- Mai corect spus, a fost (re)demarată, căci procedura a mai fost iniţiată în 2012
- Dacă reprezentanţii celor două judeţe nu vor ajunge la nici o înţelegere, atunci localitatea direct interesată trebuie să o acţioneze în judecată pe cealaltă
În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, care a avut loc luni, prefectul judeţului Harghita a declarat că a demarat procedura de emitere a ordinului comun cu judeţul Bacău şi crearea componenţei participanţilor pentru întâlnirea de conciliere privind stabilirea graniţei dintre cele două judeţe. Iar conform Legii nr. 133 din 2012, care prevede un termen de 15 zile de la demararea procedurilor, această întâlnire ar trebui să aibă loc în jurul datei de 9 iulie.
Din componenţa celor două comisii care vor purta discuţii, prin ordin comun al prefectului judeţului Harghita şi prefectului judeţului Bacău, vor face parte prefecţii şi subprefecţii celor două judeţe, reprezentanţii Oficiilor de Cadastru şi ai consiliilor judeţene, secretarii celor 2 judeţe, câte un reprezentant al ocoalelor sau direcţiilor silvice, precum şi primarii localităţilor aflate la graniţă.
În cazul în care nu se va ajunge la nici o înţelegere în cadrul procedurii de conciliere, atunci unitatea administrativ-teritorială direct interesată urmează să acţioneze în judecată cealaltă localitate.
Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului, spunea că nu se va discuta doar cazul Sânmartin în cadrul acestei concilieri, ci şi al altor localităţi aflate la graniţa cu Bacăul: Frumoasa, Păuleni-Ciuc, Lunca, Ciucsângeorgiu, Plăieşii.
Acesta amintea faptul că nu e pentru prima dată când se apelează la această procedură de conciliere privind grăniţuirea cu Bacăul.
„Aceasta (concilierea – n.a.) a avut loc tot la iniţiativa mea – spunea Jean-Adrian Andrei, în 2012, pe 10 octombrie, dar părţile nu au ajuns la nici un numitor comun. Sigur că părţile interesate trebuiau să meargă în instanţă, ceea ce nu s-a întâmplat.
Bineînţeles că prefectul e de vină! Doar că prefectul nu e de vină: în 2012, suntem în 2019, deci de 7 ani am iniţiat procedura de conciliere cu judeţul Bacău. Există procesul-verbal, putem să-l arătăm.
Sunt proceduri legale, proceduri care trebuie respectate, nu vrem să mergem pe proceduri individuale şi pe proceduri care credem noi că ar fi mai bune”.
LIVIU C.
Sânmartin atacă decizia Oficiului de cadastru de la Moineşti
Prin intermediul unei scrisori, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară de la Moineşti a înştiinţat primăria din Sânmartin cu privire la faptul că a intabulat cimitirul de la Valea Uzului în domeniul oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău. Primăria Sânmartin a fost înştiinţată şi cu privire la faptul că s-a înaintat cererea de intabulare şi, deşi instituţia a atacat această cerere, a avut loc intabularea. Utilizând instrumentele legale, primăria din Sânmartin va ataca din nou această decizie, la fel cum o va face şi Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, în calitate de persoană fizică. Acestea au fost subiectele dezbătute de grupul de lucru înfiinţat în vederea soluţionării problemelor apărute la cimitirul militar de la Valea Uzului, ne înştiinţează Biroul de presă al Consiliului Judeţean Harghita.
Va fi înaintată o adresă şi către oficiul de cadastru, deoarece documentaţia pentru intabulare trebuia verificată nu numai din punct de federe formal, ci şi legal.
În cadrul dezbaterilor s-a vorbit şi despre faptul că se vor înainta noi adrese către instituţiile care nu au dat curs solicitărilor anterioare, cum ar fi Ministerul Apărării, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, facultăţile de istorie de la Bucureşti şi Cluj-Napoca. Prin intermediul acestor adrese vor fi înştiinţate instituţiile sus-amintite cu privire la faptul că situaţia de la cimitirul de la Valea Uzului se înrăutăţeşte şi se va solicita sprijin în vederea găsirii unei soluţii.
Consiliul Judeţean Harghita a transmis un material „de informare” ministerelor de resort din România şi Ungaria
Ministerul Apărării Naţionale a propus Ungariei organizarea unei discuţii pe marginea cimitirelor militare, în special a celui de la Valea Uzului, aceasta urmând a avea loc în perioada 24-28 iunie. Dezbaterile vor fi purtate de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor – reprezentând partea română şi Institutul şi muzeul de istorie militară din partea Ungariei.
Consiliul Judeţean Harghita a realizat un material de informare cu privire la cimitirul militar de la Valea Uzului pe care l-a transmis ministerelor Apărării din România şi Ungaria – ne anunţă acelaşi birou de presă.
Ţinând cont de „sinceritatea” cu care partea maghiară a abordat întreaga problematică de la Valea Uzului, avem serioase motive de îndoială că acel material ar fi unul de informare. Poate unul de opinie, dacă nu chiar de dezinformare.