Dispozitivul de ordine publică la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc este format din aproximativ 700 de jandarmi, polițiști și pompierii | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate » Dispozitivul de ordine publică la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc este format din aproximativ 700 de jandarmi, polițiști și pompierii
Dispozitivul de ordine publică la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc este format din aproximativ 700 de jandarmi, polițiști și pompierii

Dispozitivul de ordine publică la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc este format din aproximativ 700 de jandarmi, polițiști și pompierii

Măsurile de ordine publică cu ocazia desfășurării pelerinajului de la Șumuleu-Ciuc vor fi asigurate, începând de astăzi și până luni, de structurile Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinad I” Târgu Mureș, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Harghita, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Harghita și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” al județului Harghita.

„Pentru desfăşurarea în siguranţă a manifestării religioase prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor de către cultul romano-catolic, dat fiind numărul mare de participanţi, va fi constituit un dispozitiv de ordine publică format din aproximativ 700 de jandarmi, polițiști și pompieri”, se arată într-un comunicat de presă semnat de purtătorii de cuvânt ai IJJ Harghita, Gheorghe Suciu, IPJ Harghita, Maria Plumbu, și ISU Harghita, Alina Ciobotaru.

Conform documentului, jandarmii vor fi prezenți atât pe traseele de afluire/defluire ale pelerinilor, în apropierea Catedralei Franciscane din Șumuleu, în zona gărilor și autogărilor, cât şi la locul de desfăşurare  a slujbei religioase de pe Dealul Şumuleul Mic.

„Având în vedere că este o manifestare care polarizează un public numeros, jandarmii aflați în dispozitiv vor acorda  asistență de specialitate  participanților, vor lua măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură a încălca normele de conviețuire socială stabilite prin actele normative în vigoare, pentru contracararea oricăror manifestări care nu au legătură cu scopul urmărit de către organizatori. Scopul nostru final este acela de a asigura liniștea și siguranța creștinilor ce aleg să-și petreacă în rugăciune și reculegere acest sfârșit de săptămână”, se precizează în comunicat.

La rândul lor, poliţiştii harghiteni vor acţiona zilnic atât în municipiul Miercurea-Ciuc şi în zona Catedralei Franciscane de la Şumuleu, cât şi în zonele de agrement de pe raza judeţului şi pe traseele de afluire/defluire ale pelerinilor, în vederea asigurării unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică,.

„Atât pe traseele de afluire/defluire, cât şi la locurile de desfăşurare, poliţiştii harghiteni vor asigura fluidizarea traficului rutier şi pietonal, ordinea publică şi respectarea legalităţii, în toate domeniile. Oamenii legii vor acţiona zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor obişnuite, necesare asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în întregul judeţ şi în special în zona Catedralei Franciscane şi a Dealului Şumuleul Mic. În acest context, la nivelul judeţului Harghita au fost constituite, atât în localităţile din mediul urban, cât şi în cele din mediul rural, dispozitive de menţinere a ordinii publice şi de poliţie rutieră, constituite în puncte fixe, filtre, patrule pedestre şi auto, precum şi echipe de investigaţii criminale, investigarea fraudelor şi de la alte structuri poliţieneşti”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, „pentru asigurarea fluenţei traficului rutier şi prevenirii producerii de evenimente negative, în cursul acestor zile sunt mobilizate în judeţul Harghita dispozitive specifice, care vor acţiona pe toate schimburile, cu utilizarea mijloacelor tehnice din dotare, inclusiv aparatura radar, în vederea depistării celor care încalcă, frecvent sau ocazional, normele rutiere, scopul fiind, desigur, acela al deplasării în condiţii de deplină siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice”.

Totodată, poliţiştii structurilor de poliţie transporturi se vor îngriji de siguranţa traficului feroviar, prin efectuarea  serviciului de patrulare pe trenurile de călători, precum şi în staţiile de cale ferată de pe raza judeţului nostru, cu însoţirea pe durata deplasării a trenurilor de marfă.

De asemenea, „pentru a evita consumul unor produse neadecvate din punct de vedere al calităţii, la nivelul structurii de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, vor fi executate acţiuni în vederea prevenirii şi combaterii încălcării legislaţiei în domeniul comerţului, în special cu produsele alimentare, perisabile”.

La rândul lor, pompierii militari harghiteni vor lua toate măsurile pentru gestionarea eficientă a potențialelor situații de urgență pe toată durata desfășurării manifestărilor religioase și comemorative.

„În această perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Oltul al judeţului Harghita este angrenat în activităţi de prevenire a incendiilor şi a altor evenimente nedorite, în vederea menţinerii climatului de siguranţă pe timpul desfăşurării acestui eveniment. Specialiştii Inspecţiei de Prevenire, în colaborare cu componenta preventivă a SVSU din cadrul Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc, desfășoară acțiuni preventive la unitățile de cult, turism și alimentație publică, precum și la persoanele fizice și juridice autorizate, care desfășoară activități de comerț ambulant, în zona centrală și pe str. Szék, verificându-se respectarea măsurilor de securitate la incendiu, asigurarea mijloacelor de primă intervenţie în caz de incendiu, respectiv modul de folosire al acestora, precum și reguli de apărare împotriva incendiilor specifice manipulării, transportului și utilizării GPL”, se precizează în comunicat.

Pe linie operativă, ISU Harghita va asigura măsurile de prevenire şi de intervenţie pentru stingerea incendiilor, precum şi de evacuare în situaţii de urgenţă specifice pe timpul manifestărilor religioase cu două autospeciale de stingere, dispuse în curtea Catedralei Franciscane, respectiv pe platoul din zona capelei de pe Dealul Şumuleul Mic. De asemenea, conform documentului, pentru asigurarea măsurilor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă şi descarcerare sunt pregătite să acţioneze echipaje de pompieri, paramedici și voluntari SMURD care pot acorda sprijin şi prim-ajutor populaţiei, cu patru ambulanţe SMURD, o autospecială pentru transport personal și victime multiple (ATPVM), un UTV, un PMA (Post Medical Avansat), dispuse atât în curtea Catedralei Franciscane, cât și pe Dealul Şumuleului. „Atât credincioșii, cât și localnicii pot solicita şi primi asistență medicală de urgență în punctele de prim-ajutor amplasate în aceste zone”.

„Sfătuim populația să urmărească prognozele meteo și să aibă îmbrăcămintea adecvată, în funcție de situație. Participanţii la aceste activităţi publice sunt rugaţi, pentru siguranţa lor, să respecte recomandările autorităților de la fața locului. De asemenea, reamintim că, pentru eventuale sesizări, cetăţenii pot apela numărul unic de urgenţă 112”, se conchide în comunicatul citat.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.