Eroii neamului au fost comemoraţi şi la Miercurea-Ciuc
Reprezentanţii mai multor instituţii din judeţul Harghita, militari şi simpli cetăţeni au participat la un ceremonial organizat, joi, în Miercurea-Ciuc, pentru comemorarea eroilor neamului, fiind depuse coroane la monumentul din Cimitirul Eroilor din municipiul reşedinţă de judeţ.
Înaintea manifestării din Cimitirul Eroilor a avut loc dimineaţă o slujbă religioasă, prilejuită de sărbătoarea Înălţării Domnului, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea-Ciuc. Ceremonialul din Cimitirul Eroilor a început prin acordarea onorului şi salutarea drapelului de luptă, după care a fost intonat Imnul Naţional al României şi a fost oficiat serviciul religios.
Subprefectul judeţului Harghita, Isabela Prodan, a dat citire mesajului premierului României, Marcel Ciolacu.
La manifestarea comemorativă din Miercurea-Ciuc a fost prezent şi preşedintele Filialei Harghita a Asociaţiei Veteranilor de Război, Adrian Moraru, care a declarat presei că România Mare nu putea fi creată fără jertfa de sânge a eroilor martiri.
„Pentru orice creştin, sărbătoarea Înălţării Domnului este o sărbătoare deosebită, dar în calitate de preşedinte al Asociaţiei Veteranilor de Război ţin să subliniez şi aportul eroilor martiri care şi-au jertfit viaţa pentru reîntregirea ţării şi cu toţi ştim că şi-au adus aportul pentru crearea unei Românii mari. România mare nu se putea crea fără jertfa de sânge a eroilor martiri”, a afirmat Adrian Moraru.
Acesta a menţionat că, din păcate, în judeţ sunt din ce în ce mai puţini veterani de război, iar ceea ce ar trebui să înveţe toată lumea este respectul faţă de aceşti oameni.
„Respectul este primul lucru pe care trebuie să-l învăţăm cu toţi. Datoria noastră de cetăţeni ai României este de a fi corecţi, cinstiţi şi mai ales devotaţi ideii de istorie a neamului. Fără istorie nu suntem nimic”, a mai spus Adrian Moraru.
Cimitirul Eroilor din Miercurea-Ciuc a fost amenajat după Primul Război Mondial, acolo fiind înmormântaţi numeroşi ostaşi de diferite naţionalităţi.
EMIL GROZA