Un gând către ostaşii români care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Un gând către ostaşii români care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial
Un gând către ostaşii români care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial

Un gând către ostaşii români care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial

  • Ziua Eroilor a fost marcată şi la Topliţa

În fiecare an, de Înălţarea Domnului, un gând este îndreptat şi către eroii neamului, care şi-au jertfit viaţa în luptele purtate.

Astăzi, la Monumentul-Mausoleu de la Topliţa a fost din nou sărbătoare. Localnici, dar şi persoane venite din localităţile din apropiere şi-au dat întâlnire aici, unde îşi dorm somnul de veci 771 de militari căzuţi la datorie în această regiune în bătăliile anului 1918.

„Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru că astăzi, la praznicul Înălţării Domnului la Ceruri am pomenit eroii neamului românesc – spunea Preasfinţitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei.

În data de 20 aprilie 1920, patriarhul Miron Cristea al României a propus Guvernului de atunci ca sărbătoarea Eroilor să fie aşezată împreună cu Înălţarea Domnului la Ceruri. Şi de atunci până astăzi, în ziua de Înălţarea Domnului se pomenesc eroii neamului românesc căzuţi pe toate câmpurile de luptă, în lagăre şi puşcării, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti.

Veşnica lor pomenire!”.

Sub edificiul ridicat în cinstea lor de primul patriarh al României, Miron Cristea, aproape de punctul de întâlnire a Moldovei şi Transilvaniei, se află rămăşiţele a 771 de ostaşi români. Iar pe frontispiciu stă scris:

Ostaşi eroi din vechiul regat:

Binecuvântată a fost clipa în care aţi trecut în Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici.

Recunoştinţa tuturor v-a aşezat spre vecinică odihnă în acest loc de cinste drept neuitate pilde ale iubirii de neam şi de ţară  pentru cei de azi şi din viitor. Ardealul vi se închină.

Topliţa română 1925

Miron, Patriarhul României

***

Vouă, ostaşilor români, vi s-a ridicat acest monument din partea Societăţii Cultului Eroilor.

În cinstea voastră că ne-aţi scos de sub jugul streinilor şi ne-aţi alipit la Ţara Mamă” (Miron, Patriarhul României).

Este o zi cât o zi naţională

Evenimentele de ieri de la Gura Secului au început cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către locţiitorul comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, colonelul Viliam Pastor, şi subprefectul judeţului Harghita, Marius Ţepeluş.

Un sobor de preoţi, în frunte cu PS Andrei, a oficiat o rugăciune către ceruri pentru eroii neamului şi poporul român.

Subprefectul judeţului Harghita, Marius Ţepeluş, a dat citire mesajului premierului Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei Eroilor şi a Înălţării Domnului, în care, printre altele, se preciza: „Marcăm astăzi o zi importantă din calendarul creştin-ortodox, Sfânta sărbătoare a Înălţării Domnului, şi, deopotrivă, o zi de aducere-aminte a eroilor ştiuţi şi neştiuţi ai neamului. Prin jertfa lor au scris istorie şi au deschis drumuri către împlinirea aspiraţiilor de libertate, demnitate şi prosperitate ale poporului român.

Ne înclinăm cu profund respect în faţa lor. Se cuvine ca, la rândul nostru, să ducem visul lor mai departe şi să dezvoltăm ţara pe care o vom lăsa moştenire generaţiilor viitoare: o Românie puternică, modernă, demnă, apreciată şi profund ataşată valorilor şi principiilor libertăţii şi democraţiei”.

Un mesaj de suflet a avut şi subprefectul judeţului, Marius Ţepeluş: „E frumoasă şi înălţătoare această zi, care este atât de importantă, în care sărbătorim praznicul Înălţării Domnului şi care este dedicată de mai bine de 100 de ani şi eroilor, ostaşilor şi tuturor celor care au scris istoria României.

(…) Este o zi cât o zi naţională, tocmai de aceea se cuvine să omagiem sacrificiul lor înălţător şi să le păstrăm vie amintirea prin ceremoniile intrate în tradiţie cu acest prilej. O rugăciune, un gând, o lumânare aprinsă în memoria lor, grija faţă de morminte şi monumentele comemorative ridicate în cinstea lor.

La toate acestea ar trebui să ne gândim noi, să sărbătorim ziua aceasta mare cât o zi naţională, nu numai cu parade şi discursuri, ci să o serbăm şi în inimile noastre şi în sufletele noastre, punând în ele cu seninătate şi sinceritate sentimente de mulţumire şi de recunoştinţă faţă de eroii noştri, care şi-au jertfit viaţa pentru tot ceea ce suntem şi pentru tot ce avem noi astăzi, o ţară mare şi frumoasă, pace şi libertate”.

Evenimentul s-a terminat cu depuneri de coroane de flori la monumentul-mausoleu, un scurt moment artistic susţinut de copii de la Grupul „Flori Topliţene”, coordonat de Livia Harpa, care activează în cadrul Casei de Cultură, şi defilarea Gărzii de Onoare.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.