Disponibilizări anunţate în judeţ în mass-media, prelucrarea lemnului şi industria textilă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 9 decembrie 2022
Home » Societate » Disponibilizări anunţate în judeţ în mass-media, prelucrarea lemnului şi industria textilă
Disponibilizări anunţate în judeţ în mass-media, prelucrarea lemnului şi industria textilă

Disponibilizări anunţate în judeţ în mass-media, prelucrarea lemnului şi industria textilă

Trei companii au anunţat recent Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita că vor disponibiliza, în total, peste 350 de persoane, fiind vorba despre firme din domeniul tipăririi şi distribuţiei presei, din cel al industriei textile şi din cel al prelucrării lemnului.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că în cazul tipăririi şi distribuţiei presei un trust care deţine mai multe publicaţii de limbă maghiară şi care a avut până în prezent angajaţi în diferite judeţe a anunţat disponibilizarea a 251 de persoane. Janó Edit Andrea a precizat că nu toate aceste persoane sunt din judeţul Harghita, dar angajatorul trebuie să anunţe la AJOFM toţi lucrătorii pe care intenţionează să îi disponibilizeze. Cele 251 de persoane urmează să fie disponibilizate din data de 1 ianuarie 2023, iar potrivit informaţiilor vehiculate de unele organisme mass-media de limbă maghiară, decizia ar fi fost luată pe fondul renunţării la formatul tipărit al publicaţiilor respective, cel mai probabil din cauza reducerii finanţărilor primite din Ungaria.

Janó Edit Andrea a afirmat că o firmă din Gheorgheni cu activitate în prelucrarea lemnului a anunţat disponibilizarea a 63 de persoane, lucru care se va întâmpla probabil în luna decembrie a acestui an, iar o companie din domeniul industriei textile din zona Topliţei va renunţa la 40 de angajaţi.

În ceea ce priveşte situaţia privind şomajul în judeţ, reprezentanta AJOFM a informat că în evidenţele instituţiei erau 5.017 şomeri, cu 324 mai mulţi decât în luna anterioară. Rata şomajului era de 4,23 la sută, cu 0,27 procente mai redusă decât cea înregistrată la sfârşitul lunii septembrie. Din totalul şomerilor, 2.387 erau femei şi doar 242 făceau parte din categoria celor indemnizaţi. Numărul şomerilor cu un nivel scăzut de şcolarizare este în continuare unul ridicat în judeţ. Peste 45 la sută dintre aceştia nu au niciun fel de studii sau au maximum patru clase, iar din acest motiv îşi găsesc cu dificultate un loc de muncă, rămânând pentru o perioadă mai lungă în evidenţele AJOFM Harghita.

O veste bună este că în octombrie au fost înregistrate 364 de angajări, numărul acestora fiind chiar puţin mai ridicat decât al celor consemnate în aceeaşi lună a anului 2019, când situaţia era una normală, dat fiind faptul că nu apăruseră încă problemele cauzate de răspândirea coronavirusului. Cele mai multe angajări au fost operate în domeniul serviciilor, în cel al industriei alimentare, în cel al construcţiilor şi în cel al comerţului. Referitor la ponderea şomerilor în rândul populaţiei active, pe primele locuri în mediul urban se aflau, la sfârşitul lunii trecute, localităţile Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, iar în mediul rural Atid, Mărtiniş, Ocland şi Săcel.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.