Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

25 şi 26 mai: „Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » 25 şi 26 mai: „Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni”
25 şi 26 mai: „Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni”

25 şi 26 mai: „Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni”

Concerte susţinute de formaţii cunoscute – Bagossy Brothers Company, Robin and the Backstabbers, Role etc. – cu rădăcini în judeţ, pentru sprijinirea copiilor talentaţi din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Un eveniment caritabil, în cadrul căruia vor susţine concerte formaţii cunoscute, ai căror membri au rădăcini în judeţ, va avea loc în zilele de 25 şi 26 mai, în curtea Cetăţii Mikó din municipiul Miercurea Ciuc, iar din fondurile strânse vor fi sprijiniţi tinerii talentaţi din cadrul sistemului de protecţie a copilului din judeţ. Festivalul caritabil pop-rock-jazz „Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni” este organizat de Asociaţia ForFun, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita. Pe scena amplasată în curtea Cetăţii Mikó, pusă la dispoziţie de Primăria municipiului Miercurea Ciuc, vor urca formaţiile Bagossy Brothers Company, Robin and the Backstabbers, Role, Ineffable, Tündérground şi One More Minute.

Preşedintele Asociaţiei ForFun, Bodó István, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că ideea organizării acestui festival s-a născut în urmă cu aproximativ un an, după vizionarea unei ştiri în care se prezentau problemele cu care se confruntă direcţia de protecţia copilului.

„Am văzut o ştire în care Elekes Zoltán şi domnul Borboly Csaba se aflau la Bucureşti pentru a solicita un sprijin financiar, pentru a aplana criza acută în care se afla DGASPC Harghita. După acel moment ne-am întâlnit cu directorul instituţiei şi abia după o discuţie am înţeles cât de mare este aparatul de protecţie socială harghiteană. Am fost şocat, pentru că nu mi-am imaginat înainte câte persoane şi câţi copii sunt implicaţi. Fiind preşedintele Asociaţiei ForFan, o asociaţie culturală şi sportivă, am organizat de-a lungul anilor mai multe concerte. Astfel că am început să ne gândim ce am putea să facem pentru a veni în ajutorul direcţiei generale. Aşa s-a născut ideea festivalului”, a spus Bodó István.

Acesta a declarat că toţi muzicienii au fost de acord să evolueze pro bono, la fel ca şi cei care asigură sonorizarea, asigurarea luminilor sau promovarea concertelor.

„Din prima clipă am primit un feed-back pozitiv de la muzicieni, singura rugăminte a lor fiind doar să stabilim data concertelor în aşa fel încât să fie bine pentru toată lumea. (…) Am fost surprins în mod plăcut de reacţia lor, de exemplu Bagossy Brothers Company a renunţat la un concert pentru a participa la acest eveniment organizat de noi, Role va avea vineri un concert în Viena, după care va veni aici. Şi-a modificat programul şi Robin and the Backstabbers, care în ciuda faptului că este în vogă, are o modestie dezarmantă”, a spus Bodó István.

Un alt aspect evidenţiat de Bodó István a fost faptul că foarte mulţi nu cunosc activităţile acestei direcţii, mai ales tinerii, astfel prezentarea DGASPC Harghita va fi o parte importantă în cadrul evenimentului.

Totodată, preşedintele Asociaţiei ForFun a punctat că este un eveniment apolitic, chiar dacă perioada coincide cu data alegerilor europarlamentare. Activităţile vor fi organizate împreună cu voluntari, dar şi copii din sistemul de protecţie a copilului.

În ambele zile, înainte de concerte, se vor desfăşura, în spaţiul din faţa Cetăţii Mikó, activităţi cultural-artistice şi meşteşugăreşti organizate de Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Vámszer Géza”.

