Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Eroii de la Revoluția din ’89 nu au fost uitați nici în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate » Eroii de la Revoluția din ’89 nu au fost uitați nici în Harghita
Eroii de la Revoluția din ’89 nu au fost uitați nici în Harghita

Eroii de la Revoluția din ’89 nu au fost uitați nici în Harghita

Astăzi, în Miercurea Ciuc, Gălăuțaș și Subcetate nau avut loc ceremonii de comemorare a eroilor căzuți în timpul evenimentelor din decembrie 1989, fiind oficiate slujbe de pomenire și depuse coroane de flori la mormintele lor.

În fiecare an, oficialitățile se adună la monumentul ridicat în memoria eroului Müller Antal László, amplasat în cimitirul de pe strada Leliceni din Miercurea Ciuc. Acesta a fost ucis, la doar 18 ani, în noaptea de 22/23 decembrie 1989, în cursul evenimentelor din Braşov, în timp ce efectua stagiul militar. Pe monumentul ridicat în amintirea lui Müller Antal László, care a fost înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent, stă scris: „A căzut eroic în noaptea de 22-23 decembrie 1989, la Braşov, în timpul Revoluţiei pentru democraţie, împotriva tiraniei”.

În anii ’90, Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a hotărât ca strada pe care a stat Müller László să-i poarte numele.

„Acum 32 de ani știam cu toții că trebuie să se schimbe ceva și am crezut că zilele întunecate s-au terminat și vom trăi zilele, anii libertății și ai adevărului.

Acum deja suntem conștienți de faptul că mai avem un drum lung de parcurs pentru a avea o lume cu adevărat dreaptă și liberă. Dar fără sacrificii nu se va reuși.

Dintre locuitorii orașului nostru, Müller László a făcut cel mai mare sacrificiu: și-a dat viața! Numele lui este purtat de o stradă, dar amintirea i-o vom păstra pentru totdeauna! Moartea lui este un avertisment etern pentru noi, cât de prețioasă este libertatea!

Așteptând nașterea Mântuitorului, știm că numai cu moartea și jertfa Lui a putut veni promisiunea sigură a mântuirii. Suntem recunoscători celor care în ’89 au confirmat această promisiune prin sacrificiul lor” – a subliniat viceprimarul Sógor Enikő în timpul omagiului militar organizat.

În Gălăuțaș, familia și oficialitățile s-au adunat la mormântul lui Lörincz Janos Rajmond. Acesta avea doar 21 de ani când a căzut în timpul  evenimentelor care au dus la căderea comunismului din România.

Și oficialitățile din Subcetate, alături de reprezentanți ai Jandarmeriei (la fel ca la Gălăuțaș), l-au comemorat pe Marinel Cotfas, care a murit la Revoluție pe când avea doar 19 ani, la manifestări fiind prezenți și membrii familiei. (Liviu C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.