40 de km de drumuri judeţene vor fi asfaltate în această toamnă şi în primăvara anului viitor | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » 40 de km de drumuri judeţene vor fi asfaltate în această toamnă şi în primăvara anului viitor
40 de km de drumuri judeţene vor fi asfaltate în această toamnă şi în primăvara anului viitor

40 de km de drumuri judeţene vor fi asfaltate în această toamnă şi în primăvara anului viitor

  •  Au început lucrările de asfaltare şi pe drumurile judeţene din zona Ciuc
  •  În partea de Nord a judeţului, în această toamnă, va fi asfaltat DJ 174 A (Bilbor)

Drumuri judeţene deteriorate din Harghita în lungime totală de 40 de km vor fi asfaltate în această toamnă şi în primăvara anului viitor, în cadrul unui program pilot al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita. Programul „Lucrări de întreţinere – covoare bituminoase pe drumurile judeţene din judeţul Harghita pentru perioada 2015-2016” are un buget de 10.557.647 lei, pentru 40 km de covoare bituminoase. Potrivit programului, în această toamnă vor fi asfaltaţi aproximativ 20 de kilometri de drumuri judeţene, de pe întreg teritoriul Harghitei, urmând ca restul lucrărilor să fie realizate în toamna anului viitor.

Dacă în zona Odorhei lucrările sunt în plină desfăşurare, în zona Ciuc turnarea covoarelor asfaltice a început luni, în satul Lăzăreşti, comuna Cozmeni, pe DJ 113 B. Prezent la începerea acestor lucrări, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a spus că cei 40 km de drumuri judeţene sunt asfaltate, însă în timp s-au deteriorat şi „a venit timpul să turnăm acest strat de covor asfaltic”. Acesta a declarat că lucrările vor continua şi în primăvara anului viitor, inclusiv în satul Lăzăreşti. „Având în vedere că acum s-au finalizat lucrări de canalizare şi trebuie să aşteptăm să se aşeze pământul la loc, în cursul anului viitor vom continua asfaltarea drumurilor şi în interiorul satului Lăzăreşti”. Tot în legătură cu acest tronson de drum, preşedintele CJ a explicat că a fost întrebat de localnici ce se va întâmpla cu o porţiune de 300-400 de drum de la capătul satului, care nu este asfaltat. Acesta a spus că acest program vizează doar drumurile asfaltate, dar care s-au deteriorat în timp. Însă dacă va exista o solicitare de la conducerea comunei în acest sens, anul viitor se va încerca terminarea lucrării, dacă vor exista fonduri.

Borboly Csaba a spus că şi conducerea composesoratului ar dori să preia acest drum (partea care nu este asfaltată), deoarece DJ 113 B merge până la Lacul Sfânta Ana. Potrivit preşedintelui CJ, composesoratul şi-a exprimat dorinţa de a se ocupa de acest tronson pentru a-l face „practicabil pentru biciclete, pentru căruţe, pentru agrement”. De asemenea, Borboly Csaba a declarat că există o colaborare cu judeţul Covasna, prin intermediul unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, cu scopul de a dezvolta sustenabil zona Lacului Sfânta Ana, „pentru turism şi pentru toţi actorii economici care au activitate în această zonă”.

Revenind la asfaltarea drumurilor judeţene deteriorate, şeful CJ a afirmat că în această toamnă, „pentru zona locuită de români din judeţul nostru, am prevăzut ca, din cei 20 de km, 4 km să fie în zona Bilbor”. Astfel, a continuat acesta, o cincime din tot ce se va face în acest an se va realiza în Bilbor, menţionând că şi prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a solicitat acest lucru, pentru ca „tot tronsonul drumului de la Bilbor să fie practicabil”.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Harghita, Incze Csongor, a explicat că pe DJ 113B se va plomba drumul acolo unde e nevoie, apoi se va turna un strat de egalizare de 2 cm, „dar aceştia trebuie să fie pe tot traseul. Se poate ca pe unele tronsoane să fie 0 cm, iar în altă parte 8-10 cm; şi peste acestea va fi turnat un strat de uzură cu o grosime de 4 cm”. Sectorul de drum din satul Lăzăreşti ce va fi asfaltat este în lungime de 1,474 km şi costă aproximativ 350 de mii de lei.

 

Tronsoanele de drum ce vor fi asfaltate în această toamnă

În toamna acestui an vor fi asfaltate în zona Ciuc următoarele porţiuni de drumuri judeţene deteriorate: DJ 113B (Lăzăreşti) – 1,474 km; DJ 123 (între Sânsimion şi Sânmartin) – 3,028 km; DJ 123 (Sânmartin – centrul localităţii) – 1,676 km; DJ 123 B (la Bancu) – 322 de m; DJ 125 (Cârţa – Ineu) – 2 km.

În zona Gheorgheni: DJ 174A (Bilbor) – 4 km; DJ 126 (Suseni) – 750 de metri.

În zona Odorhei: DJ 131 (Chinuşu) – 3,616 km; DJ 137 (între Porumbenii Mici şi Porumbenii Mari) – 1,008 km; DJ 138 (Brădeşti) – 425 m; DJ 138 (Barajul de la Zetea, satul Sub Cetate) – 1,725 km; DJ 134 A (Avrămeşti) – 2,920 km. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.