Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Exporturi de peste 2,5 miliarde de euro, realizate în primele patru luni de judeţele Regiunii Centru | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Economic » Exporturi de peste 2,5 miliarde de euro, realizate în primele patru luni de judeţele Regiunii Centru
Exporturi de peste 2,5 miliarde de euro, realizate în primele patru luni de judeţele Regiunii Centru

Exporturi de peste 2,5 miliarde de euro, realizate în primele patru luni de judeţele Regiunii Centru

 Harghita, cea mai mică valoare a exporturilor din regiune

Regiunea Centru a realizat în primele patru luni ale anului exporturi de mărfuri în valoare totală de peste 2,5 miliarde de euro, reprezentând 14,34% din totalul exporturilor României, valoarea importurilor ridicându-se la aproape 2,2 miliarde de euro, potrivit unui raport transmis joi de Direcţia Regională de Statistică (DRS) Alba.

Cea mai ridicată valoare a exporturilor, de peste 918 milioane de euro, a fost înregistrată de judeţul Braşov, iar cea mai scăzută, de peste 96 milioane de euro, de judeţul Harghita.

În cadrul judeţelor componente ale regiunii, Braşov a avut o pondere de 36,05% în totalul exporturilor, fiind urmat de judeţul Sibiu, cu 30,56%, Alba, cu 14,06%, Mureş, cu 11,24%, Covasna, cu 4,32%, şi de Harghita, cu 3,77%.

Grupa maşini, aparate şi echipamente electrice a participat cu 33,14% la totalul exporturilor din regiune, aceasta fiind urmată de categoria mijloace de transport, cu 16,75%, şi de grupa lemn şi articole din lemn, cu 10,34%.

În perioada ianuarie-aprilie, importurile de mărfuri înregistrate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru au fost de aproximativ 2,2 miliarde de euro, reprezentând 11,10% din totalul importurilor României.

Şi aici, judeţul Braşov a înregistrat cea mai ridicată valoare, de aproape 831 milioane de euro, iar cea mai scăzută valoare, de 89,6 milioane de euro, s-a înregistrat în judeţul Covasna.

În cadrul regiunii, importurile de mărfuri au fost realizate în ordine descrescătoare în judeţele Braşov, 37,81%, Sibiu, 28,72%, Mureş, 15,70%, Alba, 8,63%, Harghita, 5,06% şi Covasna, cu 4,08%.

Ca şi la exporturi, principala grupă care participă, cu 30%, la valoarea importului din regiune, a fost cea de maşini, aparate şi echipamente electrice, urmată, cu 14,44%, de metale comune şi articole din metal, respectiv produse ale industriei chimice, cu 10,57%.

Potrivit DRS Alba, în Regiunea Centru, balanţa comercială a înregistrat în perioada ianuarie-aprilie un excedent în valoare de aproape 352 milioane de euro. La nivelul judeţelor, aceasta a avut valori pozitive în Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna şi valori negative în Mureş şi Harghita. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.