Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dreptul la replică: Poveşti… cu peşti! | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Opinii » Dreptul la replică: Poveşti… cu peşti!
Dreptul la replică: Poveşti… cu peşti!

Dreptul la replică: Poveşti… cu peşti!

Deloc surprinsă, am citit articolul „Mioriţa topliţeană a ajuns sfrijită şi răpciugoasă”, publicat în ziarul „Informaţia Harghitei”, în 2 noiembrie 2016. Se poate vedea foarte clar cum autorul, în ultima parte a articolului, aduce atingeri onoarei şi demnităţii prezentatoarei festivalului… adică, subsemnatei.

Doresc să precizez, încă de la început, că de vreo 5 ani, am tot tolerat şi am tratat cu indiferenţă jignirile şi acuzele pe care mi le-a adus acest individ. Bunul simţ şi educaţia mi-au ţinut în frâu indignarea şi revolta. Dar până unde poate merge calomnia? Până aici! Ajunge! Nu-i permit, stimabilului, să-mi denigreze imaginea, etalându-şi părerile rezultate din frustrări personale… într-un articol ce se vrea a fi unul profesionist?!

În cele ce urmează voi face referire la aspectele pe care, domnia sa, le-a catalogat ca fiind părţi componente ale unei prezentări submediocre.

Spunea, distinsul domn, că prezentarea a fost pregătită superficial. Oare despre care prezentare era vorba?… Despre prezentarea membrilor juriului?.. Am notat unele informaţii de pe Internet, altele le-am primit de la organizatori… Despre prezentarea concurenţilor?… Am primit fişele lor cu 10 minute înainte de a deschide spectacolul… Să nu mai spun că unele erau incomplete, altele indescifrabile… Aaa… Trebuia să-mi cer scuze că nu-i cunosc pe fiecare în parte, că nu ştiu ce hobby-uri au, că nu ştiu care de-al cui e şi ce hram poartă?… Nu cred că asta era important! Datele lor esenţiale au fost prezentate cu exactitatea şi rigurozitatea cu care ei le-au completat. Dacă îl ajută la ceva pe criticul meu, îmi cer scuze că nu sunt atotştiutoare!

În ceea ce priveşte aprecierile pe care le-am făcut în momentul în care ieşeau concurenţii din scenă, consider că au fost pertinente şi încurajatoare… În nici un caz nu am apreciat evoluţia concurenţilor! Nu cred că „un clop cu pană” ori un zâmbet urmat de „felicitări” au fost remarci atât de supărătoare şi deranjante… Sigur că formulări de genul „ne va cânta şi ne va încânta” ar fi fost pe gustul tuturor…

Am cerşit, pur şi simplu, aplauze?! De câte ori?… Da, ştiu! De nenumărate ori?… Tot de atâtea ori am ridicat osanale finanţatorilor şi organizatorilor?!… Vă spun eu: de patru ori, în două zile! Mai exact, de două ori, într-o zi!… Cred şi eu că au fost deranjante de-a binelea, mai ales că nu era important ca publicul să ştie cine a dat banii şi cine a pus umărul şi sufletul la „realizarea unei nereuşite”… Poate era mai interesant să afle despre profesionalismul şi ţinuta impecabilă a prezentatorului de la ediţiile trecute?!… Oricât m-aş strădui, nu-mi aduc aminte să-l fi văzut purtând pe scenă costumul popular!

Cât despre puţinele confuzii pe care le-am făcut, mi le-am asumat, le-am corectat şi cred că fac parte din viaţa şi din experienţa fiecăruia dintre noi. Dacă, într-adevăr, ar fi fost atât de grave, care este motivul pentru care preşedintele juriului, maestrul Constantin Arvinte, m-a felicitat pentru discurs, spontaneitate, limbaj, naturaleţe şi prezenţă scenică? Şi, totodată, de ce am primit aprecieri extrem de pozitive de la d-na dr. Virginia Linul… şi de la mulţi alţii?…

În acelaşi articol am citit şi despre grimasele şi reacţiile publicului. Mă întreb cum a reuşit autorul articolului să studieze expresiile feţelor?… Din rândul al doilea (sau al treilea) sunt sigură că nu există vizibilitate până la rândurile din spate. Asta, dacă nu cumva are al şaselea simţ…

Iar formularea „a mânat-o cu festival internaţional” mi se pare de-a dreptul deplasată. În primul rând, verbul „a mâna”, conform DEX-ului, semnifică „a dirija mersul unui animal sau al unui vehicul”. Iar eu nu eram acolo nici cu boii, nici cu maşina… Şi nici cu pluguşorul! În al doilea rând, nu e vina prezentatoarei că la acest festival, care este internaţional, nu au participat concurenţi de peste graniţele ţării…

Doresc să aduc în atenţia cititorilor şi o umilă corectură gramaticală: „festivalul Mioriţa şi-a pierdut din prestigiu DIN CAUZA unor greşeli”… şi nu „datorită”, cum a spus autorul articolului.

Poate, la ediţiile viitoare, va avea ocazia acest jurnalist să demonstreze ce presupune o prezentare la nivel înalt… iar noi, cei submediocrii, poate, vom lua notiţe. Ştiţi vorba pescarilor?… Fir întins!

Cu aleasă consideraţie şi preţuire pentru cititori,
Andra Pui

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.