Expoziţie a persoanelor cu dizabilităţi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 21 septembrie 2023
Home » Societate » Expoziţie a persoanelor cu dizabilităţi
Expoziţie a persoanelor cu dizabilităţi

Expoziţie a persoanelor cu dizabilităţi

Foaierul Teatrului Municipal din Miercurea-Ciuc a fost gazda celei de-a doua ediţii a unei expoziţii alcătuită din obiectele făcute de persoane cu dizabilităţi. Dorind să arate că şi un om care are o dizabilitate poate fi util, aceştia au confecţionat de la obiecte decorative până la îmbrăcăminte, dar şi obiecte de uz casnic ori desene.

După ce această expoziţie – organizată de Asociaţia Handicapaţilor Fizic – judeţul Harghita în cadrul unui proiect intitulat „Şanse egale fără bariere” şi finanţat de Consiliul Judeţean – a fost găzduită de Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, ieri a ajuns şi la Miercurea-Ciuc.

Reprezentanta Asociaţiei Handicapailor Fizic – judeţul Harghita, Incze Zsuzsanna, spunea că prin prisma acestei expoziţii dizabilitatea poate fi privită şi dintr-o altă perspectivă: din aceea a unui om creativ şi care lucrează.

Pentru un om normal – arăta Incze Zsuzsanna – a se feri ori a se speria de dizabilitate este ceva normal şi atunci trebuie construite punţi între societatea normală şi persoanele cu dizabilităţi.

Din acest motiv, evenimentul de ieri s-a dorit a fi, în primul rând, o expoziţie şi abia apoi să primească şi caracterul unui târg, unde doritorii au putut să cumpere produsele confecţionate de persoanele cu dizabilităţi. Iar prin această expoziţie se atinge cel mai important lucru: „omul cu dizabilităţi are posibilitatea să arate ce ştie şi, în al doilea rând, să ne putem apropia unii de alţii”, spunea reprezentanta Asociaţiei Handicapaţilor Fizic.

Obiectele, aduse inclusiv din Cristuru Secuiesc şi Lunca de Sus, au fost confecţionate de aproape 30 de persoane care au dizabilităţi diferite, atât fizice, cât şi mintale, o parte din ele fiind create chiar de o persoană cu autism.

Pe viitor se intenţionează ca această expoziţie să ajungă şi în alte localităţi din judeţ șş să se întindă pe durata a două-trei zile.

„Este foarte important ca un om să se simtă util”

Prezent la expoziţia de ieri, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, Elekes Zoltán, spunea că „pentru orice om este foarte important să se simtă util şi în acest sens şi persoanele cu handicap, în mod normal, se simt bine când se simt utile comunităţii din care provin. Iar utilitatea omului e asigurată prin ceea ce produce şi ceea ce oferă comunităţii”.

„Şi ziua de astăzi – continua Elekes Zoltán – despre asta vorbeşte: că şi oamenii cu handicap doresc să arate că ei sunt utili şi chiar reuşesc acest lucru. Important e ca şi oamenii obişnuiţi să încerce să vadă acest lucru, fiindcă, din păcate, e mai greu să-i aduci la astfel de evenimente ca să realizeze că există aceşti oameni, să realizeze că există aceste produse foarte frumoase”.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.