După Bursa Generală a Locurilor de Muncă: peste 300 de şomeri harghiteni au fost chemaţi de către firme la un interviu suplimentar sau în perioade de probă | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Societate » După Bursa Generală a Locurilor de Muncă: peste 300 de şomeri harghiteni au fost chemaţi de către firme la un interviu suplimentar sau în perioade de probă
După Bursa Generală a Locurilor de Muncă: peste 300 de şomeri harghiteni au fost chemaţi de către firme la un interviu suplimentar sau în perioade de probă

După Bursa Generală a Locurilor de Muncă: peste 300 de şomeri harghiteni au fost chemaţi de către firme la un interviu suplimentar sau în perioade de probă

La sfârşitul săptămânii trecute, în ţară s-a desfăşurat o nouă ediţie a Bursei Generale a Locurilor de Muncă. În judeţul nostru, în organizarea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, aceasta a avut loc în 3 localităţi: Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni.

Directorul executiv al AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, spunea că la bursă au participat 55 de firme din întreg judeţul, care au oferit 468 de locuri de muncă pentru 930 de persoane.

Cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în Odorheiu Secuiesc – 295, apoi în Miercurea Ciuc – 131 şi în Gheorgheni – 42.

Noutatea din acest an, spunea Tiberiu Pănescu, a fost folosirea Sistemului electronic de mediere a muncii. Astfel, înainte cu o zi, cu ajutorul acestui sistem, AJOFM Harghita a realizat o mediere electronică între ofertele firmelor şi şomerii care au participat la bursă. S-au pus faţă în faţă cerinţele postului disponibil şi studiile, respectiv experienţa din domeniu a persoanei care era în căutarea unui loc de muncă. Acolo unde potrivirile erau exacte, au fost emise aşa-zise dispoziţii de repartizare care au fost înmânate şomerilor. Astfel, atunci când intrau la bursă, şomerii ştiau la standul cărei firmei să se prezinte, pentru că locurile de muncă oferite se potriveau cu studiile şi experienţa deţinute de ei.

Dar în afară de acest aspect, pentru că persoanele care au primit aceste dispoziţii sunt şomeri indemnizaţi, aveau obligaţia să se prezinte, cel puţin, la acele firme către care au primit repartiţia. Bineînţeles, nu li se îngrădea posibilitatea de a sta de vorbă şi cu alţi angajatori.

„Pentru că sunt mai multe locuri de muncă unde au potrivire legată de experienţă, studii şi vechime, există şi situaţii în care persoana trebuia să se prezinte chiar la 5 firme şi în această situaţie trebuie să discute cu toate cele 5 firme. La final, dacă toate firmele o doresc, trebuie să aleagă persoana respectivă sau dacă nici o firmă nu o doreşte, nu e nici o problemă, decizia fiind a angajatorilor”, explica Tiberiu Pănescu.

„Prin această măsură – continua directorul executiv al AJOFM Harghita – încercăm să eficientizăm şi să ţintim mult mai exact ofertele venite pentru a evita situaţii neplăcute pentru unii angajatori care, deşi ofereau locuri de muncă, şomerii nu prea se prezentau la standurile lor sau nu se angajau. În această formă încercăm să maximizăm rezultatele bursei”.

Joi s-au eliberat 479 de dispoziţii de repartizare la nivelul întregului judeţ pentru un număr de 309 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în cadrul cărora deja erau potriviri exacte.

Firmele din Gheorgheni au angajat sau chemat la interviu cele mai multe persoane

Cele mai multe locuri de muncă oferite, vineri, de către angajatorii harghiteni au vizat profesiile de operatori confecţioneri (în număr mare la Odorheiu Secuiesc), lucrători comerciali, vânzători, lăcătuşi, mecanici. Dar angajatorii au căutat persoane şi în domenii precum serviciile sau comerţul, având câteva oferte şi pentru cei cu studii superioare (ingineri, referent marketing, expert de forţă de muncă şi şomaj).

Printre locurile de muncă disponibile au fost câteva oferite chiar de către AJOFM Harghita. Acestea, preciza Tiberiu Pănescu, sunt „locuri de muncă temporare (în cadrul unui proiect – n.a.) şi pe care le popularizăm, chiar dacă ulterior cei interesaţi trebuie să participe la un concurs. Dar popularizarea este prima măsură”.

În final, angajatorii prezenţi la bursa locurilor de muncă au selectat pentru un interviu suplimentar sau pentru probă de lucru un număr de 331 de persoane: 98 la Miercurea Ciuc, 111 la Odorheiu Secuiesc şi 122 la Gheorgheni.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.