Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

DGASPC Harghita nu mai are fonduri pentru susţinerea sistemului de protecţie socială | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » DGASPC Harghita nu mai are fonduri pentru susţinerea sistemului de protecţie socială
DGASPC Harghita nu mai are fonduri pentru susţinerea sistemului de protecţie socială

DGASPC Harghita nu mai are fonduri pentru susţinerea sistemului de protecţie socială

  • Caracterul extraordinar al şedinţei Consiliului Judeţean Harghita a fost dat şi de includerea unui proiect pentru crearea de eco-insule digitalizate în localităţile judeţului

Incze Csongor, administratorul public al judeţului Harghita, a intervenit în deschiderea şedinţei de ieri, anunţând oportunitatea finanţării unui proiect pentru crearea de eco-insule în localităţile judeţului, dacă acesta şi studiul de impact aferent vor fi depuse până la 31 decembrie anul curent.

„Săptămâna trecută am fost la Ministerul Fondurilor Europene, unde am avut o negociere de succes şi am primit promisiunea că, dacă până în 31 decembrie depunem un proiect, vom primi finanţare pentru ca în mediul rural şi în zonele turistice, chiar şi acolo unde sunt case de vacanţă, să putem crea insule smart-eco. (…) Până la sfârşitul anului aceste containere trebuie achiziţionate şi distribuite comunelor noastre, la UAT-urile din judeţ. Este important pentru comune, deoarece din păcate în Bucureşti se pare că nu ştiu că şi în mediul rural avem blocuri, unde aceste containere smart-eco sunt de mare ajutor. Un alt lucru pe care nu le-au calculat la finanţările PNRR este că noi avem şi zone turistice, dar şi zone cu case de vacanţă unde nu putem realiza colectarea din uşă în uşă în permanenţă”, a explicat Incze Csongor.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita a rămas  fără bani pentru asigurarea serviciilor, a bunurilor şi a salariilor angajaţilor pentru următoarele două luni. Ca să poată închide anul cu bine, are nevoie de 14 milioane de lei.

„De cinci ani se întâmplă acelaşi lucru, nu se acordă instituţiei fonduri suficiente pentru a ne desfăşura activitatea. În plus, anul acesta am lucrat cu un standard de cost mult sub valoarea reală a costurilor de servicii. Acum s-a actualizat standardul de cost, dar bugetul DGASPC a fost calculat la vechiul standard. Mai mult, avem serviciile obligatorii, pentru care nu se acordă bani de la bugetul de stat, ar trebui să fie asigurate de consiliul judeţean, şi aici intră Serviciul de Adopţii, Serviciul de Evidenţa Drepturilor Persoanelor cu Handicap, serviciile de evaluare a persoanelor cu handicap, Managementul de caz, sunt o grămadă de lucruri care nu sunt incluse în finanţare, fiindcă standardele de cost pe baza cărora se calculează 90% din alocarea bugetară sunt numai pe serviciile concrete, în vreme ce o mulţime de alte lucruri pe care DGASPC trebuie să le facă în mod obligatoriu, îndatoriri legale care oferă servicii pentru mii de oameni din judeţ, sunt în dispută. (…) Pe de altă parte, angajaţii noştri şi-au făcut treaba cu conştiinciozitate şi nu este corect ca acum să nu îşi primească salariul. Ei trăiesc din salariu, îşi întreţin familiile din salariu şi nu este corect să nu beneficieze de el”, ne-a explicat Elekes Zoltán, directorul DGASPC Harghita.

Preşedintele CJ Harghita a făcut apel la colegii de la PSD şi PNL să facă front comun, „fiecare pe linie de partid”, pentru elaborarea unei decizii privind suplimentarea fondurilor alocate iniţial DGASPC.

„Nu este echitabil, nu este corect, nu este onest, nu este solidar, nicio lege, nimic nu cred că obţinem cu această decizie, ca judeţul Harghita să fie lăsat în spate la finanţare pentru Protecţia Copilului; Guvernul trebuie să ne dea bani”, a afirmat Borboly Csaba.

