Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cameră specială pentru audierea minorilor la Tribunalul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Cameră specială pentru audierea minorilor la Tribunalul Harghita
Cameră specială pentru audierea minorilor la Tribunalul Harghita

Cameră specială pentru audierea minorilor la Tribunalul Harghita

  • Angajaţii Tribunalului Harghita amenajează o cameră prietenoasă, unde discuţiile dintre magistrat şi cei mici se vor purta într-o atmosferă agreabilă, relaxată şi mai puţin traumatizantă

Iniţiativa aparţine preşedintei Tribunalului Harghita, judecătoarea Sonia Vâga.

„Lucram în Civil, când la un moment dat a venit la mine în birou un copilaş, nu mai mare de 7-8 ani. Cunoaşteţi atmosfera din birourile instanţelor: oficială, sobră, uneori rece şi micuţul era atât de speriat, încât tremura. Atunci mi-am spus că trebuie să facem ceva pentru ei, o cameră specială, cu multe jucării, de unde să nu lipsească bolul cu bomboane, unde ei să se simtă mai relaxaţi. Şi acest obiectiv a fost cuprins inclusiv în proiectul pentru funcţia de conducere în care activez în prezent”, povesteşte judecătoarea Sonia Vâga.

Singurul motiv care a întârziat punerea în practică a proiectului este lipsa banilor. Cum nimeni nu poate garanta că va fi altfel în viitorul apropiat şi nu numai, angajaţii Tribunalului Harghita au adus jucării de acasă, au luat legătura cu oameni talentaţi, care au pictat pereţii şi încet-încet, camera specială destinată audierii minorilor prinde formă.

„Pe măsură ce ne vine bugetul, vom achiziţiona şi mobilierul special, canapeaua, fotoliile puf şi o serie de alte lucruri care să creeze atmosfera de relaxare de care este mare nevoie în astfel de cazuri. Ele sunt mult mai dificil de gestionat decât par la prima vedere, deoarece copilul, care vine cu anumite idei impregnate în subconştient de către părintele cu care stă, îşi iubeşte ambii părinţi în 99% dintre cazuri. (…) Este un moment delicat şi pentru copil – indiferent că este mic sau adolescent, pentru că cei din urmă sfidează, dar bravura lor ascunde o mare sensibilitate – dar şi pentru noi. Este o mare tragedie când se separă părinţii, dar am avut şi cazuri în care nici unul dintre părinţi nu-şi doreşte copilul. Şi nu este singura situaţie în care Codul de procedură civilă prevede audierea minorilor, mai sunt adopţia, plasamentele ş.a.m.d. Dintre toate dosarele pe care le judec, cele cu minori sunt cele mai delicate”, explică preşedinta Tribunalului Harghita.

Pentru cei mici, camera specială aflată în curs de amenajare la Tribunalul Harghita va fi locul unde vor putea să deseneze, să coloreze, să se joace, în timp ce vor răspunde întrebărilor magistratului, eliberaţi de emoţiile audierii în camera de consilii, într-o atmosferă relaxată, pe placul lor.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.