Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În luna decembrie, cuantumul amenzilor aplicate de inspectorii ITM s-a apropiat de 90.000 de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » În luna decembrie, cuantumul amenzilor aplicate de inspectorii ITM s-a apropiat de 90.000 de lei
În luna decembrie, cuantumul amenzilor aplicate de inspectorii ITM s-a apropiat de 90.000 de lei

În luna decembrie, cuantumul amenzilor aplicate de inspectorii ITM s-a apropiat de 90.000 de lei

Potrivit unui comunicat de presă emis de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, luna trecută au fost efectuate 80 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 18 în cel al securităţii în muncă. La efectuarea acestor controale, se mai precizează, au participat, în medie, 6 inspectori de muncă din cadrul Compartimentului relaţii de muncă şi un inspector de la Securitate şi sănătate în muncă.

În urma verificărilor, 37 de angajatori au fost sancţionaţi pentru diferite neconformităţi. Pentru abateri în domeniul relaţiilor de muncă au fost sancţionaţi 24 de angajatori. Trei dintre aceştia au fost sancţionaţi pentru folosirea de muncă nedeclarată, fiind depistate tot atâtea persoane fără forme legale de angajare. Alte sancţiuni au fost aplicate ca urmare a neîntocmirii contractelor individuale de muncă în formă scrisă; neacordării repausului săptămânal conform prevederilor legale; transmiterii incorecte în REVISAL a repartizării programului de lucru; neacordarea sporului de noapte sau de reducere a programului de lucru a angajaţilor care lucrează pe timp de noapte etc.

În acelaşi timp, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii ITM au sancţionat 13 angajatori, acestea fiind aplicate pentru neelaborarea de instrucţiuni proprii pentru fiecare loc de muncă, neasigurarea examenului medical la angajare şi periodic, neefectuarea instructajului de protecţia muncii, lipsă echipament de lucru şi de protecţie, neasigurarea materialelor necesare informării şi instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă.

În total au fost aplicate 61 de sancţiuni, dintre care 6 amenzi în valoare totală de 89.000 de lei. Cinci amenzi, în valoare de 81.000 de lei, au fost aplicate în domeniul relaţiilor de muncă.

În cadrul comunicatului se mai precizează că în cursul lunii decembrie au fost înregistrate şi 7 evenimente la locul de muncă, acestea fiind în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs.

În prezent, în judeţul Harghita sunt înregistrate 82.459 de contracte active, din care 71.120 cu normă întreagă şi peste 11.300 cu normă parţială.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.