În cadrul şedinţei au mai fost aprobate două cereri de finanţare prin PNRR, care urmează să fie depuse DGASPC pentru „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Centrului de zi pentru persoane adulte cu handicap Feliceni” şi pentru „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane adulte cu handicap Odorheiu Secuiesc”.

O nouă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului a vizat în principal includerea sumei de 2,5 milioane de lei alocată de Guvernul României din Fondul de rezervă bugetară pentru finanţarea unor cheltuieli de strictă necesitate acolo unde administraţiile locale se confruntă cu probleme deosebite în ceea ce priveşte asigurarea surselor de finanţare. Întreaga sumă va fi utilizată pentru „Reabilitarea DJ 123 şi repararea a patru podeţe afectate de inundaţiile produse în perioada 07.06 – 04.07.2016”.

De altfel, suma totală alocată judeţului Harghita săptămâna trecută din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului este de 13,05 milioane lei, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita afirmând că acest lucru s-a datorat participării UDMR la guvernare, „fiindcă au venit din banii UDMR”.

„Din partea PNL şi PSD nu am văzut niciun leu. Am avut discuţii şi cu dl preşedinte PSD Harghita, am avut şi cu PNL. Partidele au avut şansa să susţină proiecte importante şi cele 2,5 milioane de lei au fost propuse de noi, de UDMR, nu a venit niciun leu în plus. Nu s-a reuşit sau nu e important la nivel naţional drumul judeţean Ditrău – Tulgheş, unde trebuie să mai plătim mulţi bani şi avem facturi neplătite? Ştie cineva de ce nu e important acest drum pentru PSD şi PNL? (…) Interesul tuturor partidelor trebuie să fie pentru judeţ. Solicitaţi alocarea de fonduri, poate să fie strict pentru factura pentru drumul Ditrău – Tulgheş”, a afirmat preşedintele CJ Harghita.

Consilierul PSD Costin Hîrlav şi-a informat colegii consilieri şi conducerea CJ Harghita că în privinţa repartizării sumelor cuvenite din Fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit care li se cuvine localităţilor din nordul judeţului nu s-a ajuns la o înţelegere nici la ultima întâlnire cu reprezentantul bazinului Gheorgheni, vicepreşedintele Barti Tihamér.

„După şedinţa de la Ditrău, a avut loc o întâlnire la Gheorgheni cu dl vicepreşedinte Barti Tihamér, cu consilierii UDMR din zona Gheorgheni, cu consilierii PNL şi PSD. Din păcate, nu am ajuns la consens şi de atunci nu mai ştim absolut nimic. Primarii noştri aşteaptă banii, deja este luna noiembrie, sunt convins că şi primarii din zona Gheorgheni aşteaptă banii; din păcate, suntem la pixul domnului vicepreşedinte în privinţa repartizării acestor sume. Sper ca această problemă să se rezolve cât mai repede, pentru că nu este corect ca una sau mai multe localităţi, cum este Sărmaşul, Gălăuţaşul să primească o sută de mii de lei, iar localităţile vecine de nouă, chiar şi de zece ori mai mult”, a declarat consilierul judeţean Costin Hîrlav.

La rândul său, preşedintele CJ Harghita a solicitat găsirea unei soluţii rapide.

„Nu este normal că de aproape un an se tergiversează subiectul celor 6% în zona Gheorgheni, acest fapt blochează banii şi afectează şi celelalte zone. Trebuie să se găsească o soluţie cât mai rapidă pentru că echilibrarea pentru dezvoltare este foarte importantă” a subliniat preşedintele.

La finalul şedinţei extraordinare desfăşurate online, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) a judeţului Harghita, consilierul judeţean Kolumbán Dávid a atras atenţia asupra creşterii consumului de droguri în judeţ, inclusiv în şcoli, afirmând că membrii ATOP doresc să se implice activ în campaniile de prevenire a acestuia.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.