Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 60.000 de maghiari cu dublă cetăţenie şi-au depus votul pentru alegerile parlamentare din Ungaria la Consulatul din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Politic » Peste 60.000 de maghiari cu dublă cetăţenie şi-au depus votul pentru alegerile parlamentare din Ungaria la Consulatul din Miercurea-Ciuc
Peste 60.000 de maghiari cu dublă cetăţenie şi-au depus votul pentru alegerile parlamentare din Ungaria la Consulatul din Miercurea-Ciuc

Peste 60.000 de maghiari cu dublă cetăţenie şi-au depus votul pentru alegerile parlamentare din Ungaria la Consulatul din Miercurea-Ciuc

Unii au considerat că este o datorie, iar alţii cred că este o chestiune de suflet

 

Peste 60.000 de maghiari cu dublă cetăţenie din România şi-au exprimat, timp de zece zile, la Consulatul General al Ungariei la Miercurea-Ciuc, votul prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare din Ungaria, iar alţi aproximativ 800 au votat duminică la secţia de votate deschisă în cadrul reprezentanţei diplomatice.

Într-o clădire aparţinând Consulatului General al Ungariei la Miercurea-Ciuc au fost create toate condiţiile pentru ca cele aproximativ o mie de persoane înscrise pe listă să poată să-şi exercite dreptul de vot, conferit în premieră după primirea cetăţeniei ungare. Procedura de vot a fost una prin corespondenţă, oamenii introducând votul într-un plic pe care l-au sigilat, după care l-au depus în urnă. Cei care nu au dorit să vină duminică la Miercurea-Ciuc au avut posibilitatea ca, în ultimele zece zile, să trimită plicul cu votul exprimat la sediul Consulatului General al Ungariei din municipiu.

Consulul general al Ungariei la Miercurea-Ciuc, Zsigmond Barna Pál, a declarat că în ultimele zece zile au sosit la sediul reprezentanţei diplomatice 60.000 de plicuri cu voturi. În ultima zi, respectiv duminică, au mai sosit alte 3.000 de plicuri. „Este pentru prima dată când maghiarii cu domiciliul în afara Ungariei (…) pot să-şi exercite dreptul de vot la alegerile parlamentare din Ungaria. 200.000 de mii de cetăţeni maghiari (n.r.: din afara graniţelor) s-au înscris în Registrul Electoral, deci au dreptul de vot doar cei care s-au înscris în acest registru şi, din cele 200 de mii de persoane, 150.000 de voturi au sosit la Biroul electoral Central din Budapesta. (…) La noi, la consulat, pe parcursul a zece zile, am primit 60 de mii de plicuri care conţin buletinele de vot. (…) Astăzi este ultima zi când plicurile pot sosi”, a explicat consulul Zsigmond Barna Pál. Acesta a ţinut să arate presei şi un buletin de vot bilingv, tipărit pentru „autoguvernarea românilor din Ungaria”.

Secţia de votare de la Miercurea-Ciuc, amenajată pentru cei 1.002 cetăţeni care au dorit să depună în urnă plicul cu buletinul de vot, s-a deschis la ora 06:00 şi s-a închis la ora 19:00. De la primele ore s-au prezentat maghiari din România, dar şi turişti din Ungaria care au dorit să-şi exercite dreptul de vot, chiar dacă sunt plecaţi din ţară.

Maghiarii cu dublă cetăţenie din România, care au în premieră posibilitatea să voteze la alegerile parlamentare din Ungaria, spun că este mai mult o chestiune de suflet şi că, în acest fel, simt că aparţin naţiunii maghiare. „Pentru mine, pe de o parte, este o chestiune personală. Dar, pe de altă parte, are şi o importanţă pentru comunitatea maghiară din România. Sunt foarte multe păreri vizavi de această oportunitate – că putem să votăm pentru Parlamentul Ungariei. Pentru mine, personal, cel mai important lucru este că mă simt o parte din întreaga comunitate maghiară din lume şi că pot să simt că aparţin, într-un fel, şi Ungariei, pentru că mă consider maghiară. Cu toate astea, mă consider şi româncă, cum ar veni, pentru că stau în ţara asta. Pentru mine este foarte important să simt că sunt maghiară”, a afirmat o femeie care şi-a exprimat votul la Miercurea-Ciuc.

Votanţii veniţi la secţia deschisă în cadrul Consulatului General al Ungariei erau întâmpinaţi, uneori, chiar de consul sau de ceilalţi membri ai reprezentanţei diplomatice, iar unii dintre ei purtau în piept cocarde în culorile steagului Ungariei.

Un bărbat din Miercurea-Ciuc a spus că votul „este important mai mult pentru suflet, deoarece voturile din străinătate vor decide cel mult un mandat sau două” şi a precizat că a votat „pentru continuitate şi pentru ca Guvernul ungar să aibă urechea aplecată la problemele maghiarilor din România”.

Au existat şi persoane care au spus că aşteaptă de la Guvernul român să le acorde maghiarilor autonomie şi că Guvernul de la Bucureşti are o responsabilitate mai mare faţă de maghiarii din România decât cel de la Budapesta. (Lia Matei)

XXX

Partidul conservator FIDESZ al premierului ungar Viktor Orbán a câştigat detaşat alegerile legislative desfăşurate duminică în Ungaria, obţinând 44,61% din voturi (rezultate oficiale parţiale). Cu acest scor, FIDESZ se plasează lejer în frunte, însă nu reuşeşte să îşi conserve şi super-majoritatea în Parlament pe care o obţinuse la alegerile din 2010 – când a avut 52,7% din voturi şi două treimi din deputaţi.
Alianţa formată de stânga şi de liberali
ocupă locul al doilea în preferinţele alegătorilor, însă la mare distanţă de partidul de guvernământ FIDESZ, obţinând 25,73% din voturi.
În ceea ce priveşte partidul de extremă dreapta Jobbik, acesta se clasează pe locul al treilea la alegeri, cu un scor de 20,66% şi un avans faţă de 2010, când intrase în Parlament cu 17%.

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.