Peste o sută de mii de pacienți investigați și tratați la Spitalul Județean în 2020 | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 septembrie 2024
Home » Sănătate » Peste o sută de mii de pacienți investigați și tratați la Spitalul Județean în 2020
Peste o sută de mii de pacienți investigați și tratați la Spitalul Județean în 2020

Peste o sută de mii de pacienți investigați și tratați la Spitalul Județean în 2020

  • Dr. Kornád Judit, manager SJU: „Scopul activității noastre este vindecarea și îngrijirea corespunzătoare a pacienților. (…) Rezolvarea problemei bolnavului, ajutorarea lui și protejarea demnității lui sunt cele mai importante”

Potrivit unui comunicat remis presei cu prilejul Zilei Mondiale a Bolnavului, sărbătorită anual la data de 11 februarie, în 2020 au fost internate în Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc 19.378 de persoane, 11.120 în spitalizare de zi, în vreme ce 71.765 de pacienți au fost consultați în ambulatoriile de specialitate ale instituției medicale. Alte 2013 persoane au participat la screening și consiliere în cabinetele de planificare familială.

„Scopul activității noastre este vindecarea, îngrijirea corespunzătoare a pacienților. Cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, reamintim și faptul că în centrul acestei activități trebuie să stea pacientul, rezolvarea problemei bolnavului, ajutorarea lui este cel mai important obiectiv. Totodată, trebuie să protejăm și să respectăm demnitatea bolnavilor. Acesta este mesajul pe care l-am transmis angajaților spitalului nostru”, a declarant managerul Spitalului Județean de Urgență, dr. Konrád Judit.

Medici, asistenți, infirmieri conlucrează la vindecarea pacienților, punând preț nu numai pe activitatea medico-sanitară, ci și pe necesitățile fizice și psihice ale acestora.

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) lucrează și opt asistenți sociali. Munca lor este valoroasă atât din punct de vedere al pacienților, cât și al aparținătorilor lor.

„Ei sunt cei care sună aparținătorii atunci când bolnavul nu poate să facă acest lucru și tot ei răspund la telefon atunci, când aparținătorii se interesează despre starea bolnavilor”, se precizează în documentul citat.

Mai lucrează și opt psihologi. Pe unele secții, sunt o prezență cotidiană, ceea ce nu-i împiedică să asigure asistență de specialitate și pacienților care le solicit ajutorul, indiferent unde sunt internați.

„Bolnavii care doresc să stea de vorbă cu specialiștii noștri trebuie să notifice personalul sanitar și vor fi chemați psihologii la patul bolnavului. În instituția noastră lucrează și un preot de spital și oferă sprijin și membrii Societății Surorilor Sociale”, aflăm din comunicatul SJU.

Poate vă va liniști să știți că aici deviza este „curățenia înseamnă sănătate”; la compartimentul de sterilizare al spitalului lucrează 14 persoane, iar instrumentarul și aparatura chirurgicală, la fel ca tot ce necesită sterilizare, este tratat la 121 sau 134 de grade Celsius.

La spălătoria spitalului lucrează 12 persoane, se folosesc mașini de spălat de mare

capacitate, de 35 de kilograme de rufe, existând circuite separate pentru rufele murdare și cele curate. Iar rufele adunate de pe secțiile unde sunt îngrijiți bolnavii cu boli infecțioase se spală separat.

La spitalul județean, lucrează 141 de îngrijitori și brancardieri.

„Pentru consult interclinic, pacienții sunt transportați cu ambulanțe proprii, care funcționează în cadrul compartimentului de transport, deservit de 12 persoane. Pentru lucrările de mai mică anvergură și pentru rezolvare problemelor care se ivesc zilnic, lucrează 66 muncitori. La poarta instituției și la ușile de acces avem 19 portari, care vă pot ajuta și cu informații”, arată comunicatul SJU.

Cât despre hrana „pentru vindecare”, aflăm că blocul alimentar al spitalului, unde lucrează 19 persoane, a fost modernizat, că specialiștii în nutriție ai spitalului au diversificat și lărgit oferta de materie primă care intră în alcătuirea meniurilor destinate diferitelor categorii de pacienți, în funcție de afecțiunile acestora.

„Dezvoltările, investițiile de mare anvergură ale Consiliului Județean Harghita țintesc vindecarea pacienților, îngrijirea lor în condiții cât mai bune. Putem să îngrijim mai mulți pacienți de la an la an, iar serviciile sanitare oferite s-au diversificat mult. De la începutul pandemiei, sprijinim și personalul auxiliar al spitalului, si munca lor este necesară pentru diminuarea efectelor ei”, a afirmat, la rândul său, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, instituție publică în administrarea căreia se află spitalul județean.

Începând din 1992, la inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea, data de 11 februarie a devenit Ziua Mondială a Bolnavului. Această zi a fost marcată public pentru prima oară în Lourdes, cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume, situat în sud-vestul Franței, în 11 februarie 1993, pentru că data coincide cu prima apariție a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes.

Cu prilejul acestei zile, sunt organizate, în întreaga lume, manifestări spirituale și caritabile atât în colectivități, spitale, cămine de bătrâni, cât și la domiciliul suferinzilor – bolnavi, persoane cu handicap, orfani, săraci.

În România, ziua internațională a bolnavilor este marcată de comunitățile romano-catolice și greco-catolice prin slujbe religioase și rugăciuni care au loc în biserici, dar și prin vizitele reprezentanților în spitale, azile de bătrâni, oferind fructe, iconițe, pliante, jucării și alte mici daruri.

D.MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.