Duminică, în Cinematograful Miercurea Ciuc: Triosonate de Bach în interpretarea ansamblului Concerto Spiralis | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 10 august 2022
Home » Cultură »
Duminică, în Cinematograful Miercurea Ciuc:
Triosonate de Bach în interpretarea ansamblului Concerto Spiralis
<h5><i>Duminică, în Cinematograful Miercurea Ciuc:</i></h5> Triosonate de Bach în interpretarea ansamblului Concerto Spiralis

Duminică, în Cinematograful Miercurea Ciuc:
Triosonate de Bach în interpretarea ansamblului Concerto Spiralis

Cu ocazia Zilei Europene a Muzicii Vechi, Ansamblul Concerto Spiralis va interpreta duminică, de la ora 18:00, în Cinematograful Miercurea Ciuc, o selecţie de triosonate de Johann Sebastian Bach.

Biletele se pot achiziţiona cu jumătate de oră înainte de concert, la intrare, la preţul de 15 lei.

Triosonate şi fugi de Johann Sebastian Bach

Fuga este cea mai importantă formă de contrapunct imitativ. Dezvoltată pe parcursul secolelor din muzica polifonică, şi-a atins apogeul în secolul al XVIII-lea, în special în opera lui Johann Sebastian Bach. Bach a compus în ultimul deceniu al vieţii sale un ciclu de variaţiuni intitulat „Arta fugii”, prin care a fundamentat ştiinţific această formă muzicală.

Triosonata a fost o formă de compoziţie populară în istoria muzicii, cu precădere în secolele XVII-XVIII. Este alcătuită din două partide (voci) împletite şi dintr-o voce cu un caracter mai sever, basso continuo. Această formă muzicală a fost folosită cu predilecţie de către Bach. În triosonatele cu structură densă, Bach a inclus sentimente deosebit de profunde. Aceste lucrări pot fi audiate destul de rar, preferându-se interpretarea lor la orgă, deşi structura şi forma pieselor este adecvată pentru muzica de cameră.

Program: Johan Sebastian Bach – Contrapunctus I (Arta fugii); Triosonata în Sol Major, BWV 1039/1027; Triosonata în re minor, BWV 527; Adagio şi Vivace, BWV 528; Triosonata în Do Major, BWV 529; Contrapunctus IX.

Ansamblul de muzică veche Concerto Spiralis şi-a început activitatea în anul 2012, din iniţiativa violonistului Koppány Hunyadi, revenit în Miercurea Ciuc după studiile finalizate în Italia. Componenţa ansamblului variază între 3 şi 7 interpreţi, în funcţie de programul concertelor. Scopul ansamblului este popularizarea şi transmiterea către un public cât mai larg a muzicii vechi de calitate, prin prezentarea într-un mod autentic a muzicii secolelor trecute, dar rămase în actualitate şi în zilele noastre.

Membrii ansamblului în cadrul acestui concert vor fi: Koppány Hunyadi, Előd Gábor – vioară barocă; Dávid Csibi – violă barocă; Zsombor Lázár – violoncel baroc; Paul Cristian – clavecin.

Organizatorii evenimentului suntCentrul Cultural Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Harghita.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.