Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

DiscoverEU: 60.000 de permise de transport feroviar tinerilor europeni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » (Inter)Național » DiscoverEU: 60.000 de permise de transport feroviar tinerilor europeni
DiscoverEU: 60.000 de permise de transport feroviar tinerilor europeni

DiscoverEU: 60.000 de permise de transport feroviar tinerilor europeni

Ieri a început perioada de înscriere pentru a călători în ţări ale Uniunii Europene, în 2022, Anul european al tineretului, termenul limită fiind 26 octombrie, ora 12:00.

Această rundă de înscrieri este deschisă tinerilor europeni născuţi între 1 iulie 2001 şi 31 decembrie 2003. În mod excepţional, se pot înscrie şi tineri în vârstă de 19 şi 20 ani, deoarece rundele dedicate lor au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19.

Tinerii selectaţi pot călători din martie 2022 până în februarie 2023 pentru un număr de maximum 30 de zile. Întrucât evoluţia pandemiei rămâne incertă, tuturor călătorilor li se vor oferi rezervări flexibile prin intermediul unui nou permis de călătorie mobil. Data plecării poate fi modificată până în momentul deplasării. Permisele de călătorie mobile au o valabilitate de un an. Comisia Europeană recomandă tuturor călătorilor să verifice eventualele restricţii de călătorie pe site-ul ReopenEU.

Tinerii cu nevoi speciale sunt ferm încurajaţi să participe la DiscoverEU (https://europa.eu/youth/discovereu_ro). Comisia va pune la dispoziţia lor informaţii şi sfaturi şi va acoperi costurile asistenţei speciale reprezentate, de exemplu, de o persoană însoţitoare, de un câine de asistenţă etc.

Câştigătorii pot călători singuri sau cu un grup de până la cinci persoane (toate trebuie să aibă vârsta necesară pentru a fi eligibile). Pentru a promova mobilitatea sustenabilă, contribuind astfel la realizarea obiectivelor Pactului verde european, participanţii la DiscoverEU vor călători în principal cu trenul. Cu toate acestea, pentru a se asigura un acces larg pe întregul teritoriu al UE, participanţii vor putea să utilizeze şi alte mijloace de transport, cum ar fi autocarul sau feribotul, sau, în mod excepţional, avionul. Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni îndepărtate vor avea şi ei şansa de a participa la această iniţiativă.

Fiecărui stat membru i se alocă un număr de permise de călătorie, în funcţie de populaţia sa, ca proporţie din populaţia totală a Uniunii Europene.

***

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei propuneri a Parlamentului European. Această iniţiativă a fost integrată oficial în noul program Erasmus+ 2021-2027.

DiscoverEU conectează mii de tineri, construind o comunitate în întreaga Europă. Participanţi care nu se cunoşteau până atunci au intrat în contact pe platformele de comunicare socială, au făcut schimb de informaţii sau au oferit sfaturi privind atracţiile locale, au format grupuri pentru a călători dintr-un oraş în altul sau au locuit acasă la alţi participanţi.

În perioada 2018-2019, 350.000 de candidaţi s-au înscris pentru un total de 70.000 de permise de călătorie disponibile: 66% dintre aceştia au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara ţării lor de reşedinţă. Pentru mulţi dintre ei, a fost şi prima dată când au călătorit fără părinţi sau adulţi însoţitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenţi. Experienţa DiscoverEU le-a oferit posibilitatea de a înţelege mai bine alte culturi şi istoria Europei, dar şi de a-şi îmbunătăţi competenţele lingvistice. Două treimi dintre ei au declarat că nu şi-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat iniţiativa DiscoverEU.

Pentru a se înscrie, candidaţii eligibili trebuie să completeze un chestionar cu variante multiple de răspuns care testează cunoştinţele generale despre Uniunea Europeană şi alte iniţiative ale UE destinate tinerilor. Printr-o întrebare suplimentară, candidaţii sunt invitaţi să facă o estimare a numărului de persoane care se înscriu în această rundă. Cu cât estimarea este mai apropiată de răspunsul corect, cu atât mai multe puncte primesc participanţii. Acest lucru va permite Comisiei să realizeze un clasament al candidaţilor. Comisia va oferi permise de călătorie solicitanţilor în funcţie de clasament, până la epuizarea biletelor disponibile.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.