Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Echipamente şi aparatură medicală în valoare de 270.000 de euro din partea MOL România şi Fundaţiei pentru Parteneriat | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Sănătate » Echipamente şi aparatură medicală în valoare de 270.000 de euro din partea MOL România şi Fundaţiei pentru Parteneriat
Echipamente şi aparatură medicală în valoare de 270.000 de euro din partea MOL România şi Fundaţiei pentru Parteneriat

Echipamente şi aparatură medicală în valoare de 270.000 de euro din partea MOL România şi Fundaţiei pentru Parteneriat

Dr. Alexandru Mureşan, şef Secţia de pediatrie: „Ne bucurăm exact ca şi copilaşii care primesc un cadou mult dorit”

După 14 ani de colaborare dintre Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, timp în care s-au avut în vedere proiectele de mediu, parteneriatul dintre cele două entităţi şi-a mărit sfera de implicare, intrând în domeniul medical.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc ieri, cu ocazia anunţării donaţiei realizate, László Potozky, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat, spunea că la sfârşitul anului trecut, după 14 ani de colaborare, MOL România l-a anunţat că pe lângă programul tradiţional Spaţii Verzi, se doreşte implicarea comună într-un alt proiect prin care să se contribuie la îmbunătăţirea serviciilor medicale din judeţul Harghita. „În mod concret să dotăm Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu aparatură şi echipament medical modern de ultimă generaţie”. Iar propunerea venită dinspre MOL România a fost percepută de către Fundaţia pentru Parteneriat ca un cadou aniversar în al 20-lea an de existenţă a fundaţiei.

Au fost puşi la dispoziţie 270.000 de euro (1.250.000 de lei) şi au fost deja comandate o ambulanţă nou-nouţă, echipată la cele mai înalte standarde şi care va deservi întregul spital, un ecograf de ultimă generaţie pentru Secţia de pediatrie, 10 fotolii oncologice şi două detectoare de vene pentru Secţia de oncologie, o masă radiantă cu două lămpi pentru Secţia de neonatalogie.

De negocierea contractelor pentru aparatura care va fi livrată în cursul lunii mai s-a ocupat chiar László Potozky. Şi pentru că s-a reuşit obţinerea unor reduceri, au mai rămas aproximativ 200.000 de lei, bani din care se va contribui la dotarea laboratorului clinic al spitalului, care urmează să se înfiinţeze în acest an.

„Sunt sigur că această donaţie de anvergură, din bunăvoinţa MOL, va însemna un salt calitativ extraordinar, atât pentru personalul medical al spitalului, cât şi pentru întreaga comunitate”, concluziona László Potozky.

La rândul ei, Camelia Ene, CEO MOL România, prezentă la Miercurea Ciuc pentru a anunţa sprijinul oferit spitalului judeţean, arăta faptul că „programele sociale de responsabilitate socială derulate de către MOL România au devenit un sprijin constant pentru comunităţile în care noi activăm şi suntem un partener de încredere pentru organizaţiile neguvernamentale şi asociaţiile care derulează proiecte, fie că vorbim de iniţiative din domeniul mediului sau al sănătăţii, ori al educaţiei sau care vizează susţinerea tinerelor talente artistice şi sportive”.

Dr. Konrád Judith, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, preciza că aparatura medicală va ajuta unitatea să ofere servicii mai bune în beneficiul pacienţilor. „Vom folosi aceste instrumente în munca de zi cu zi în beneficiul pacienţilor noştri pentru diagnosticarea şi tratarea acestora. Mulţumim MOL România şi Fundaţiei pentru Parteneriat pentru sprijin şi pentru încrederea pe care ne-au acordat-o”, spunea dr. Konrád Judith.

Despre echipamente

Specialiştii din secţiile care vor primi aceste echipamente au oferit şi câteva detalii legate de aparatura care va ajunge la spital.

Dr. Cseh Zsuzsanna spunea că masa radiantă care va fi primită de către Secţia de neonatologie se foloseşte în cazul naşterilor cu complicaţii, când nou-născutul are nevoie de resuscitare sau în cazul naşterilor premature, cu bebeluşi apăruţi după 32-37 de săptămâni şi cu o greutate de sub 1,5 kg.

Ecograful care va ajunge la Pediatrie, spunea dr. Alexandru Mureşan, şeful secţiei, va ajuta la depistarea malformaţiilor începând de la cele ale sistemului nervos şi până la malformaţii intestinale, renale sau ale căilor urinare. Pentru identificarea acestor malformaţii, de regulă, este nevoie de un timp îndelungat, însă, după primirea aparatului medical, o simplă examinare ecografică va oferi informaţii fantastice.

„Fiind o unitate în care asigurăm asistenţă medicală de urgenţă, o examinare medicală este de neconceput fără o examinare ecografică, mai ales privind afecţiunile gastro-intestinale. Majoritatea copiilor se prezintă la serviciul de urgenţă cu vărsături, dureri abdominale, unde printr-o examinare ecografică putem să excludem multe cauze care generează aceste afecţiuni”, mai spunea dr. Alexandru Mureşan, care concluziona că, pentru donaţia primită, „ne bucurăm exact ca şi copilaşii care primesc un cadou mult dorit”.

Peste 100.000 de euro pentru Secţia de oncologie

Cea mai importantă parte a donaţiei va ajunge la Secţia de oncologie. Este vorba de 10 fotolii oncologice (preţul unuia este de 10.000 de euro) şi două dispozitive portabile non-contact de iluminat venele (preţul unui dispozitiv este de 5.000 de euro).

Dr. Holló Gergely, şef Secţia de oncologie, recunoştea că după ce acestea vor ajunge la spital i se va îndeplini un vis: acela de a putea oferi pacienţilor un mediu cât mai plăcut în timpul tratamentului.

El explica că un bolnav, când i se administrează tratamentul cu citostatice, trebuie să stea pe un scaun câte 2-4 ore. Pentru un om sănătos poate fi un lucru normal, dar pentru un pacient de cancer este foarte greu să stea atâta timp pe un scaun în timp ce i se administrează tratamentul, iar scaunele folosite în prezent sunt unele normale.

Ce se va primi de către Secţia de oncologie sunt fotolii oncologice pe care pacienţii le pot regla astfel încât să stea cât mai confortabil. De asemenea, au poziţii programabile, cu ajutorul cărora, în caz de complicaţii, în 2-3 secunde pot fi repoziţionate pentru acordarea ajutorului medical.

Totodată, din cauza bolii şi a tratamentului citostatic, venele pacienţilor devin fragile, fiind foarte greu de înţepat. Dispozitivul portabil non-contact de iluminat venele afişează o hartă a vascularizării venelor pe suprafaţa pielii, permiţând operatorului să aleagă vena, să evite valvele sau bifurcaţiile. Practic, spunea dr. Holló Gergely, cu ajutorul acestui aparat se reduc cu 50-60% numărul înţepăturilor greşite.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.