Reprezentanta instituţiei de învăţământ, Sipos Tünde, a prezentat programul activităţilor. Copiii şi beneficiarii direcţiei generale de protecţia copilului sunt aşteptaţi cu un program variat: realizarea unor jucării din lemn, cioplit în lemn, vopsirea obiectelor mici din ceramică, pâslire, pictură pe faţă, dans pentru copii, poveşti, jocuri interactive muzicale, vopsitul pietrelor, realizare de instrumente muzicale, decoupage pentru borcane şi realizare de marionete. Aceste activităţi vor fi susţinute de coordonatorii de activitate, meşterii populari şi artizani, precum şi profesorii de specialitate invitaţi.

În caz de vreme rea, acest program se anulează, lucru ce se va anunţa înaintea evenimentului, dacă e cazul.

Directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, a spus în cadrul conferinţei că este rolul statului să asigure acestor copii un trai normal, iar resursele venite din asemenea iniţiative civice vor fi folosite pentru managementul talentelor copiilor din sistem, pentru a le asigura mai multe şanse în viaţă. „Sunt foarte mulţi copii care sunt talentaţi, în diferite domenii, şi cred că acest lucru este o obligaţie a noastră, ca în afară de necesităţile zilnice, de trai, să îi ajutăm şi în dezvoltarea talentelor lor şi să le asigurăm, astfel, mai multe şanse în viaţă”, a spus directorul DGASPC Harghita.

Fondurile adunate în urma festivalului vor fi date la două asociaţii implicate în sprijinirea copiilor din sistemul de protecţie. Iar cele două asociaţii le vor folosi pentru sprijinirea copiilor şi tinerilor talentaţi din sistemul de protecţie a copilului din judeţ: de exemplu pentru participarea la diferite cursuri, pentru organizarea de tabere, pentru achiziţionarea de echipamente sportive sau de instrumente muzicale. Susţinerea acestor copii reprezintă de peste zece ani o preocupare constantă a conducerii direcţiei generale, a precizat Elekes Zoltán.

Biletele pentru eveniment vor putea fi cumpărate atât de pe www.bilete.ro, începând de vineri, 19 aprilie, dar şi la faţa locului. Pentru cele două zile preţul biletelor va fi de 50 de lei, iar pentru o zi va fi 30 de lei.

Programul evenimentului

Vineri, 25 mai: începând cu ora 11:00 – activităţi pentru copii în faţa Cetăţii Mikó; de la ora 15:00 se va putea intra în cetate; de la ora 17:00 va concerta Ineffable; ora 19:00 – Tündérground; ora 21:00 – Robin and the Backstabbers.

Sâmbătă, 26 mai: începând cu ora 11:00 – activităţi pentru copii în faţa Cetăţii Mikó; de la ora 15:00 se va putea intra în cetate; ora 17:00 – One More Minute; ora 19:00 – Role; ora 21:00 – Bagossy Brothers Company.

∗∗∗

În evidenţa DGASPC Harghita sunt înregistraţi peste 1.300 de copii şi tineri, dintre care 55 suferă de dizabilităţi grave. În cadrul Serviciului Locuinţe Protejate trăiesc în total 18 adulţi, iar în cele trei case ale Centrului Social cu Destinaţie Multifuncţională de la Sânmartin locuiesc 12 tineri de peste 18 ani, aflaţi în situaţii dificile. În cele trei centre de îngrijire şi asistenţă, destinate adulţilor, sunt îngrijite aproape 160 de persoane. Din registrele direcţiei generale reiese că numărul persoanelor cu handicap neinstituţionalizate (copii şi adulţi), care necesită protecţie specială, se ridică la aproape 11.000 de persoane. În total, peste 850 de copii şi aproape 9.200 de adulţi beneficiază de buget complementar pentru copii cu handicap, respectiv indemnizaţii lunare.

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Harghita, se acordă o importanţă deosebită managementului talentelor, motiv pentru care în fiecare an, începând cu anul 2010, sunt organizate „Zilele talentelor”. De asemenea, sunt organizate pe parcursul unui an diferite programe şi tabere destinate copiilor şi tinerilor din sistem. (Şt. Pătrîntaş)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.