Deschiderea Centrului de Management al Deșeurilor din la Remetea întârzie | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 iunie 2022
Home » Agricultură/Ecologie » Deschiderea Centrului de Management al Deșeurilor din la Remetea întârzie
Deschiderea Centrului de Management al Deșeurilor din la Remetea întârzie

Deschiderea Centrului de Management al Deșeurilor din la Remetea întârzie

  • Borboly Csaba, președintele Consiliului județean Harghita: „Suntem după o licitație eșuată; a trebuit să revocăm licitația pentru a da în administrare acest centru județean. S-au ivit niște probleme care trebuie rezolvate”

Noul manager al județului, Incze Csongor, a preluat, ieri, în mod oficial, atribuțiile în privința operaționalizării Centrului de Management al Deșeurilor de la Remetea. 

Mai avem însă de așteptat până la punerea în funcțiune a acestui obiectiv important, întrucât procedura de achiziție publică pentru atribuirea a Contractului de concesiune a gestiunii activității de operare a depozitului de deșeuri și a instalațiilor de tratare și a stației de sortare de la Sânsimion a fost anulată, din cauza unor probleme semnalate de participanții la licitație.

„Suntem după o licitație eșuată, așadar a trebuit să revocăm licitația pentru a da în administrare acest centru județean. S-au ivit niște probleme, care trebuie rezolvate și după aceea reluată licitația publică”, a declarat șeful administrației publice județene, Borboly Csaba.

Managerul județului, Incze Csongor, a prezentat, la rândul lui, direcțiile de acțiune preconizate pentru perioada ce urmează.

„Aș diviza perioada următoare în două. Până acum am identificat problemele semnalate de participanții la licitație și săptămâna aceasta vrem să le remediem. Următorul pas este ca, imediat ce caietul de sarcini va fi optimizat, să pornim procedura de achiziție în vederea desemnării unui operator al acestui centru. Totodată este foarte important să accesăm o nouă finanțare UE, care să ne permită să extindem capacitatea de sortare existentă. Suntem în faza de pregătire și vom duce la bun sfârșit acest demers, împreună cu Administrația Fondului pentru Mediu. Documentele au fost trimise și așteptăm un feedback din partea lor”, a anunțat Incze Csongor.

Președintele Consiliului Județean Harghita a subliniat necesitatea rezolvării urgente a problemelor ivite și punerea în funcțiune a acestui obiectiv.
„Suntem optimiști, venim cu elan și sper că noul manager al județului își va da toată silința, ca acest centru să fie dat în administrare unui operator, după care urmează să facem licitația pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Noi sperăm să facem pași înainte chiar dacă sunt întârzieri. Am făcut controale atât prin audit intern, cât și prin corpul de control al președintelui și am văzut că sunt probleme, care trebuie să fie cât mai repede rezolvate și nu e bine să pierdem timp, pentru că acest centru va folosi acestui județ, care tinde să fie unul verde, un județ care are grijă de natură, care protejează mediul”, a conchis Borboly Csaba.

Centrul de gestionare a deșeurilor de la Remetea, unde ar urma să ajungă aproape toată cantitatea de deșeuri menajere produsă în județ, a fost inaugurat și recepționat oficial în mai 2016. Atunci se preconiza că avea să înceapă să funcționeze la începutul anului 2017, după desemnarea unui operator.

Parcă-l aud pe fostul ministru al Mediului, deputatul Borbély László, prezent la inaugurare: „Dracul se ascunde în detalii” şi „până când nu există un operator, investiţia inaugurată poate fi doar admirată”…

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.