Amenzi în valoare totală de peste 800.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Harghita în primele cinci luni ale anului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare totală de peste 800.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Harghita în primele cinci luni ale anului
Amenzi în valoare totală de peste 800.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Harghita în primele cinci luni ale anului

Amenzi în valoare totală de peste 800.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Harghita în primele cinci luni ale anului

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean Harghita al Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat, în primele cinci luni ale acestui an, amenzi în valoare totală de peste 800.000 de lei şi au sesizat în mai multe cazuri şi organele de cercetare penală.

Potrivit unui scurt comunicat postat, luni, pe pagina oficială de Facebook a Gărzii de Mediu Harghita, în perioada ianuarie-mai, în judeţ au fost efectuate 207 controale, dintre care 100 planificate şi 107 neplanificate. Au fost aplicate 41 de sancţiuni principale, dintre care 8 avertismente şi 33 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 806.000 lei. Ca sancţiuni complementare s-a dispus desfiinţarea lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială în 3 cazuri, suspendarea activităţii până la obţinerea actelor de reglementare tot în 3 situaţii, emiterea unei propuneri de suspendare autorizaţie de mediu şi au fost sesizate organele de cercetare penală de 14 ori.

Totodată, în primele cinci luni ale anului au fost înregistrate 30 de petiţii. În urmă cu câteva zile, Garda de Mediu Harghita a anunţat că a efectuat un control în zona localităţii Lăzarea, după ce pe reţelele de socializare au apărut informaţii legate de funcţionarea unui observator de urşi, unde aceştia ar fi atraşi cu carne stricată şi oase, persoana care a încălcat reglementările în vigoare fiind identificată.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în mediul online cu privire la funcţionarea unui observator de urşi în localitatea Lăzarea, unde aceştia ar fi atraşi cu carne stricată şi oase, comisarii Gărzii de Mediu Harghita au efectuat control în zona sesizată. A fost identificată persoana care a împrăştiat resturile de origine animală, aceasta salubrizând terenul în cauză până la sosirea comisarilor. Instalaţia existentă pe amplasament se află în gestiunea administratorului fondului cinegetic respectiv, iar persoana identificată nu a avut acordul gestionarului. Dat fiind faptul că amplasamentul în cauză se află în Situl Natura 2000 ROSCI 0439-Valea Chiuruţilor, persoana identificată se sancţionează conform prevederilor legale. Hrănirea animalelor sălbatice de către orice persoană fizică sau juridică pe suprafaţa ariilor naturale protejate, cu excepţia administratorilor fondurilor cinegetice şi administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate, constituie contravenţie conform OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice şi de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice”, a precizat Garda de Mediu Harghita.

Pe parcursul anului trecut, comisarii instituţiei au efectuat 506 controale, dintre care 140 planificate şi 366 neplanificate, fiind aplicate 52 de avertismente şi 97 de amenzi în valoare totală de 2.524.500 de lei. Sancţiunile au fost aplicate pentru lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activităţi, nerespectarea obligaţiilor prevăzute în actele de reglementare, nerealizarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, nereglementarea proiectelor realizate, neîndeplinirea obligaţiei de a acţiona pentru refacerea mediului, transportul de material lemnos prin albiile unor ape curgătoare şi neatingerea nivelului de pregătire pentru reutilizare, reciclare de minimum 50% din masa totală generată pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă. Ca sancţiuni complementare s-a dispus desfiinţarea lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială în 7 cazuri, iar în 8 situaţii au fost sesizate şi organele de cercetare penală pentru capturarea sau uciderea unei specii protejate, pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase devenite deşeuri, pentru neaducerea terenului la starea iniţială, pentru amplasarea de construcţii în afara zonelor de dezvoltare durabilă din ariile protejate şi pentru îngroparea sau eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.