Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zece mii de lumânări au fost aprinse de copii şi adulţi la Festivalul Luminii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Zece mii de lumânări au fost aprinse de copii şi adulţi la Festivalul Luminii
Zece mii de lumânări au fost aprinse de copii şi adulţi la Festivalul Luminii

Zece mii de lumânări au fost aprinse de copii şi adulţi la Festivalul Luminii

Pentru al zecelea an, la Miercurea Ciuc s-a redescoperit frumuseţea lucrurilor mărunte

Pentru că Festivalul Luminii, organizat în fiecare an de Cercetaşii României, a împlinit 10 ani în Miercurea Ciuc, Centrul local „Orion” şi-a propus şi a reuşit ca la această ediţie aniversară să fie create şi amplasate 10.000 de gulguţe (suporturi confecţionate din hârtie în care sunt puse lumânări – n.a.).

Ideea organizării unui astfel de eveniment, pentru prima dată, a apărut în anul 2004, când câţiva cercetaşi din Cluj-Napoca au încercat să le amintească oamenilor de frumuseţea lucrurilor mărunte din viaţa lor. La ediţia din acel an, intitulată Seara Viselor, clujenii au aşezat pe lacul din parcul central aproximativ 200 de cutiuţe confecţionate din hârtie, cu lumânări aprinse, trimiţând odată cu ele atât visele lor, cât şi dorinţa de a deveni realitate.

Din 2008, evenimentul şi-a schimbat numele în Festivalul Luminii şi a căpătat caracter naţional, organizându-se concomitent în mai multe oraşe din ţară. Prin intermediul acestui festival, timp de câteva ore, cercetaşii le amintesc membrilor comunităţilor locale de bucuria lucrurilor mărunte şi transformă zone ale oraşelor într-un spaţiu magic. Prinşi în agitaţia vieţii cotidiene şi uitând că lucrurile mărunte (precum un zâmbet sau un cântec) ne pot aduce bunăstarea sufletească, în acest spaţiu fiecare dintre noi putem redeveni copii şi să descoperim lucruri care ne fac mai fericiţi.

În acest an, în Miercurea Ciuc, Festivalul Luminii a avut loc chiar de Ziua Copilului; poate şi din acest motiv prezenţa localnicilor a fost mult mai mare decât în anii trecuţi. Fiind o ediţie aniversară, s-a reuşit ceea ce de mai mulţi ani se dorea: confecţionarea şi amplasarea a 10.000 de gulguţe. La confecţionarea lor s-au implicat aproximativ 80 de voluntari, iar vineri seara, când a avut loc evenimentul, o mână de ajutor în punerea şi aprinderea lor au dat-o şi trecătorii, implicarea vizitatorilor în manifestarea propriu-zisă fiind parcă mai mare în acest an.

Sorin Bota, şeful Centrului local „Orion” Miercurea Ciuc, spunea că un sprijin important a venit şi din partea societăţii civile, pentru ediţia din acest an fiind donate aproximativ 8.000 de lumânări. Astfel, centrul local al cercetaşilor a putut să investească restul banilor în imaginea festivalului.

La fel ca la ediţiile precedente, Festivalul Luminii s-a conturat în jurul unei teme principale. În 2015 a fost creată imaginea Soarelui ca simbol al luminii. Acum doi ani, decoraţia realizată cu ajutorul gulguţelor în zona centrală a parcului din Miercurea Ciuc a avut un motiv tradiţional, iar aleile au primit nume: Aleea Orăşelului, Aleea Televizoarelor, Aleea Orion sau Aleea Luminii. Anul trecut, tema festivalului a fost comunitatea, în parc fiind amenajat şi un mic orăşel.

Acum tema festivalului a avut un mesaj ecologic: protejarea naturii. Astfel, rondul din zona centrală a parcului a fost decorat cu brazi şi cu mesajul Protejează natura, scris în limbile română, maghiară, germană, franceză şi engleză.

La intrarea în parc, dinspre biserica ortodoxă, gulguţele aprinse formau textul Festivalul Luminii. De acolo, aleile parcului erau străjuite de mii de gulguţe care purtau paşii vizitatorilor spre redescoperirea frumuseţii lucrurilor mărunte. Pe una dintre aleile parcului a fost improvizat un mic tunel, pe pereţii acestuia fiind lipite imagini care îi purtau pe trecători prin istoria organizaţiei locale a Cercetaşilor României. În alte zone ale parcului au fost create două candelabre.

Nu au lipsit nici atelierele de „face painting”, punctul de informare sau ramele în care cei care doreau să rămână cu o amintire de la festival îşi puteau face poze.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.