Ședință extraordinară a Consiliului Județean în Vinerea Rusaliilor catolice | Informația Harghitei - jurnal independent Ședință extraordinară a Consiliului Județean în Vinerea Rusaliilor catolice | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Ședință extraordinară a Consiliului Județean în Vinerea Rusaliilor catolice
Ședință extraordinară a Consiliului Județean în Vinerea Rusaliilor catolice

Ședință extraordinară a Consiliului Județean în Vinerea Rusaliilor catolice

  • Suplimentarea sumelor alocate programului destinat cultelor religioase, conservarea patrimoniului construit și protejarea imaginii satului, precum și repartizarea unor sume din cota de 6% au fost principalele subiecte ale convocării forului decizional în regim de urgență

Consilierii județeni au aprobat, vineri, programul „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita pe anii 2022-2024 și bugetul aferent acestuia, în valoare de 907.000 de lei. Potrivit inițiatorilor, el urmărește continuarea inventarierii patrimoniului construit al localităților județului Harghita, în colaborare cu asociații și fundații de profil. În acest scop, Consiliul Județean Harghita va colabora cu Societatea Maghiară Tehnico-Științifică din Transilvania pentru organizarea celei de-a XXVI-a ediții a Conferinței Internaționale în Construcții – ÉPKO 2020, precum și cu Asociația „Împreună pentru Viitor”, pentru organizarea conferinței „Comună, oraș și peisaj urbanizat în Transilvania și Europa”.

În baza proiectelor depuse în prima sesiune a „Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea derulării unor activităţi ale cultelor religioase” pe anul în curs, s-a propus și s-a aprobat suplimentarea sumei, de la 78.500 de lei alocată inițial finanțării acestuia la 170.500 de lei.

În urma votului consilierilor, comunei Voșlăbeni i-a fost repartizată suma de 207.000 de lei din fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pentru extinderea trotuarului în localitatea Izvoru Mureșului, „necesitate dată de creșterea circulației auto pe drumul european E578”, astfel încât să fie asigurată fluidizarea și siguranța circulației pentru pietoni. De asemenea, a fost votată alocarea sumei de 120.000 de lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea drumurilor calamitate în urma inundațiilor din vara anului 2019 din localitățile Voșlăbeni și Izvoru Mureșului, pentru care s-a solicitat finanțare prin Compania Națională de Investiții.

În cadrul ședinței a mai fost aprobată participarea unei delegații a Consiliului Județean, formată din 15 consilieri, la vizita oficială în județul Tolna (Ungaria), în perioada 16-19 iunie 2022, cheltuielile de deplasare urmând să fie suportate din bugetul local al  Consiliului Județean Harghita pe anul 2022 și estimările pe anii 2023-2025.

La ședința extraordinară a Consiliului Județean a participat, vineri, și Szabó István, președintele Consiliului Județean din județul Pesta (Ungaria), înfrățit cu Harghita, care a dat curs invitației de a participa la Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, organizat anual în sâmbăta Rusaliilor catolice.

„Dl președinte este un oaspete care vine regulat în județul Harghita, cunoaște foarte bine acest județ, inclusiv ca pelerin participant la Rusaliile de la Șumuleu. (…) Am colaborat foarte bine în cadrul multor proiecte dezvoltate în baza relației de înfrățire și acum, în finalul manifestărilor Zilelor Județului, ținem această ședință extraordinară împreună”, a arătat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

La rândul său, oaspetele ungar a evaluat, în câteva cuvinte, colaborarea cu județul Harghita.

„Mulțumesc pentru invitație și pentru cuvintele frumoase. Ca de fiecare dată când vin în acest județ, aici mă simt ca acasă, deoarece este un loc în care omul se poate simți ca acasă. Noi, în Ungaria, vom avea mâine (sâmbătă – n.a.) Ziua Alianței Naționale, este un moment deosebit, care are loc la aceeași dată cu Pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu și cu atât mai colorată va fi această zi. Noi avem foarte multe lucruri în comun, facem foarte multe lucruri împreună, de-a lungul verii și al toamnei vom prezenta mai multe expoziții în județul Harghita, la care vă invităm să participați. (…) Trebuie să ne folosim de toate resursele și de oportunitățile, să aducem surse europene și naționale pentru a realiza cât mai multe proiecte împreună”, președintele Consiliului Județean din județul Pesta.

De altfel, la Pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc vor fi prezente mai multe delegații ale județelor înfrățite din Ungaria, între care se află și cele din Tolna, Szabolcs-Szatmár Bereg, Bács-Kiskun, dar și cea a Raionului Strășeni, din Republica Moldova.

La finalul ședinței, președintele Borboly Csaba a lansat tuturor credincioșilor, indiferent de religie, invitația de a participa la Pelerinajul de Rusaliile catolice, având în vedere că slujba festivă va fi tradusă, în premieră, în limba română.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.