Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Drumuri judeţene reabilitate cu fonduri europene | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Drumuri judeţene reabilitate cu fonduri europene
Drumuri judeţene reabilitate cu fonduri europene

Drumuri judeţene reabilitate cu fonduri europene

Contractele care asigură finanţarea nerambursabilă din fonduri europene pentru finalizarea modernizării sistemului rutier pe DJ 126 Voşlăbeni – Lăzarea şi a DJ 123E Miercurea Ciuc – Păuleni au fost semnate, vineri, la sediul Consiliului Judeţean Harghita. Valoarea totală a acestora este de 13,4 milioane de lei

Contractele au fost semnate de directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, şi de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.

„Aceste proiecte contribuie la creşterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale situate în proximitatea reţelei naţionale de drumuri, zonele rurale vizate fiind reprezentate de comunele Voşlăbeni şi Suseni şi satele Păuleni-Ciuc, Şoimeni şi Delniţa, aparţinând comunei Păuleni-Ciuc. Drumuri mai bune, realizate prin fonduri europene, reprezintă rezolvarea unei probleme importante pentru administraţia publică locală, care încearcă, prin diverse proiecte, să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale celor aproape 4.000 de localnici care trăiesc în comunele de pe traseul acestor artere, să reducă cheltuielile care apar în bugetul local. Iar aceste drumuri care se vor finaliza prin contractele de azi (vineri – n.a.), se adaugă proiectului de reabilitare a DJ 131 – DJ 133, pentru care am semnat contractul de finanţare în luna martie a acestui an”, a declarat Simion Creţu.

Lucrările propuse urmăresc asigurarea condiţiilor optime de siguranţă şi confort în circulaţie, asigurarea scurgerii pluviale prin şanţuri de scurgere şi reabilitarea podeţelor. Facilitarea accesului către proprietăţi, semnalizarea rutieră şi montarea de parapete de protecţie sunt alte rezultate care vor fi atinse prin aceste proiecte. Adiţional, se vor realiza şi lucrări de colectare şi evacuare a apelor pluviale.

„Avem în faţă două proiecte de o importanţă deosebită pentru judeţul Harghita. Drumul judeţean care leagă comuna Păuleni de Miercurea Ciuc este drumul străbătut anual de milioane de turişti, care vin la cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală, Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc, de asemenea, acest drum este una dintre ultimele secţiuni din traseul de pelerinaj Via Mariae, inaugurat anul trecut. Reabilitarea DJ 126, dintre Voşlăbeni şi Lăzarea, vine în sprijinul investiţiilor făcute de consiliul judeţean şi autorităţile locale din Voşlăbeni, Lăzarea, Suseni, Joseni şi Ciumani, prin care dezvoltarea economico-socială a zonei va primi un imbold important, va contribui şi la creşterea numărului de turişti, permiţând trecerea de la turismul sezonier, la turismul de 365 de zile. Totodată, realizarea acestor proiecte arată buna colaborare dintre ADR Centru şi judeţul Harghita, arată clar că este utilă şi benefică calitatea de stat membru al României în Uniunea Europeană şi că trebuie să fim mult mai activi, mult mai prezenţi în activitatea acesteia”, a afirmat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

„Aceste contracte vin într-un ceas bun, ca de altfel toate contractele europene pentru judeţul nostru şi pentru locuitorii lui. (…) Ambele drumuri pentru care s-au semnat contractele sunt importante nu numai pe plan local, ci vor deschide zonele şi vor scurta accesibilitatea locuitorilor către centrul judeţului”, a arătat vicepreşedintele CJ Harghita, Barti Tihamér, prezent la eveniment.

Fondurile necesare reabilitării celor peste 17 km de drum până la sfârşitul anului viitor sunt asigurate din Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, programul derulat la nivel regional de ADR Centru. La finalul implementării proiectelor se va asigura şi un acces rapid în cazul situaţiilor de urgenţă, iar transportul public se va desfăşura în condiţii satisfăcătoare din punct de vedere al confortului şi siguranţei.

Directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a menţionat că din judeţul Harghita au fost depuse până în prezent 226 de proiecte pentru finanţare în cadrul POR, în valoare totală de aproximativ 270 de milioane de euro. Un număr de 68 dintre acestea au fost respinse, pentru 101 au fost semnate deja contractele, restul aflându-se în diferite stadii: de selecţie, precontractare, contractare sau evaluare.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.