Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Elevii şi profesorii de la CNOG, în marş de atenţionare asupra defrişărilor iresponsabile | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Elevii şi profesorii de la CNOG, în marş de atenţionare asupra defrişărilor iresponsabile
Elevii şi profesorii de la CNOG, în marş de atenţionare asupra defrişărilor iresponsabile

Elevii şi profesorii de la CNOG, în marş de atenţionare asupra defrişărilor iresponsabile

Peste 400 de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” (CNOG) din Miercurea-Ciuc au ieşit, ieri, în stradă, organizând un „Marş de atenţionare asupra pericolului defrişărilor”. Această acţiune a făcut parte din cadrul unui proiect ecologic intitulat „ECO-sapiens gândind ECO-logic şi acţionând ECO-nomic”, care a început anul trecut şi continuă cu ample activităţi în săptămâna „Şcoala altfel” – ecologizare în zona Şuta şi Szécseny; ateliere de creaţie: Eco-felicitări de Paşte, Artă origami din hârtie reciclabilă, Fashion days-îmbrăcăminte ECO; concursuri, expoziţii de desene şi machete pe temă de ecologie.

stopdef1

Ieri, liceenii de la CNOG, însoţiţi de cadre didactice, au pornit, din curtea instituţiei de învăţământ, într-un marş de atenţionare asupra defrişărilor iresponsabile ale pădurilor. Unii purtau pancarte cu mesaje de atenţionare asupra impactului pe care îl are tăierea pădurilor asupra mediului, asupra omenirii – un desen reprezenta un copac cu ramuri şi frunze doar într-o parte a sa; această jumătate este situaţia din 2014, iar jumătatea din care a rămas doar un ciot va fi imaginea văzută în 2054; pe o pancartă se putea citi mesajul Verdele, culoarea VIEŢII. Alţi elevi împărţeau trecătorilor fluturaşi cu mesajul Stop defrişărilor, care conţineau informaţii despre păduri, despre defrişări şi sfaturi despre ceea ce putem face în acest sens.

Marşul a avut ca destinaţie platoul din faţa Consiliului Judeţean, unde copiii au format un cerc, au strigat lozinci de oprire a tăierii iresponsabile de păduri şi au ridicat mâinile în aer imitând crengile copacilor.

„Astăzi defilăm ca să oprim defrişarea copacilor din Harghita şi peste tot în ţară. Cel mai mare pericol venit în urma defrişărilor este, în primul rând, distrugerea ecosistemului; prin defrişarea pădurilor oprim sursa importantă de oxigen şi multe, multe altele”, spunea Andrei Bandas, din clasa a XII-a A.

Alexandra Ichim, din clasa a XII-a B, spunea că „defrişările fac rău Planetei noastre şi din cauza lor există efectul de seră. Cu cât tăiem mai mult, cu atât rămânem fără mai mulţi copaci, aducând cu sine alunecările de teren”. Iar mesajul ei pentru oameni este: „Stop defrişării! Salvaţi pădurea!”.

Ioana Georgiana Gălăţean, din clasa a XII-a A, spunea că dacă se continuă să se taie iresponsabil pădurea „cu siguranţă ne vom îmbolnăvi mult mai repede şi vom decădea mult ca societate”.

Referindu-se la această acţiune, directorul adjunct al CNOG, Magdalena Dumbravă, preciza că „scopul ei este de a atrage atenţia asupra pericolului defrişărilor şi asupra faptului că noi, oamenii, prin acţiunile şi minţile noastre, nu am făcut altceva decât să provocăm o natură moartă, să producem adevărate dereglări ale civilizaţiei. Noi ne propunem să promovăm un stil de viaţă durabil şi sperăm să schimbăm ceva din comportamentul nostru şi al celor din jur”.

Profesoara de geografie Adriana Galea spunea că „mesajul elevilor mei este acela de a opri defrişările sau a face ceva în scopul protejării pădurilor. Defrişările au un impact extrem de negativ asupra mediului înconjurător, pornind de la eroziunea în suprafaţă – odată cu îndepărtarea covorului vegetal – şi până la încălzirea globală. Să nu uităm că pădurile sunt plămânii de oxigen ai Terrei”.

La rândul său, directorul CNOG, Doru Dobreanu, spunea că oraşul a fost invadat de elevi şi profesori „ca şi un virus, dar un virus bun de data aceasta. Am venit ca parte a unui proiect care a început demult, din noiembrie, şi se termină tocmai în mai. Această acţiune face parte din Şcoala altfel, pentru că noi dorim o altfel de abordare a salvării naturii, noi dorim o altfel de abordare a cetăţeanului vizavi de protecţia mediului”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Felicitări elevilor și profesorilor pentru inițiativă!
    Este foarte bine să vedem că suntem mulți cărora ne pasă de viitorul în care o să trăim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.