiect şi arhitectului construcţiei.

Managerul de proiect, Mihai Mândru, spunea că investiţia cuprinde două bazine de înot – unul acoperit şi altul în aer liber pentru sezonul cald. În SPA se află trei saune, sală pentru masaj, sală de fitness. Şi, bineînţeles, nu pot lipsi nici vestiarele – separat pentru bărbaţi şi femei – duşuri şi toate celelalte facilităţi necesare unui astfel de centru.

„Din punctul meu de vedere – spunea arhitectul Iulian Diaconescu, cel care a contribuit la construirea centrului – a fost o iniţiativă lăudabilă a primăriei să facă această investiţie, mai ales că era necesară în contextul în care se doreşte ca Topliţa să fie un oraş turistic.

E adevărat, nu a fost uşor; terenul fiind relativ limitat, a fost o provocare. Credem, însă, că această investiţie este o reuşită, ea acoperă necesitatea de a avea o piscină acoperită, descoperită, centru SPA – pentru că în zonă nu mai există – şi, evident, este o altă atracţie turistică pentru zona Bánffy”.

Investiţie de 4,5 milioane de lei

Şeful Serviciului investiţii din cadrul Primăriei Topliţa, Dumitru Urzică, spunea că lucrările de construire a Centrului Wellness au început în iunie 2013, iar termenul prevăzut de finalizare era de 24 de luni, iar valoarea investiţiei a fost de peste 4,523 milioane de lei, adică peste un milion de euro.

„Bazinul acoperit are 495 metri pătraţi, cel descoperit 200 metri pătraţi. Centrul mai cuprinde o sală de fitness ultramodernă, trei saune – una umedă, una uscată şi una cu sare. Un jacuzzi foarte mare, sală de masaj, vestiare, recepţie, bar, şezlonguri”, spunea Dumitru Urzică.

Repunerea pe picioare a staţiunii Bánffy Topliţa

„Investiţia aceasta, care e realizată absolut din fonduri proprii – cu atât mai mult ne mândrim cu ea – este una pentru topliţeni, spunea primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, cu ocazia inaugurării oficiale a Centrului Wellness. Este încă un loc unde copiii, adulţii şi vârstnicii din acest oraş pot să-şi petreacă o după-amiază plăcută sau un weekend.

Acest centru wellness este făcut într-un loc cu tradiţie. Băile Bánffy există din 1884, iar acum suntem în curs de schimbare a numelui în Băile Bánffy Topliţa – suntem în procedură de acreditare ca staţiune locală – din dorinţa de a împleti o staţiune cu un nume de la 1884 cu municipiul Topliţa. De altfel şi numele Topliţa provine din slavă, referindu-se la apele mezotermale care sunt aici.

În afară de acest loc cu bazin acoperit şi altul descoperit pentru sezonul cald, în imediata vecinătate există vechiul bazin, recondiţionat, aflat în proprietate privată. Şi mai există bazinul Urmánczy, în centrul oraşului.

Ce are în plus acest centru este faptul că se află în drumul spre pârtiile de schi; un drum de creastă, asfaltat. Pe acest drum vin foarte mulţi turişti care merg la schiat şi, acum, după o zi de schi, pot să se oprească aici să facă saună, să înoate, să se relaxeze”.

Bánffy Topliţa va completa Borsecul

Întrebat dacă în viitorul apropiat Topliţa, prin noua staţiune care începe să prindă contur în Bánffy, va depăşi Borsecul, Stelu Platon afirma că nu se doreşte o concurenţă cu mult mai renumita staţiune, ci completarea reciprocă.

„Borsecul, în primul rând, înseamnă o staţiune balneoclimaterică… Ea are apele minerale… Nu suntem în competiţie cu Borsecul. Dimpotrivă, fiind la 25 de km, poate ceea ce nu oferă Borsecul oferă Topliţa şi invers, ceea ce oferă Borsecul nu oferim noi.

În fond, turiştii care ne vizitează sper să fie cât mai mulţi; şi vor fi, pentru că sunt deja mulţi. Sigur, în afară de ceea ce le oferim noi, ei trebuie să aibă opţiunea de a merge în altă parte. Au la dispoziţie trasee montane; pot să meargă la Borsec, pot să meargă în Cheile Bicazului, la Salina de la Praid, în Sovata.

Până la urmă, cine vine să petreacă câteva zile sau o săptămână – un concediu standard este de 7 zile – are mai multe posibilităţi şi una din ele, ziceam noi cea mai importantă, este Topliţa”.

Facilităţi

Centrul Wellness Bánffy Toplița cuprinde două bazine, din care unul acoperit. Apa din bazinul acoperit are 28 de grade, iar temperatura mediului ambiental este 30 de grade Celsius. În jurul bazinului este încălzire în pardoseală. De asemenea, există un sistem de scoatere a aerului umed şi reintroducerea aerului uscat, aşa încât nu ai senzaţia de umezeală, ceea ce este foarte important pentru confort.

Biletul de intrare pentru adulţi este de 20 de lei, iar pentru elevi/studenţi de 10 lei. În acest preţ este inclus accesul la bazin, la saună, la jacuzzi şi la sala de fitness.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Foarte frumos ar merita sa promovam Romania si in alte tari sa atragem si turisti straini avem o tara magnifica dar conducatori tari ar trebui sa tina De interesul tari mai mult si mai putin de interesul lor mai pe scurt sa nu mai fure sa nu tot adauge tot felu De taxe si impozite ca ne saturam si noi o data si le vom sari la gat

  2. am fost la centrul Spa, este foarte frumos, curatenie, dar conducerea ar trebui sa fie mai atenta la persoanele care au rani deschise, boli contagioase sunt foarte multi care fac baie si nu ii vede nimeni. Apa de la dusuri e mai mult rece de cat fierbinte sau calduta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.