Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din nou probleme la iazurile de decantare de la Harghita Băi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Din nou probleme la iazurile de decantare de la Harghita Băi
Din nou probleme la iazurile de decantare de la Harghita Băi

Din nou probleme la iazurile de decantare de la Harghita Băi

Situaţia a fost discutată la şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Despre problemele haldei de la Harghita Băi se scrie aproape în fiecare an când se înregistrează o perioadă de timp mai îndelungată cu ploi. Anul trecut, în august, problemele apărute acolo vizau fisuri apărute, tot în urma ploilor, la un iaz de decantare şi exista pericolul prăbuşirii unor trepte şi producerii unei iminente catastrofe ecologice. Încă de atunci se preciza că impedimentul în rezolvarea situaţiei este dat de faptul că firma care deţine halda se află în insolvenţă. Totodată, comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szép Róbert, spunea anul trecut că instituţia pe care o reprezintă a impus „ca măsură depunerea la Agenţia pentru Protecţia Mediului, până pe 9 septembrie (2018 – n.a.), a planului de închidere a haldei respective şi obţinerea avizelor şi respectiv acordurilor privind funcţionarea în siguranţă a acesteia”. Şi tot el dădea un pronostic neîncurajator privind remedierea situaţiei din zonă: „Noi sperăm ca în câţiva ani să se rezolve această problemă. Nu putem da un termen mai scurt, pentru că este o haldă cu suprafaţă foarte mare. Trebuie făcute toate determinările, toate studiile care să ne arate care este metoda optimă de închidere a acesteia. Închiderea trebuie să se facă în siguranţă. După cum vedeţi şi în cazul celorlalte halde de steril, de exemplu Iazul de decantare de la Bălan, aceasta nu s-a produs de pe o zi pe alta”.

După 10 luni se vorbeşte din nou de o catastrofă ecologică iminentă

Nu a trecut un an de la incidentul din august, când apăruseră fisuri în iaz, că iarăşi se discută despre acea haldă de la Harghita Băi. În cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei, spunea că „situaţia a devenit critică”: „am fost anunţaţi de către un pădurar din cadrul Ocolului Silvic de Regim Ciuc, titular al Cantonului nr. 18, despre faptul că, în urma ploilor abundente din ultima perioadă, situaţia barajului a devenit una critică şi ne roagă să intervenim prin instituţiile competente şi să luăm măsurile care se impun”.

De altfel, prefectul judeţului spunea că a fost la faţa locului de mai multe ori şi, în ciuda unei corespondenţe de ani de zi cu lichidatorul judiciar al firmei aflate în insolvenţă, încă nu s-a ajuns „la nici un numitor comun”.

Şi pentru că în cazul în care deşeurile de acolo „o iau la vale, discutăm de incidenţa legii penale”, pentru că ne-am confrunta cu „un accident de mediu, o catastrofă ecologică masivă”, problema situaţiei de la Harghita Băi a fost rediscutată în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Sonda care ar trebui să preia şi să reverse apele pluviale s-a înfundat

Ing. Miklós Gheza, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Harghita, explica situaţia de acum. Pentru ca apele de suprafaţă, în special cele provenite din ploi, să nu rămână pe suprafaţa iazului, au fost montate sonde inverse. Aceste sonde au rolul de a prelua apele de suprafaţă şi a le deversa în miezul iazului, pentru ca să nu se scurgă pe versant. Sonda de la iazul numărul 2 a fost înfundată, astfel că toată apa provenită de la ploile din ultima perioadă a rămas pe suprafaţa iazului.

De altfel, ing. Miklós Gheza preciza că o echipă a fost la faţa locului, a dat drumul apei să se scurgă pe versanţi, dar nu este o soluţie, pentru că se pot forma ravene. Astfel, ceea ce trebuie rezolvat acum este desfundarea sondei inverse şi abia pe urmă se pot purta discuţii, în continuare, referitoare la ecologizarea suprafeţei.

Demersuri se fac, dar durează

Balla Izabella, comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, spunea că în urma sesizării primite, în luna aprilie, din partea ocolului silvic, a fost încheiată o notă de constatare cu lichidatorul judiciar (Continental 2000). În acea notă le-au fost impuse anumite măsuri de punere în siguranţă a barajului. Însă pentru aceste lucrări lichidatorul judiciar trebuie să obţină acordul. Mai mult, săptămâna trecută, reprezentanţii lichidatorului judiciar s-au întâlnit şi cu experţii CONSIB (Comisia Naţională pentru Siguranţa Barajelor şi a altor Lucrări Hidrotehnice) şi ConversMin (societate comercială responsabilă cu închiderea, conservarea şi ecologizarea minelor). „Deci se fac demersuri, dar durează”, concluziona Balla Izabella.

Întâlnire a factorilor de decizie

Până când zona să fie ecologizată aşa cum a fost cea de la Bălan, după cum spunea reprezentantul SGA Harghita, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis ca săptămâna care vine, pe 2 iulie, să aibă loc o întâlnire a reprezentanţilor tuturor factorilor de decizie: cei ai firmei, ai lichidatorului judiciar, ai instituţiilor statului. Iar această întâlnire este necesară şi pentru că, sublinia prefectul judeţului, „nu vreau să decontăm noi, cei din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ceva ce nu e al nostru, cu atât mai mult cu cât am făcut toate demersurile până acum şi nu am primit nici o reacţie din partea celorlalţi”.

De altfel, Jean-Adrian Andrei mai amintea faptul că Instituţia Prefectului se implică doar în ceea ce priveşte evitarea unei catastrofe ecologice, întrucât nu are atribuţii de imixtiune într-un contract, în contextul în care există un lichidator judiciar care are contract cu o altă societate ce administrează lucrările tehnice la iazul de decantare.

∗∗∗

Exploatarea subterană de caolin de la Băile Harghita s-a deschis în anii ’50. În decursul celor peste 40 de ani de exploatare au rezultat munţi de reziduuri, depozitate în zonă, care constituie o permanentă ameninţare pentru însăşi existenţa staţiunii.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.