La Borsec, într-adevăr, vara nu-i ca iarna. Deocamdată! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Economic » La Borsec, într-adevăr, vara nu-i ca iarna. Deocamdată!
La Borsec, într-adevăr, vara nu-i ca iarna. Deocamdată!

La Borsec, într-adevăr, vara nu-i ca iarna. Deocamdată!

De la an la an

Poate că nu mi-am ales bine momentul să realizez o documentare la Borsec exact după o săptămână în care a plouat şi au scăzut temperaturile, aici poate mai mult decât în alte părţi, chiar dacă avertizările instituţiei de specialitate referitor la scăderea temperaturilor atmosferice au vizat toată ţara. Aş fi dorit să aflu de la primarul oraşului-staţiune Borsec, Mik József, cum a fost sezonul de vară, gândindu-mă la faptul că ultima lună de vară este aproape de sfârşit. M-a bucurat să aflu că de la an la an numărul turiştilor care vizitează Borsecul este în creştere şi mai mult, cei care vin o fac nu numai pentru sfârşitul de săptămână, ci rămân chiar pentru un sejur de 7-8 zile. Sunt acei oameni care îşi fac o parte din concediul de odihnă la Borsec pentru linişte, pentru plimbări şi, fireşte, pentru peisaj şi, nu în ultimul rând, pentru aerul ozonat. Asta deocamdată, pentru că atunci când – şi sperăm să se întâmple cât mai curând – centrul de tratament balnear va fi funcţional, oraşul staţiune să fie căutat şi pentru recuperarea sănătăţii. Până una-alta, în zilele caniculare din august, cei ce s-au aflat la Borsec au avut ca „loc de bălăceală” sau de scăldat, cum vreţi să-i spuneţi, un bazin în aer liber, „Osáros” se numeşte locul, ce-i drept, cam modest ca dimensiuni, dar cu apa dulce a cărei temperatură în luna august 2015 a ajuns la 23-25 grade Celsius. D-l primar, deocamdată, se laudă cu sezonul de iarnă. „Iarna avem turişti trei luni de zile, fără teama de a greşi, orientându-ne după numărul biletelor vândute în sezonul 2014-2015, pe pistele de schi au fost în jur de 30.000 de iubitori ai sporturilor de iarnă” – a declarat primarul Mik József. Că sunt foarte mulţi turişti din Republica Moldova nu trebuie să mire pe nimeni, explicaţia fiind aceea că Borsecul este o destinaţie mai apropiată de R. Moldova, dar poate nu numai acesta este singurul motiv pentru care vin şi revin an de an, cred că un merit revine şi locuitorilor din Borsec.

Astfel stând lucrurile fiecare sfârşit de săptămână – după cum spunea primarul – este marcat de evenimente cultural-distractive care să satisfacă gusturile celor aflaţi în oraşul Borsec.

 

Noutăţi faţă de anul trecut

Toate drumurile locale din staţiune sunt reabilitate, sunt asfaltate, aceasta este noutatea faţă de anul trecut, urmează să se facă acelaşi lucru şi pe drumurile oraşului, nu numai de cele din staţiune. Primarul speră că până la sfârşitul lunii septembrie toate drumurile din Borsec vor fi „puse la punct”. Acest lucru a fost şi este posibil ca urmare a două proiecte cu finanţare europeană în valoare totală de 22 milioane de lei. Pe lângă acest lucru – reabilitarea infrastructurii – este foarte vizibil faptul că parcurile, zonele verzi, aleile au stat în atenţia edililor.

 

Doar în treacăt

Nu vreau să intru în amănunte, să reiau „povestea” centrului balnear. Trebuie totuşi să spun că ajutorul financiar acordat oraşului de către Consiliul Judeţean a ajuns doar pentru conservarea construcţiei. Ar mai fi nevoie de încă 15 milioane lei pentru ca centrul de tratament balneo-climateric să fie finalizat şi funcţional. Dar, deocamdată, primarul „se hrăneşte” doar cu speranţe.

 

O promisiune ce trebuie ţinută minte

Primarul Borsecului încă nu şi-a pierdut în totalitate speranţa că centrul balnear din localitate va fi finalizat. Speranţa i-a fost întărită/sprijinită/alimentată recent când Mirela Matichescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, a ajuns la Borsec. Nu a venit expres pentru acest oraş, preşedintele ANT a controlat sau mai bine zis a inspectat pe teren cum stau lucrările de investiţii furnizoare de servicii turistice. Se pare că i-a plăcut ce a văzut la Borsec şi a făcut o promisiune pe care trebuie să ne-o notăm undeva pentru a putea reveni pe această temă dacă promisiunea nu se va materializa. Constatarea d-nei preşedinte a fost că „Borsecul are potenţial şi că acest centru trebuie să se finalizeze” şi, pentru susţinere, a promis 12 milioane lei din cele 15 necesare. L-am întrebat pe primar dacă crede vreun pic în această promisiune, răspunsul: „trebuie să cred, încerc să cred, dar după trei ani de zile chiar e greu să mai crezi. Dar dacă vom primi suma promisă, restul de trei milioane nu va fi o problemă să contractăm un împrumut bancar”.

 

Izolarea termică a blocurilor de locuit

Şi aici se fac izolări termice. După cum spunea primarul, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, oraşul a primit recent suma de 810 mii lei cu această destinaţie. Vor fi izolate termic 3 blocuri de locuinţe. A început deja licitaţia, cinci executanţi şi-au depus ofertele şi, probabil, în septembrie vor fi începute lucrările. Va trebui să se lucreze repede şi bine pentru ca investiţia să se încheie în timpul rămas până la finele anului. „Păcat – spunea primarul – că banii au venit în a doua jumătate a anului şi că trebuie să ne încadrăm în timpul rămas, e greu să lucrezi în acest fel”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.